Με «δώρο» το ενοίκιο για όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο το πακέτο στήριξης όσων πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα, στο οποίο περιλαμβάνονται η φθηνή κρατική ρευστότητα, επιδοτήσεις, αναστολές φόρων - εισφορών και οι αποζημιώσεις για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας. Η εβδομάδα αποτελεί δείκτη για την πορεία των υγειονομικών δεδομένων και ως εκ τούτου των αποφάσεων για το χρονολόγιο του ανοίγματος της αγοράς και διά στόματος κυβερνητικών στελεχών έχει σκιαγραφηθεί η στρατηγική για τη στοχευμένη στήριξη των πληγέντων όλο το 2021 αλλά και η επαναφορά των σεναρίων για νέες μειώσεις φορολογικών βαρών.

Αναλόγως της πορείας της πανδημίας στο οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζουν τον οδικό χάρτη του 2021 βγάζοντας εκ νέου από τα συρτάρια τα σχέδια που ανατράπηκαν λόγω της πανδημίας με την προσδοκία πως ο εμβολιασμός θα είναι η αρχή της επιστροφής στην κανονικότητα και έτσι θα εφαρμόζεται ένα διπλό σχέδιο: στήριξη οικονομίας - εργαζομένων και μείωση φορολογικών βαρών. Διόλου τυχαία η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα (ΣΚΑΪ), ο οποίος ανέφερε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία. Δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση και μέσα στο 2021 θα συνεχίσει να ξετυλίγει μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες, «πάντα με σύνεση, λογική και ανθρωπιά». Προτεραιότητα, σημείωσε ο κ. Πέτσας, είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, είτε αυτό είναι φόροι είτε εισφορές, και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία, δεν θα αφήσουμε να γίνει χιονοστιβάδα και να πνίξει το παλιό χρέος από την κρίση επιχειρηματίες αλλά και φυσικά πρόσωπα».

 

 

ΕΝΟΙΚΙΟ. Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο. Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιμερίζεται έτσι το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο.

 

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ. Θέμα ημερών είναι το άνοιγμα του πέμπτου κύκλου, με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάλι το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο. Υπολογίζεται ο τζίρος της περιόδου Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου και προβλέπεται  ελάχιστη ενίσχυση 1.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες. Σε αντιδιαστολή με τον τέταρτο κύκλο, πρώτα θα υποβληθούν οι αιτήσεις και σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν οι πληρωμές έως το τέλος Ιανουαρίου.

 

ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Συνεχίζεται το επίδομα για όσους εργαζομένους η σύμβαση εργασίας τεθεί σε αναστολή είτε η επιχείρηση είναι κλειστή υποχρεωτικά έπειτα από κρατική εντολή είτε θεωρείται πληττόμενη. Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ ή διαφορετικά 17,8 ευρώ ανά ημέρα, ενώ από το κράτος καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον ονομαστικό μισθό.

 

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή. Σε αυτή την περίπτωση η δόση του Ιανουαρίου θα μεταφερθεί στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

 

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ. Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να τρέξει το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Ανάπτυξης και θα χρηματοδοτεί  σε ποσοστό 100% τη δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) και θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από