Στην Αττική η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή, οι εντατικές έχουν ξεπεράσει το 93% της πληρότητάς τους, ανάλογη είναι η εικόνα και στις απλές κλινικές κοροναϊού.

Σε ένα 24ωρο οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σημείωσαν αύξηση κατά 38%, σκαρφαλώνοντας στις 426. Οι 270 από αυτές αφορούν στην Αττική.

Σισμανόγλειο, Αγία Όλγα, ΝΙΜΤΣ, Ελπίς, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο και Ασκληπιείο, δεν είχαν ούτε μία κενή κλίνη εντατικής θεραπείας για τα covid περιστατικά, χθες το μεσημέρι, με το ΕΚΑΒ να δίνει μόλις 19 διαθέσιμες, στην Αττική.

Βρισκόμαστε στην πλέον οριακή στιγμή από την έναρξη της πανδημίας για το σύστημα Υγείας. Με διασωληνωμένους σε απλά κρεβάτια στον Ευαγγελισμό… Η αποκάλυψη έγινε στην εκπομπή Live News.

O διοικητής του νοσοκομείου σε παρέμβαση του επιβεβαίωσε το οριακό του πράγματος ξεκαθαρίζοντας πως 2 έχουν απορροφηθεί και 2 ακόμα ασθενείς θα μεταφέρονταν τις επόμενες ώρες σε κανονικές κλίνες.

Δραματική είναι η εικόνα και στην περιφέρεια, στην Κρήτη η οποία φαίνεται πως βρίσκεται στο ζενίθ, νοσηλεύονται 100 συνολικά άτομα και συγκεκριμένα 84 στις ειδικές μονάδες covid-19 και 16 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Στην Πάτρα δύο παιδιά νοσηλεύονται με κοροναϊό στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Τα παιδιά είναι ηλικίας 6 και 9 ετών.

Τη μετατροπή απλών κλινικών σε κλίνες ειδικά για ασθενείς με κοροναϊό, με τη χρήση φορητών αναπνευστήρων, εξετάζει το Υπουργείο Υγείας, ενώ εφόσον χρειαστεί ακόμα και ολόκληρα νοσοκομεία θα αλλάξουν προσωρινά χαρακτήρα, για τη νοσηλεία αποκλειστικά covid περιστατικών. Σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες θα αξιοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας για τους non covid ασθενείς.

Τρομακτική πίεση στα νοσοκομεία

Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολο στο σύστημα υγείας. Σήμερα μάλιστα περιμένουμε να δούμε και ποιο θα είναι το οριστικό σχέδιο του υπουργείο όπως θα παρουσιαστεί το απόγευμα από τον υπουργό υγείας τον κ. Βασίλη Κικίλια για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ κατά βάση στην Αττική όπου παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και όπου σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 29 κενές κλίνες θεραπείας για περιστατικά κορωνοϊού.

Είναι 6 στο νοσοκομείο Σωτηρία, 1 στο Γεννηματάς και άλλο 1 στον Ερυθρό, 7 στο Ιπποκράτειο και 6 στο Αττικόν Μεγάλα νοσοκομεία – νοσοκομεία κορμού έχουν 100% πληρότητα.

Στόχος του υπουργείου τώρα είναι μέσα από την διαχείριση των υπαρχόντων κλινών μέχρι την Παρασκευή οι 300 περίπου κλίνες εντατικής θεραπείας που έχουμε να αυξηθούν στις 340 προκειμένου να υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες.

Ταυτόχρονα εξετάζεται η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα ο οποίος για τα μη περιστατικά όπως σήμερα δίνει 120 κλίνες. Γίνεται προσπάθεια να βρεθούν άλλες 300 από εκεί. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από την πρόθεση ιδιωτικών κλινικών.

Ταυτόχρονα το Σισμανόγλειο νοσοκομείο τα επόμενα εικοσιτετράωρα πρόκειται να μετατραπεί σύμφωνα πάντα με πληροφορίες σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περίθαλψη περιστατικών.

H βρετανική μετάλλαξη έχει επικρατήσει εξ ολοκλήρου στην Κρήτη

Στην Κρήτη επικρατεί η μετάλλαξη από την μεγάλη Βρετανία που είναι πολύ πιο επιθετική, πολύ πιο μεταδοτική και αυτή είναι που δημιούργησε πια αυτήν την εκρηκτική, την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση.

Στις τρεις από τις τέσσερις μεγάλες πόλεις του νησιού παρατηρείται δραματική αύξηση του ιικού φορτίου. Δυστυχώς αυτή η αύξηση έτσι ξεκίνησε να αποτυπώνεται και στις νοσηλείες του νησιού. Το μεγαλύτερο φορτίο το σηκώνουν τα νοσοκομεία του Ηρακλείου μέχρι στιγμής. Αρκετοί ειδικοί μιλούν πλέον για ανάγκη ριζικής επανεξέτασης των μέτρων εδώ στην Κρήτη καθώς μιλάμε για το μοναδικό μέρος στη χώρα που αυτή τη η βρετανική μετάλλαξη έχει επικρατήσει εξ ολοκλήρου.