Τον ισχυρισμό ότι στην επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας γίνονταν συζητήσεις για κλείσιμο της Θεσσαλονίκης νωρίτερα, αλλά δεν υπήρξε σχετική εισήγηση προς την κυβέρνηση, υποστήριξε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής, Μάριος Λαζανάς.

Με αφορμή τις επίμαχες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, περί μη έγκαιρης υιοθέτησης μέτρων στη Θεσσαλονίκη παρά τις υποδείξεις λοιμωξιολόγων, τις οποίες ωστόσο στη συνέχεια υποβάθμισε κάνοντας λόγο για απλές αναφορές των ειδικών, ο κ. Λαζανάς υπογράμμισε πως «αξιολογούνται με κάποια καθυστέρηση τα δεδομένα» διότι «πρέπει να έρθουν πολλά στοιχεία μαζί, δεν είναι μόνο τα επιδημιολογικά αλλά και από νοσοκομεία, νοσηλείες θανάτους».

Τα πρακτικά της επιτροπής

Απαντώντας στα όσα λέγονται περί του αιτήματος να δοθούν τη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής ή ακόμα και για παρέμβαση της δικαιοσύνης για το θέμα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Λαζανάς ζήτησε να αφεθεί η επιτροπή απερίσπαστη στο έργο της.

«Αυτή η επιμονή ότι υπάρχουν μαύρες σκιές, δημιουργεί προβλήματα στην επιτροπή και στη λειτουργία της. Είναι άσχημο αυτό» σημείωσε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6 .

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτά τα φαινόμενα «μας κάνουν επιφυλακτικούς, να παίρνουμε πιο αυστηρά μέτρα ώστε, να είμαστε καλυμμένοι. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε ότι θα έρθει η δικαιοσύνη και θα μας πάρουν τα κεφάλια. Πρέπει να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας απερίσπαστοι».

Αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι η επιτροπή δεν ανέτρεψε κάποια κυβερνητική απόφαση, αλλά εξέτασε τα δεδομένα και έκανε τις εισηγήσεις της. Όπως είπε, είχε συνέλθει αρχικά και με δυσκολία βγήκε συμπέρασμα διότι ήθελαν περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία ώστε να αξιολογηθούν. «Στις 4/1 εμείς θα συνεδριάζαμε δεν άλλαξε κάτι σε εμάς» τόνισε.

Πρόσθεσε δε, ότι «είμαστε σε μαραθώνιο και πρέπει να γίνονται προσεκτικά οι βηματισμοί».