Εγραφα χθες για τα ρεβεγιόν που ετοιμάζονται στα βόρεια προάστια, με rapid tests – εξόδοις του οικοδεσπότη – για τους προσκεκλημένους. Την ίδια ημέρα, όμως, άκουσα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι όποιος κυκλοφορεί μετά τις 10 το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων θα τον σταματά η Αστυνομία και θα ζητεί εξηγήσεις. Εξαιρέσεις θα γίνονται, διευκρίνισε, μόνο για τους εργαζόμενους εκείνης της νύκτας.

Αρχικά, υπέθεσα ότι η δήλωση ήταν ακόμη μία επίδειξη του ιδιότυπου χιούμορ του κ. Πέτσα, για το οποίο φημίζεται. Αργότερα, όμως, άκουσα ότι υπάρχει ολόκληρο σχέδιο της Αστυνομίας για την παραμονή των Χριστουγέννων. Η Τροχαία, λ.χ., θα σταματά επιλεκτικά την κυκλοφορία στις κεντρικές αρτηρίες για ολιγόπλεπτα διαστήματα και θα ελέγχει τους επιβάτες όλων των οχημάτων. Επίσης, καταγγελίες για παράνομα πάρτι θα εξετάζονται και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, θα επεμβαίνει η Αστυνομία με την παρουσία εισαγγελέως! (Αυτό σημαίνει ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι το Πάσχα του φθονερού γείτονα…) Εν ολίγοις, κατάλαβα ότι το χιούμορ ήταν της κυβέρνησης, όχι αποκλειστικά του εκπροσώπου της.

Πάντως, η κυβέρνηση το εννοεί ότι σκοπεύει να ελέγξει την τήρηση των μέτρων, γι’ αυτό και ήδη προειδοποιεί ότι από την έκβαση αυτής της παραμονής θα εξαρτηθεί η επόμενη, της Πρωτοχρονιάς. Επομένως, οι κιμπάρηδες που οργανώνουν τα πάρτι για τα οποία έγραφα χθες οφείλουν να προσαρμόσουν και εκείνοι τα οργανωτικά σχέδιά τους.

Κατ’ αρχάς, εφόσον μετά τις 10 η Αστυνομία θα σταματά όσους κυκλοφορούν, αναγκαστικά η ώρα προσελεύσεως στο πάρτι ορίζεται το αργότερο στις 9.30 το βράδυ. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καταγγελία από γείτονα (ή από πρώην εραστή, που το θεωρώ πιθανότερο), η γιορτή μπορεί να εξελιχθεί κανονικά. Τι κάνεις όμως με τους προσκεκλημένους που κουράζονται και θέλουν να φύγουν; Διότι δεν πρόκειται να μείνουν όλοι μέχρι τις 5 το ξημέρωμα, όταν λήγει η απαγόρευση της κυκλοφορίας – σωστά; Αλλά και πάλι, πες ότι συμβαίνει να περνούν όλοι τόσο καλά, ώστε το διαλύουν αφού έχει λήξει η απαγόρευση. Πώς τους επιτρέπεις να οδηγήσουν αυτοκίνητο στην κατάσταση που θα είναι; Δεν τους στέλνεις στο σπίτι τους, αν το κάνεις τους στέλνεις στο ΚΑΤ ή στο νεκροτομείο.

Επομένως, η δραστική λύση για τον οικοδεσπότη με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τους προσκεκλημένους του είναι μόνο μία: θερμαινόμενες σκηνές πολυτελείας στον κήπο, όπου αποσύρονται όλοι όταν καταρρεύσουν. Μπορούν μάλιστα να είναι διακοσμημένες με τρόπο ώστε να δίνουν την εντύπωση και, γιατί όχι, την εμπειρία της φάτνης, για να είμαστε και μέσα στο πνεύμα των ημερών.

Νομίζω ότι για κάποιον με την οικονομική άνεση, ώστε να προσκαλεί 70 ή 100 άτομα και να τους παρέχει δωρεάν τεστ, δεν είναι μεγάλη υπόθεση να απευθυνθεί σε μια σοβαρή επιχείρηση από τον χώρο του τουρισμού και να τους ζητήσει να οργανώσουν τη διανυκτέρευση των καλεσμένων του. Θα κοστίσει, δεν έχω αυταπάτες. Αλλά τι αξία έχουν τα λεφτά; Εφόσον τα έχεις, πολύ μικρή, σχεδόν αμελητέα. Δυστυχώς, τα logistics των πάρτι – όπως δεν θα έλεγε ποτέ ο κ. Μπαμπινιώτης – είναι υπόθεση πολύ σύνθετη στις μέρες του κορωνοϊού. Ελπίζω, πάντως, να βοήθησα…

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ

Φοβάμαι ότι δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στην πρόσφατη συνέντευξη του Γιώργου (ΓΑΠ) από εκείνη που πραγματικά της αξίζει. Αναρωτιούνται, φέρ’ ειπείν, οι σχολιαστές της για το νόημα της έκκλησης του πρώην πρωθυπουργού για μια «προοδευτική συμμαχία» με σκοπό «την προοδευτική στροφή της κοινωνίας». Τι να εννοεί; Ευσεβείς πόθους. Οταν ο ίδιος λέει ότι η κυβέρνησή του πολεμήθηκε από «τη συντήρηση ανεξαρτήτως χρώματος» (και σωστά το λέει, διότι οι συριζαίοι πρωτοστατούσαν στις επιθέσεις κατά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όχι οι νεοδημοκράτες), πώς νοείται συνεργασία του σημερινού ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ; Γι’ αυτό επιμένω ότι κακώς επιχειρήθηκε να δοθεί βάθος στο θέμα. Η συνέντευξη του Γιώργου ήταν το αντίστοιχο της επιστολής ενός παιδιού στον Αϊ-Βασίλη…