Ο Ανδρέας Λοβέρδος έγινε το πρώτο στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής που δήλωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, επισήμως σήμανε την έναρξη μιας προεκλογικής μάχης που (εκτός απροόπτου) θα κορυφωθεί το φθινόπωρο. Ολα δείχνουν, ωστόσο, πως τα πράγματα θα πάρουν τον χρόνο τους.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν βιάζονται να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, η μόνη βέβαιη έτερη υποψηφιότητα πέραν των ήδη ανακοινωμένων, έχει δηλώσει δημόσια το περασμένο φθινόπωρο πως δεν πρόκειται να ξεκινήσει την εσωκομματική συζήτηση αν δεν φανούν τα πρώτα στοιχεία πως αφήνουμε την πανδημία πίσω. Στο δικό του στρατόπεδο πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη κουβέντα δεν πρέπει να ανοίξει ακόμη.

Και από την πλευρά του Παύλου Γερουλάνου, ωστόσο, ο οποίος στο παρελθόν δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, δεν ανοίγουν ακόμη τα χαρτιά τους. Κύκλοι κοντά στον πρώην υπουργό θεωρούν πως η ανακίνηση των εσωτερικών θεμάτων μέχρι σήμερα έχει στρέψει τα μάτια των πολιτών στην παράταξη, και αυτό αποτελεί μια ευκαιρία «όχι για εσωκομματική μάχη, αλλά για να αναδείξουμε τις εναλλακτικές προτάσεις που φέρνουμε στο τραπέζι».

Από τη δική του πλευρά, ο Λοβέρδος μίλησε για τους λόγους αυτής της απόφασης: «Νιώθω έτοιμος να αντιμετωπίσω τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ», δήλωσε (Θέμα fm). Παρότι τόνισε πως δεν θέλει να σηκώνει τους τόνους, είπε πως «το βασικό πρόβλημα του κόμματος είναι να απαγκιστρωθεί από τη στασιμότητα, να μην την αναπαράγει άλλο». Ανέφερε, μάλιστα, πως ο ίδιος μπορεί «να συμβάλει, ώστε να πετύχουμε τον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών του κόμματος, που θα το καταστήσει κύριο παράγοντα, ένα μάχημο κόμμα». Απαντώντας για τη θέση του όσον αφορά πιθανές συνεργασίες (ενόψει και της απλής αναλογικής των επόμενων εκλογών) ανέφερε πως, με αυτό το ποσοστό, κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί «γιατί θα το καταπιούν». «Κανείς δεν έχει τολμήσει να μου το πει και να με κοιτάει στα μάτια, »εσύ είσαι δεξιός», κανείς δεν μου το έχει πει», είπε για την παρουσίασή του ως ο υποψήφιος της πιο δεξιάς πτέρυγας του Κινήματος Αλλαγής.

Η ατζέντα

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την επιλογή ή τα λεγόμενα του Λοβέρδου  – θεωρώντας κι αυτή πως είναι πολύ νωρίς να ανακινηθεί μια συζήτηση για εκλογές που αργούν ακόμα αρκετά. Επιλέγει να επικεντρώνεται περισσότερο στην αντιπολίτευση που ασκεί στην κυβέρνηση, δημιουργώντας έτσι τη δική της ατζέντα, που θα αξιοποιηθεί και στη διάρκεια των εσωκομματικών διαδικασίων. Αυτές τις ημέρες το βάρος δίνεται στον τρόπο ανοίγματος της οικονομίας, με τη Φώφη Γεννηματά, που χθες έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό, να ποντάρει στην εξωστρέφεια και στην προσωπική της επαφή με τον χώρο της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής στοχεύει την κριτική του και στη διάσταση απόψεων που παρατηρήθηκε εντός της ΝΔ, με αφορμή τα εθνικά – και η οποία θεωρείται πως μουτζουρώνει την κεντρώα εικόνα του κυβερνώντος κόμματος: «Δικαίωμα διαφορετικής άποψης έχουν όλοι, όμως σε πολύ κρίσιμες συγκυρίες όπως είναι αυτή που βιώνουμε σήμερα, δεν γίνεται η ΝΔ να εξωτερικεύει τα εσωτερικά της ζητήματα σε βάρος των εθνικών μας θεμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά (Mega) ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.