«Μπορούσε και μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο Λαμίας. Δεν το κάνει για να πιέσει την Πολιτεία» τόνισε η η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου για τον καταδικασμένο για τρομοκρατία και απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, προσθέτοντας πως «δεν κάνουμε εξαιρέσεις» και πως «Δημοκρατία με απειλές, επιθέσεις και αντάρτικα πόλεως δεν υπάρχει».

Μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, η κυρία Νικολάου δήλωσε πως «η κατάστασή του είναι σοβαρή, αλλά σταθερή, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχω. Έχει επαφή με το περιβάλλον, παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από νοσηλευτή και γιατρό και τα ζωτικά του όργανα από μόνιτορ. Όλο το 24ωρο είναι πάνω του τα μάτια των γιατρών, δεν έχει προκύψει ζήτημα ζωής ή θανάτου. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι δεν είναι σοβαρή η κατάσταση της υγείας του».

Σχετικά με το αν ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει εξαντλήσει το νομικό του «οπλοστάσιο» και σχολιάζοντας τις δηλώσεις της συνηγόρου του Ιωάννας Κούρτοβικ, η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής είπε πως «ότι δεν της έδωσα αντίγραφα των αποφάσεων για να μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταρρίπτεται από τη δική μου ανακοίνωση την Κυριακή και από τη δική της χθες. Αυτοαναιρείται. Μπορούσε και μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να λήξει αυτή η κατάσταση. Τον δρόμο τον έδειξα. Επικαλείται διαδικασίες που δεν μπορεί να κάνει ο Κουφοντίνας, αλλά μπορεί να κάνει άλλη διαδικασία. Το γιατί δεν το κάνει αφορά τους ίδιους, προφανώς για να πιέσει την Πολιτεία».

«Οι αποφάσεις έχουν κοινοποιηθεί, παρόλο που δεν ήταν υποχρεωμένη η Πολιτεία. όλα υπάρχουν και σφραγίδες και όλα και μπορεί κανονικότατα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Δεν κρύβουμε έγγραφα. Ας σταματήσει την απεργία πείνας και εφόσον θεωρεί ότι έχει αδικηθεί από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί αν έχει δίκιο ή όχι.

Όλα ήταν από την αρχή νομιμότατα. Δεν κάνουμε εξαιρέσεις για τον Κουφοντίνα. Του συμπεριφερθήκαμε όπως και σε κάθε άλλο κρατούμενο. Ήτανκι άλλοι έξι κρατούμενοι που έφευγαν για Κορυδαλλό και δεν πήγαν για συγκεκριμένους λόγους. Αν θεωρείται ότι είναι πολιτική απόφαση η εφαρμογή του νόμου, τότε ναι, είναι πολιτική απόφαση. Εφαρμόσαμε τον νόμο» πρόσθεσε.

Φεύγουν όλοι από τον Κορυδαλλό

Σύμφωνα με την κ. Νικολάου, «από την αρχή της θητείας μου, με το βλέμμα στραμμένο στον Κορυδαλλού, έχω βάλει 1.000 υπογραφές σε βαρυποινίτες που έφυγαν από τον Κορυδαλλό, για να γίνει φυλακή υποδίκων. Έχουν απομείνει λίγοι και θα φύγουν το αμέσως επόμενο διάστημα, μόλις λήξει το lockdown. Ο Κουφοντίνας δεν είναι στις περιπτώσεις που παρέμεινων στον Κορυδαλλό, είναι στις περιπτώσεις που δεν μπαίνουν Κορυδαλλό.

Κανείς βαρυποινίτης δεν μπαίνει Κορυδαλλό. Το 2015 είχε κάνει απεργία πείνας για να μην συγχρωτιστεί με άλλους δικονομικούς και απατεώνες-όπως έλεγε. Δεν ήταν μόνο ο Κορυδαλλός, το καλοκαίρι του 2015 πήγε στον Αυλώνα, κατόπιν επιλογής του; Αιτήματός του; Ας το ξεκαθαρίσει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ. Στον Αυλώνα, που ήταν φυλακή ανηλίκων και η κυρία Κούρτοβικ είπε ότι ήταν σε ειδικό χώρο για εφήβους. Δηλαδή, το 2015 πήγε σε ειδικό χώρο για εφήβους».

«Δεν μπορεί ο κρατούμενος να επιλέγει τον χώρο κράτησής του. Έχει δικαίωμα να ζητά να μεταφερθεί σε άλλο κατάστημα, επικαλούμενος λόγους, που προβλέπει ο Σωφρονιστσικός Κώδικας. Δεν μπορεί να εκβιάζει την Πολιτεία να υποχωρήσει σε ένα αίτημα που θα δημιουργήσει πολλά άλλα αύριο…» συμπλήρωσε.

«Το δικαστήριο Λαμίας είναι το αρμόδιο να κρίνει την προσφυγή του και το απαξιώνουν. Κάνει (σ.σ. η συνήγορός του) έκκληση στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ που είναι αναρμόδια. Η Δικαιοσύνη είναι εδώ να εφαρμόσει τον νόμο» ανέφερε ακόμα.

«Προσφυγή στη Δικαιοσύνη και διακοπή της απεργίας πείνας, έχει τις δύο αυτές δυνατότητες. Δεν μπορεί να εκβιάζεται η Πολιτεία, η κυβέρνηση. Είναι αδιανόητο σε μια πολιτισμένη κοινωνία με ισχυρό κράτος Δικαίου και ώριμη Δημοκρατία να μιλάμε για θύματα και θύμα τον Κουφοντίνα, άλλοι ήταν θύματα στην περίπτωσή του. Μην προσπαθούμε να τον θυματοποιήσουμε» σημείωσε η Σοφία Νικολάου και κατέληξε:

«Μακάρι να μην συμβεί τίποτα στον Κουφοντίνα, παρόλο που είναι δική του επιλογή. Όμως Δημοκρατία με απειλές, καταδρομικές επιθέσεις και αντάρτικα πόλεως δεν υπάρχει».