Άμεσες αλλαγές στις ρυθμίσεις για τη μείωση ενοικίων ζητάει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή της  προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκμισθωτές ακινήτων και προτείνοντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την επίλυσή τους.

«Οι εκμισθωτές ακινήτων βρίσκονται μπροστά σε μια εντελώς αδιευκρίνιστη κατάσταση σε σχέση με τι ισχύει ως προς τις καταβολές των μισθωμάτων Ιανουαρίου αλλά και τη διαδικασία επιστροφής των νόμιμων αποζημιώσεων» αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ και ζητάει «να ενταχθούν όλοι οι ιδιοκτήτες με μειωμένα μισθώματα σε όλες τις διατάξεις που προβλέπουν επιμήκυνση χωρίς συνέπειες, των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεών τους».

Επίσης ζητάει:

– Να ενταχθούν και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με δανειακές υποχρεώσεις, και ιδιαίτερα όσοι ήταν συνεπείς ως σήμερα, στο επερχόμενο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών «ΓΕΦΥΡΑ».

– Να εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση που να περιλαμβάνει όλους τους ΚΑΔ Ιανουαρίου, ακόμη και εκείνους που θα περιληφθούν στη νομοθετική ρύθμιση του 0% για τους μήνες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου (για τη μείωση του 40% έχετε νομοθετική εξουσιοδότηση) ή λεπτομερής  ανακοίνωση του υπουργείου που να καθορίζει ποιος απαλλάσσεται και για ποιο ποσοστό, ώστε να τερματιστεί η άρνηση καταβολής ενοικίου από ένα μικρό ποσοστό κακόπιστων ενοικιαστών που ενώ κάλλιστα γνωρίζουν ότι οφείλουν να καταβάλουν το 60% του ενοικίου, αρνούνται, προσποιούμενοι ότι δήθεν αναμένουν τη δημοσίευση του νέου νόμου.

– Να δοθεί πλήρης ενημέρωση για τους λόγους απόρριψης των δηλώσεων της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου και νέα προθεσμία για τη διόρθωση όλων των τυπικών «λαθών», αλλά και για υποβολή νέων δηλώσεων ώστε να καλυφθούν οι εκμισθωτές και από την αληθή μεν, αλλά καθυστερημένη ανακοίνωση της ύπαρξης λόγου μείωσης ενοικίου από τον ενοικιαστή τους, η οποία έχει ήδη συνοδευτεί από μονομερή μείωση του ενοικίου επομένων μηνών, χωρίς καμιά δυνατότητα του εκμισθωτή να αντιδράσει και να αξιώσει τα παρακρατηθέντα ποσά μισθωμάτων, ώστε να μην χαθούν για ασήμαντους λόγους, νόμιμες αποζημιώσεις.

– Οι νέες δηλώσεις COVID Ιανουαρίου να περιλαμβάνουν πεδία αυτόματης διάγνωσης του αν ο μισθωτής είναι πράγματι δικαιούχος της μείωσης και σε ποιο ποσοστό έκαστος, ώστε με τον τρόπο αυτό ο εκμισθωτής να γνωρίζει αυτόματα αν ο ίδιος έχει δικαίωμα σε αποζημίωσή του από το Κράτος. Έτσι θα μπορεί να γίνει άμεση εκκαθάριση & καταβολή των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών.

– Να παραταθεί η προθεσμία δήλωσης σύναψης και λύσης παλαιών μισθώσεων που λήγει την 29.1.2021, μέχρι την περίοδο των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος.