Σε τρία διαφορετικά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί στην υπόθεση της Folli Follie ο εισαγγελέας, αξιολογώντας τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία, περί «ισχυρών συμμάχων» του ομίλου και αναζήτησης «κονδυλίου για αυτές τις επαφές», τα οποία προκαλούν όχι μόνο πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά και ποινικές εξελίξεις, εφόσον βέβαια διαπιστωθεί ότι πρόκειται για πραγματικά γεγονότα, ικανά να στοιχειοθετήσουν αξιόποινες πράξεις.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις του εισαγγελικού λειτουργού, ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα της Δικαιοσύνης για την πλήρη διερεύνηση των νεότερων στοιχείων που προέκυψαν στη διάρκεια της ποινικής έρευνας με κεντρικά πρόσωπα την οικογένεια Κουτσολιούτσου, οι οποίοι είναι και οι ιδρυτές της Folli Follie.

Για να φτάσει στην άκρη του νήματος, ο εισαγγελέας, αφού αποτιμήσει και αξιολογήσει το σύνολο των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του, μπορεί να κινηθεί σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις:

Να αποφασίσει αν ο «φάκελος» με τις ευθείες αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, όπως αυτά αποκαλύπτονται από την ηλεκτρονική αλληλογραφία με αποστολέα τον τότε διευθυντή ασφαλείας και παραλήπτη τον προφυλακισμένο Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, χωρίς να προχωρά σε καμία αξιολογική κρίση.

2. Να προχωρήσει στην παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, αν κρίνει ότι πρέπει να διακριβωθεί η τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων για πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία και δεν καλύπτονται από βουλευτική ή υπουργική ασυλία και ως εκ τούτου η τακτική Δικαιοσύνη έχει το δικαίωμα να τα ερευνήσει.

3. Να κρίνει αν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου μπορούν να οδηγήσουν στην ανάσυρση, από το αρχείο, της δικογραφίας που αφορούσε τον ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Να σημειωθεί ότι η Δικαιοσύνη μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπίσει ποινικές ευθύνες ως προς αυτό το σκέλος και για τον λόγο αυτό με διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών η δικογραφία έχει αρχειοθετηθεί. Ωστόσο, σε περίπτωση που προκύψουν νέα αποδεικτικά στοιχεία, ο φάκελος μπορεί να ανοίξει με εισαγγελική απόφαση σηματοδοτώντας νέο κύκλο ερευνών.

Μηνύσεις

Την ώρα πάντως που ο εισαγγελέας μελετά το υλικό, όλα τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα απάντησαν με μηνύσεις, όπως είχαν εξάλλου προαναγγείλει με τις τοποθετήσεις και τις δηλώσεις από την πρώτη κιόλας ημέρα που τα στοιχεία αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, μηνυτήρια αναφορά υπέβαλαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα οι πρώην υπουργοί Αλέκος Φλαμπουράρης και Αλέξης Χαρίτσης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης διαψεύδοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση. Και οι τρεις στρέφονται κατά του στελέχους της Folli Follie που τους εμφανίζει, στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του, ως «ισχυρούς συμμάχους» της, αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ζητώντας να ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης και της εξύβρισης.

Μηνυτήρια αναφορά «για τις ψευδείς, ανυπόστατες και συκοφαντικές αναφορές» στο πρόσωπό του υπέβαλε και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, δηλώνοντας ότι «η αλήθεια θα λάμψει στη Δικαιοσύνη και οι συκοφάντες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου».

«Δεν με προσέγγισε κανείς από τη Folli Follie, όσοι έρχονταν στο Μαξίμου καταγράφονταν», δήλωσε ο Φλαμπουράρης έξω από τον Αρειο Πάγο, κάνοντας λόγο για προσπάθεια σκοτεινών κύκλων να πιέσουν και να κατασυκοφαντήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις των άλλων πολιτικών προσώπων, τα οποία προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται για την εμπλοκή τού ονόματός τους σε μια υπόθεση με την οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση.

Ο μηνυόμενος, όπως επισημαίνουν, γνωρίζει την παντελή έλλειψη συμμετοχής τους στις υποθέσεις των εργοδοτών του καθώς και την απουσία παραμικρής επαφής τόσο με τον ίδιο όσο και με τους εργοδότες του.

«Αυτονοήτως η αναφορά του ονόματός μου στους φερόμενους «ισχυρούς συμμάχους» του ομίλου FF, προκειμένου να επηρεαστεί ο έλεγχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και να ευνοηθεί με τη νομοθετική ρύθμιση των Κέντρων Αφορολόγητων Ειδών (τροπολογία που ψηφίστηκε διακομματικά και που επαναψηφίστηκε αυτούσια πρόσφατα από την παρούσα κυβέρνηση ΝΔ), είναι ποινικά κολάσιμη, ως απολύτως ψευδής, άκρως συκοφαντική, δυσφημιστική, άθλια και χυδαία. Επειδή ο μηνυόμενος συνειδητά και εν γνώσει τού ψεύδους του με εντάσσει απροκάλυπτα στην κατηγορία των συναλλασσόμενων διεφθαρμένων πολιτικών, πρακτική που συνιστά ευθεία προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της αξιοπρέπειάς μου και προφανώς της πολιτικής μου πορείας», επισημαίνεται στη μηνυτήρια αναφορά που επίσης βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να διατάξει αυτοτελή έρευνα.