Λάδι στην φωτιά έριξε η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα ότι η «17Ν» δεν έχει τρομοκρατήσει, προκαλώντας αμηχανία και εσωτερικό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα ήταν αρκετή για να οξύνει περαιτέρω την άγρια κόντρα με την Νέα Δημοκρατία. Ο πολιτικός κόσμος στροβιλίζεται στη δίνη της ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο αίτημα να προστατευτεί η ζωή του απεργού πείνας και από την άλλη να μην ταυτιστεί με ακραίες κινήσεις. Από την κυβέρνηση επιμένουν στη στάση πως η δημοκρατία και το κράτος δικαίου δεν εκβιάζονται και ενδεχομένως η υπόθεση να παίρνει το δρόμο της θεσμικής λύσης μετά και την ανακοίνωση της συνηγόρου του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κουρτοβικ πως θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο Λαμίας αίτηση για διακοπής της ποινής, λόγω του κινδύνου για τη ζωή του.

Η κόντρα με την γ.γ Γενική Γραμματέα  Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου συνεχίζεται η οποία σε νέες δηλώσεις της επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει η κυβέρνηση για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μεροληψία απέναντι στον Κουφοντίνα καθώς «δεν ξεχωρίζουμε τους κρατούμενους. Ψηφίστηκε ένας νόμος, που ο Κουφοντίνας κι άλλοι κρατούμενοι δεν μπορούσαν να κρατούνται σε αγροτικές φυλακές.

Μετήχθη λοιπόν στον Δομοκό που είναι φυλακή για τέτοιους κρατούμενους». Μιλώντας στην εκπομπή «Kontra 24», η Ιωάννα Κούρτοβικ, κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση του συλλόγου συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας, πολλοί εκ των οποίων είναι άμεσοι συγγενείς και των θυμάτων του ίδιου του Δημήτρη Κουφοντίνα, τόνισε ότι ο σύλλογος «Ως Εδώ»…υβρίζει τον Δημήτρη Κουφοντίνα, επειδή τον… αποκαλεί δολοφόνο.

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Υπό την πίεση του κύματος κύμα αντιδράσεων  Κουμουνδούρου το πρωί της Τετάρτης εξέδωσε ανακοίνωση ξορκίζοντας κάθε ταύτιση με τρομοκρατία, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα “ατυχή” και ξεκαθαρίζεται μάλιστα πως “δεν εκφράζει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον ίδιο” προσθέτοντας ότι “το ξεκαθάρισε άλλωστε αμέσως με διευκρινιστική του δήλωση χωρίς περιστροφές”.  “Την αριστερά και την προοδευτική παράταξη τις χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με τη τρομοκρατία. Γιατί για εμάς υπέρτατη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Και σε αυτό δεν χωράει δεύτερη κουβέντα”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την δήλωση του κ. Δρίτσα η αντίδραση της ΝΔ ήταν άμεση αναφέροντας πως   δηλώσεις προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη των 23 ανθρώπων που έχουν δολοφονηθεί από την οργάνωση και δείχνουν πλήρη περιφρόνηση στον πόνο των οικογενειών που θρηνούν το χαμό των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι δε χυδαίο να επικαλείται την πολιτική ταυτότητα των θυμάτων, λες κι έχει κάποιος το δικαίωμα να καταδικάζει σε θάνατο και να δολοφονεί όποιον θέλει», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο βουλευτής οδηγήθηκε χθες σε αναδίπλωση  λόγω πίεσης χρόνου είπε ό,τι είπε. «Οφείλω να το ξεκαθαρίσω, εάν η πιεστική λόγω χρόνου διατύπωση δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κανείς δικαίωμα να τη διαστρεβλώνει, προσδίδοντας εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που είπα και εννοούσα» ανέφερε σε νέα δήλωσή του και πρόσθεσε «Είναι αυτονόητο πως η αναφορά μου ότι »κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν», αναφερόταν στην Ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες». Το κυβερνών κόμμα συνέχισε το πρεσινγκ στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλώντας τον  να τερματίσει την αφωνία και να πάρει θέση για τις δηλώσεις του βουλευτή του.  «Με αυτό που κάνει η κυβέρνηση θα αναβιώσει μια συζήτηση για τη δράση του ένοπλου και της τρομοκρατίας, όπως λέγεται, αν και κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τις δράσεις αυτών των οργανώσεων, όπως της 17 Νοέμβρη», είπε ο κ. Δρίτσας, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA. https://www.in.gr/2021/03/03/in-tv/dritsas-ti-eipe-sto-mega-gia-ton-salo-prokalese-dilosi-tou-oti-kaneis-den-tromokratithike-apo-ti-17n/

Η δημοκρατία δεν εκδικείται και δεν εκβιάζεται δήλωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ενώ ο Γιάννης Μπαλάφας υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει από τη μεριά της κυβέρνησης επιλογή να πεθάνει ο Κουφοντίνας, προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα.

Στο Πρωτοδικείο Λαμίας η αίτηση για διακοπής της ποινής – Κόντρα με την κυβέρνηση

Έντονη  αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες και μεταξύ της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου με τη συνήγορο του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ με φόντο την απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες ο πολυισοβίτης τρομοκράτης της «17Ν». «Τις τελευταίες ημέρες μας υποδεικνύουν να ακολουθήσουμε μία διαδικασία που ξεφεύγει από τα όρια του νόμου», είπε η συνήγορος του Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ , σημειώνοντας πως θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο Λαμίας αίτηση για διακοπής της ποινής, λόγω του κινδύνου για τη ζωή του.  «Να πάρει πίσω η Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής την απόφασή της που παραβίασε το νόμο αν προλαβαίνει» δήλωσε η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Antenna. Σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ, «έχει παραβιαστεί το Σύνταγμα και ο νόμος» και η Πολιτεία κινείται «με πολεμική διάθεση απέναντι στον άνθρωπο και σε μένα» και σχολίασε πως «είναι απίστευτο το τι έχει γίνει».

Δεν υπάρχει μεροληψία

Από την άλλη, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μεροληψία απέναντι στον Κουφοντίνα καθώς «δεν ξεχωρίζουμε τους κρατούμενους. Ψηφίστηκε ένας νόμος, που ο Κουφοντίνας κι άλλοι κρατούμενοι δεν μπορούσαν να κρατούνται σε αγροτικές φυλακές. Μετήχθη λοιπόν στον Δομοκό που είναι φυλακή για τέτοιους κρατούμενους».

«Εχω εξηγήσει ότι ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων. Δεν μπορούν να μεταχθούν στον Κορυδαλλό καταδικασμένοι κρατούμενοι. Εχουν μείνει ελάχιστοι στον Κορυδαλλό (σ.σ.: κι από την 17Ν) κι αυτοί θα μεταχθούν σε άλλα καταστήματα κράτησης. Εχω βάλει 1.000 υπογραφές για να φύγουν οι βαρυποινίτες από τον Κορυδαλλό». Επανέλαβε πως «η απεργία πείνας πρέπει να διακοπεί. Είναι ένα μέτρο πίεσης στην κυβέρνηση. Είχε τη δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Θα πρέπει και τώρα αυτή τη στιγμή να το πράξει. Κανείς δεν επιθυμεί να πεθάνει, αλλά μην περιμένετε από την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει. Είναι όλα νομότυπα. Αν ικανοποιήσουμε το αίτημά του, είναι σαν να παρανομούμε». Για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες της 17Ν είπε ότι «ούτως ή άλλως πρόθεσή μας είναι να μεταχθούν. Λόγω lockdown δεν μετακινήθηκαν. Αυτό που έχουμε κάνει ουσιαστικά είναι να κλείσουμε τον Κορυδαλλό. Δεν μπαίνει κανείς. Δεν επιτρέπουμε σε υπόδικους να μείνουν, πόσο μάλλον σε καταδικασμένους. Θα φύγουν όλοι οι κρατούμενοι».

Πάντως, η κ. Νικολάου χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη της προφυγής στη Δικαιοσύνη αλλά είπε ότι πρέπει να σταματήσει η απεργία πείνας ώστε να μην καταστεί μέσο πίεσης και της Δικαιοσύνης που θα αποφανθεί ως προς το αίτημα Κουφοντίνα.

«Δεν με επισκέφθηκε η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα. Μου έστειλε όμως μια επιστολή. Η κ. Κούρτοβικ έχει το δικό της λόγο να ζητά ανάμιξη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όμως αν έβλεπε προσεκτικά την εξέλιξη της νομοθεσίας θα έβλεπε ότι η αντεγκληματική πολιτική έπαψε να υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2019. Οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.