Σημαντικές προοπτικές για τους Έλληνες εξαγωγείς δημιουργεί η επέκταση της συνεργασίας μεταξύ του εθνικού φορέας Enterprise Greece και του διεθνούς κολοσσού της ebay ,για την ενίσχυση  των επιχειρήσεων στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό τους,  με στόχο την ενίσχυση εξωστρέφειας και την είσοδο τους  στην εξαγωγική δραστηριότητας  αξιοποιώντας το ηλεκτρονικό εμπόριο.

«Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αγορές τις οποίες στοχεύουμε, με περισσότερους από 12.000  ήδη ενεργούς Έλληνες  εξαγωγείς το 2020, οι οποίοι πώλησαν περισσότερα από 900 χιλιάδες είδη. Με τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξάγει προϊόντα με υψηλή ζήτηση, όπως είδη μόδας, συλλεκτικά είδη (θρησκευτικά είδη, ελληνικά γραμματόσημα, κτλ.), οικιακά είδη, είδη κήπου και πολλά ακόμη, πιστεύω ότι αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα» , λέει  μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο  ‘Ιλια Κρετόβ Γενικός Διευθυντής, για της  Παγκόσμιες Αναδυόμενες Αγορές(Global Emerging Markets),  της eBay.

Σύμφωνα με τον ίδιο η επιτυχία των νεοεισερχόμενων  επιχειρήσεων που εγγράφηκαν στην πλατφόρμα το 2020  ενισχύουν την πεποίθησή ότι οι Έλληνες εξαγωγείς μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερους όγκους παγκόσμιων πωλήσεων στο εγγύς μέλλον . Μάλιστα αναφέρει ότι  η συνεργασία με την Enterprise Greece και την ελληνική αγορά εξαγωγών μόλις ξεκίνησε. «Προσβλέπουμε στην περαιτέρω παροχή υποστήριξης ώστε να αυξήσουμε τους εγχώριους εξαγωγείς. Με πάνω από 185 εκ. αγοραστές από όλον τον κόσμο, 250 εκ. αναζητήσεις προϊόντων ανά ημέρα, και πρόσβαση σε πάνω από 190 αγορές παγκοσμίως, η eBay προσφέρει στις ελληνικές ΜΜΕ την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλον τον κόσμο, από τον προσωπικό τους υπολογιστή»  τονίζει.

Η συνεργασία του Εnterprise Greece εγκαινιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η πρώτη φάση στόχευε να γνωστοποιήσει στις τοπικές επιχειρήσεις τις ευκαιρίες που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του eBay. “Η μέχρι σήμερα πορεία ενισχύει την αρχική μας πίστη στις δυνατότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών  και σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε, να ενδυναμώσουμε και να υποστηρίξουμε την ελληνική αγορά, φυσικά σε συνεργασία με  την Enterprise Greece» αναφέρει ο κ. Κρετόβ .

Το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια, με την πανδημία να εκτοξεύει αυτήν την τάση. Η επίδρασή του στο παγκόσμιο εμπόριο είναι τεράστια και αναμένεται να επηρεάσει και τις εξαγωγές με θετικό πρόσημο στο μέλλον. «Η Enterprise Greece, ο αρμόδιος εθνικός φορέας του Υπουργείου Εξωτερικών για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών, δεν περιμένει τις εξελίξεις και αντιδρά άλλη μια φορά άμεσα, όπως έκανε και με την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της, που παρέχει με μεγάλη ανταπόκριση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις» , αναφέρει η Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος και Μέλος του ΔΣ της Enterprise Greece.

Όπως εξηγεί  στη δεύτερη φάση της στρατηγικής συνεργασίας με την παγκόσμια πλατφόρμα eBay, που ανακοινώθηκε, «μέσω ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος, προετοιμάζουμε το υπόβαθρο ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν τα εφόδια για να κινηθούν στις παγκόσμιες ηλεκτρονικές αγορές και να διευρύνουν τις εξαγωγές τους μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου».

Μέχρι σήμερα ελληνικές επιχειρήσεις, από διαφορετικούς τομείς, λαμβάνουν υποστήριξη από την Enterprise Greece, η οποία θα τους παρέχει όλα τα εργαλεία και τις βέλτιστες πρακτικές για να αρχίσουν να εξάγουν μέσω eBay και να προσεγγίσουν εκατομμύρια  δυνητικούς πελάτες παγκοσμίως. Στο πλαίσιο   της β’ φάσης  που αφορά την  δημιουργία  της e-exports academy, δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις θα λάβουν προσωπική εκπαίδευση προκειμένου να αρχίσουν και να διευρύνουν την δραστηριότητά τους. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα καταρτιστούν σχετικά με το πως να οργανώσουν γρήγορα τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς εμπόδια εισόδου, καθώς και πως να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία μάρκετινγκ, για να προωθήσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές . «Αυτό είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις εξαιτίας των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία  «μετακινούνται» στο διαδίκτυο προκειμένου να δημιουργήσουν νέες ροές εσόδων σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας» , τονίζει στα ΝΕΑ η  κυρία Αλεξανδροπούλου.

Είχε προηγηθεί η  α’ φάση της συνεργασίας με την eBay η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του  2020.Το αρχικό  πρόγραμμα περιλάμβανε ένα πακέτο παροχών που εξασφάλισε η Enterprise Greece για τις εταιρείες ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης από τους Συμβούλους Ανάπτυξης της eBay και ομάδα υποστήριξης για την ανάρτηση των προϊόντων στα ηλεκτρονικά καταστήματα των συμμετεχόντων επιχειρήσεων, υψηλότερα μηνιαία όρια πωλήσεων σε τεμάχια / τζίρο σε σχέση με τα ισχύοντα, δωρεάν συνδρομή σε προνομιούχο πακέτο συμμετοχής για 3 μήνες κ.λπ. Σήμερα η συνεργασία αυτή πάει ένα βήμα  μπροστά  με την δημιουργία  του e-exports academy.

Μεγάλη αύξηση

«Μέσα στην τελευταία χρονιά στην Ελλάδα, είδαμε μια πρωτοφανή αύξηση των συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έλαβε παραγγελίες μέσω ιστοσελίδας ή ειδικών εφαρμογών αυξήθηκε κατά 65% το 2020 σε σχέση με το 2019. Αντίστοιχα, σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, εκτιμάται ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να ενισχύσει το παγκόσμιο εμπόριο κατά 1,3-2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, ενισχύοντας το εμπόριο καταναλωτικών προϊόντων κατά 6-10%. Η επίδραση του ηλεκτρονικού εμπορίου στη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης αλλά και των αγορών-στόχου και κατ’ επέκταση των πωλήσεων είναι αδιαμφισβήτητα. Γι’ αυτό και εμείς αποφασίσαμε να κινηθούμε άμεσα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας, έχουν τη δυνατότητα να γίνουν εξαγωγικές ή να αυξήσουν την πίτα των διεθνών πωλήσεών τους μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Β’ Φάση της συνεργασίας μας με την eBay λαμβάνει λοιπόν τη μορφή ενός καινοτόμου προγράμματος που συνοδεύεται από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους, εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη, ώστε οι ελληνικές εταιρείες να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη ψηφιακή παρουσία στις παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες», λέει η Εντεταλμένη Συμβούλος της Enterprise Greece.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε εταιρεία στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων, σε εταιρείες που έχουν έτοιμο προϊόν, αλλά σε  εκείνες που δεν έχουν αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα μέχρι σήμερα, δεν έχουν  εμπειρία στο ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και σε όσες δραστηριοποιούνται ήδη σε   άλλα κανάλια πωλήσεων. Η eBay θα εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτές του προγράμματος, ενώ θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των επιχειρήσεων του προγράμματος, με τους πιο ώριμους να αποκτούν ψηφιακή παρουσία στην πλατφόρμα της. Παράλληλα, η Enterprise Greece συζητά ήδη  και για την προβολή των πιο δημοφιλών επιτυχημένων πωλητών, σε μια ειδική «γωνιά» στην ιστοσελίδα της και  σχεδιάζει την Γ’ φάση του προγράμματος, η οποία θα προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη υποστήριξη σε επίπεδο υποδομών και διαδικασιών η οποία θα ανακοινωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Φυσικά οι δραστηριότητες του Enterprise Greece  δεν σταματούν μόνο στη συνεργασία αυτή .Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού  σχεδιασμού για το 2021  όπως αναφέρει η  κυρία Αλεξανδροπούλου, θα συνεχιστεί  η προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας  με ακόμα πιο σύγχρονες μεθόδους και καινοτόμα εργαλεία ενίσχυσης της ,η  προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και η προσέλκυση νέων επενδύσεων.  Καθώς το διεθνές περιβάλλον αλλάζει ραγδαία  η γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα επιβάλλεται. Να σημειωθεί ότι στο  πρόγραμμα e-expοrts academy , που ανακοινώθηκε  την περασμένη Τετάρτη  σε συνεργασία με την ebay , η  συμμετοχή των ενδιαφερομένων ελληνικών εταιρειών με τις κατάλληλες προϋποθέσεις στο πρόγραμμα, είναι δωρεάν, και μπορούν να εγγράφονται στον σύνδεσμο https://www.enterprisegreece.gov.gr/e-exports-academy