Η Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη επιστρέφει με το καινούριο της βιβλίο «Άσπιλοι Ένοχοι», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

Ένα σύγχρονο, καθαρόαιμο, αστυνομικό μυθιστόρημα με ανατρεπτική, γρήγορη πλοκή και σκηνές που κόβουν την ανάσα. Οι ήρωες της- άνθρωποι της διπλανής πόρτας που ζουν στην Ελλάδα του σήμερα-φτάνουν στα άκρα, με φόντο μια μυστηριώδη εξαφάνιση.

Η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, μια 35χρονη γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Κανένα ίχνος, καμία ένδειξη, κανένα τηλεφώνημα για λύτρα, πουθενά το πτώμα της. Παρά τις έρευνες της τοπικής αστυνομίας, στέκεται αδύνατο να βρεθεί, νεκρή ή ζωντανή.

Ο Μάξιμος Βαγενάς, ένας από τους πιο έμπειρους και καταξιωμένους αξιωματικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Kατά Ζωής, αναλαμβάνει κάπως απρόθυμα να ρίξει φως στο μυστήριο της εξαφάνισης, ενώ παλεύει με τους δικούς του δαίμονες. Τίποτα και κανείς, όμως, δεν τον είχε προετοιμάσει για ό,τι θ’ ακολουθήσει. Η εξαφάνιση της γυναίκας μοιάζει να είναι μόνο η κορυφή στο παγόβουνο μιας σειράς ακούσιων και εκούσιων εγκλημάτων.

Ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος; Πόσο επηρεάζουν οι συνθήκες τις πράξεις μας και, τελικά, μήπως κατά μία έννοια είμαστε όλοι εν δυνάμει ένοχοι; Για όλα αυτά η Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη μιλάει στα «Νέα».

Βήμα-βήμα και χαρτογραφώντας τα ίχνη της, ο Μάξιμος έρχεται αντιμέτωπος με ανατριχιαστικές αποκαλύψεις, οι οποίες θα αλλάξουν ακόμα και τη δική του ζωή…

Γιατί επιλέξατε τον αντιφατικό τίτλο για το μυθιστόρημά σας Άσπιλοι ένοχοι;

Ήταν ένας άμεσος τρόπος και η πρώτη πινελιά σε ότι ακολουθούσε στο βιβλίο. Όλοι έχουμε συναντήσει ανθρώπους κατά διαστήματα στη ζωή μας, φαινομενικά αγνούς, αλλά πίσω από το προσωπείο της αγνότητας κρύβουν κακία.

Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Θεωρείτε ότι η επαρχία κρύβει μεγαλύτερα μυστικά απ’ ό,τι μια μεγαλούπολη;

Ναι. Στις μεγαλουπόλεις χάνεται ο κόσμος. Μπορεί ο καθένας να λειτουργήσει όπως θέλει χωρίς να αποτελέσει στόχο κριτικής. Στην επαρχία, δεδομένου και του συντηρητισμού που επικρατεί, οι άνθρωποι κρύβονται και προσέχουν ακόμη περισσότερο. Είναι το γνωστό, «τι θα πει ο κόσμος», με το οποίο μεγάλωσαν πολλές γενιές.

Το βιβλίο σας είναι καθαρόαιμο αστυνομικό. Η αλήθεια είναι ότι η πλοκή είναι καταιγιστική. Είχατε σχεδιάσει από την αρχή το πού θα καταλήξει η ιστορία ή σας οδήγησαν εκεί βήμα-βήμα οι χαρακτήρες σας;

Το άλλαξα τρεις φορές πριν αποφασίσω ποιο θα είναι το φινάλε. Είχα την ανάγκη να εκπλήξω τον αναγνώστη και στο τέλος, αφού συγκλονιστεί με τη λύση του μυστηρίου να αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν να μη το πρόβλεψε.

Ο κεντρικός ήρωάς σας, ο Μάξιμος Βαγενάς είναι αστυνομικός. Θεωρείτε ότι και μια γυναίκα αστυνομικός θα τα κατάφερνε το ίδιο, καλύτερα ή χειρότερα;

Η αντίληψη και η μεθοδικότητα δεν έχουν φύλο. Σε προηγούμενο βιβλίο μου ηρωίδα ήταν γυναίκα αστυνομικός η οποία έλυσε πολύ δύσκολους γρίφους. Θεωρώ πως ορισμένα στοιχεία στην προσωπικότητα, τα έχει ή δεν τα έχει κανείς, άσχετα αν είναι άντρας ή γυναίκα.

Αν θα θέλατε να είσαστε εσείς ο σεναριογράφος μιας αστυνομικής σειράς που έχει ήδη προβληθεί στην τηλεόραση, ποια θα θέλατε να είναι;

Το «Έτερος Εγώ», το οποίο είναι από τις καλύτερες αστυνομικές σειρές που προβάλλονται σε ελληνικό επίπεδο. Έχουμε παρακολουθήσει πολλές αξιόλογες παραγωγές στην τηλεόραση, αλλά αυτή θεωρώ ότι είναι ξεχωριστή.

Στο βιογραφικό σας διαβάζουμε ότι είστε δημοσιογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες. Ποια ιδιότητα είναι αυτή που σας γεμίζει περισσότερο; Η δημοσιογραφία ή η συγγραφή βιβλίων;

Αν έπρεπε να διαλέξω, θα διάλεγα τη συγγραφή. Με αντιπροσωπεύει στο 100%, καθώς εγώ επιλέγω από την αρχή ως το τέλος την παραμικρή λεπτομέρεια. Η δουλειά μας στη δημοσιογραφία εξαρτάται από την επικαιρότητα και όχι από εμάς.