Δικαίωμα αποφυλάκισης στους πολυϊσοβίτες, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας και τα άλλα έγκλειστα μέλη της οργάνωσης «17 Νοέμβρη», δίνει ο Ποινικός Κώδικας. Ωστόσο, η διάταξη αυτή δεν ανοίγει αυτόματα και την πόρτα της φυλακής στους κρατουμένους που μετρούν περισσότερες από μία φορές ισόβια. Κι αυτό, γιατί αναγκαία προϋπόθεση είναι η αίτησή τους να γίνει δεκτή από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την υπό όρους αποφυλάκισή τους. Οι δικαστικοί λειτουργοί είναι εκείνοι που έχουν το αποκλειστικό και κυρίαρχο δικαίωμα να κρίνουν ξεχωριστά κάθε υπόθεση πριν αποφασίσουν, αν θα δώσουν στον κρατούμενο το πολυπόθητο για αυτόν εισιτήριο προς την ελευθερία.

Συγκεκριμένα, για την περίπτωση των πολυϊσοβιτών στην υπόθεση της 17Ν, με βάση την αρχή του ευμενέστερου νόμου, σε περίπτωση αίτησης για την υπό όρους αποφυλάκισή τους θα πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις του παλαιού Ποινικού Κώδικα, δηλαδή όπως αυτός ίσχυε πριν από τις αλλαγές που επήλθαν τον Ιούλιο του 2019.

Διατάξεις

Με βάση εκείνες τις διατάξεις, ο κρατούμενος μπορεί εφόσον έχει συμπληρώσει 19 χρόνια στη φυλακή να ζητήσει να αφεθεί υπό όρους ελεύθερος. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα οι πολυϊσοβίτες για να μπορούν να αιτηθούν την αποφυλάκισή τους θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια κράτησης.

Το «κλειδί» πάντως και στις δύο διατάξεις βρίσκεται στο ρήμα «μπορεί», καθώς, όπως εξηγούν νομικοί και εισαγγελείς, ο κρατούμενος με την υποβολή της αίτησης σε καμία περίπτωση δεν οδηγείται αυτοδικαίως σε καθεστώς ελευθερίας, αν προηγουμένως η αίτηση αυτή δεν γίνει δεκτή από τους δικαστές, οι οποίοι θα την κρίνουν.

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό διαμορφώνεται και σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις αποφυλάκισης, υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση, δηλαδή με το γνωστό «βραχιολάκι».

Σε αυτή την περίπτωση, για να υποβάλει τέτοια αίτηση ένας κρατούμενος τιμωρημένος με πολλές φορές ισόβια – ακόμα κι αν έχει καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες – θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 22 χρόνια στη φυλακή. Για την περίπτωση των πολυϊσοβιτών της 17Ν ισχύει η ευνοϊκότερη διάταξη του Ποινικού Κώδικα, που θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όχι η αλλαγή που έγινε ως προς το όριο της εκτιθείσας ποινής επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι συμπληρώνοντας 16 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής μπορούν να ζητήσουν να βγουν με «βραχιολάκι» από τη φυλακή, αλλά και πάλι κυρίαρχο ρόλο έχει το δικαστικό συμβούλιο, που αν πει αιτιολογημένα «όχι», ο κρατούμενος συνεχίζει να εκτίει κανονικά την ποινή που του έχει επιβληθεί.