Η αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ, έχει αρχίσει με τις ετοιμασίες στην Ουάσιγκτον για την τελετή να βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Η σημερινή ιστορική μέρα για τις ΗΠΑ, που είναι συνάμα και ασυνήθιστη, λόγω των πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας, θα κορυφωθεί στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα), οπότε ο Μπάιντεν θα αναλάβει και επίσημα την θέση του προέδρου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί παρελθόν, έπειτα από μία 4ετια που έφερε αμφισβητήσεις, εντάσεις και διχόνοια εντός των συνόρων.

Αυτή την ώρα ο απερχόμενος πρόεδρος αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο.

Το αντίο Τραμπ

Χωρίς καμία ονομαστική αναφορά στο διάδοχό του την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ αποχαιρέτησε τους Αμερικανούς, ενώ άφησε μάλιστα υπόνοιες μελλοντικής επιστροφής του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος απένειμε χάρη σε 73 ανθρώπους, πρώην στενούς συνεργάτες και χορηγούς της προεκλογικής του εκστρατείας. Ανάμεσά τους ο Στιβ Μπάνον που κατηγορήθηκε πέρυσι για απάτη.

Την τελετή ορκωμοσίας που αρχίζει σε λίγες ώρες θα προστατεύσουν 25.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς, περισσότεροι από όσους βρίσκονται σήμερα σε Αφγανιστάν, Συρία και Ιράκ.