Στις 22 Δεκεμβρίου 1882, η εταιρεία του Τόμας Έντισον ηλεκτροφώτισε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Νέα Υόρκη, αντικαθιστώντας τα κεριά με τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες που είχε ανακαλύψει.

Η ιστορία του ηλεκτροφωτισμένου χριστουγεννιάτικου δένδρου.

Είχε προηγηθεί δύο χρόνια νωρίτερα όπως γράφουν οι New York Times μια επίσκεψη του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης στο εργαστήριο του Έντισον στο Μένλο Παρκ, όπου ο εφευρέτης είχε φωταγωγήσει τη διαδρομή από το σταθμό του τρένου στο εργαστήριο του με 290 λάμπες δίνοντας έναν εορταστικό, χαρούμενο τόνο.

Δεν ήταν στις προθέσεις του Έντισον να ηλεκτροφωτίσει ένα δένδρο, αλλά η ατμόσφαιρα ταίριαζε με το κλίμα των Χριστουγέννων.

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο ηλεκτροφωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο το παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο στενός φίλος του Έντισον και πρόεδρος της εταιρείας Έντουαρντ Τζόνσον, στο σπίτι του στο Μανχάταν το 1882. 

Δύο χρόνια αργότερα οι New York Times περιέγραψαν στους αναγνώστες τους την αίσθηση αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του , αφού για τον ηλεκτροφωτισμό του απαιτείτο ένα δυναμό κατασκευασμένο από την εταιρεία του Έντισον.

Το πρώτο ηλεκτροφωτισμένο δένδρο στον Λευκό Οίκο άναψε το 1895 μετά από παραγγελία του 22ου και 24ου προέδρου των ΗΠΑ  Γκρόβερ Κλήβελαντ  στην δεύτερη θητεία του.

Εκείνες τις εποχές για να έχει κάποιος ένα δένδρο με λαμπιόνια κόστιζε πάνω από 2.000 δολάρια.

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δένδρου

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο απoτελεί σήμερα διεθνές έθιμο.

Ως χριστουγεννιάτικο σύμβολο – έθιμο φέρεται να επικράτησε από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των «ειδωλολατρών» στη βελανιδιά, αντικαθιστώντας την με το έλατο, δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με ερευνητές το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα.

Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος.

Έχει εκφραστεί όμως και η άποψη ότι το έθιμο έχει ανατολίτικη προέλευση. Σε χειρόγραφο του Βρετανικού Μουσείου, του 13ου αιώνα, αναφέρεται πως το έτος 512 ο αυτοκράτορας Αναστάσιος Α΄ έκτισε έναν ναό στο Τουρ Αμπντίν της Συρίας στον οποίο προσέφερε δύο ορειχάλκινα δένδρα στημένα εκατέρωθεν της Ωραίας Πύλης του Ιερού Βήματος, τα οποία είχαν θέσεις για φώτα.

Από πότε στολίζουμε Χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης.

Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν.

Στη Γαλλία ως έθιμο εισήχθη αρκετά χρόνια μετά από ό,τι στην Ελλάδα από την Κόμισσα της Ορλεάνης.

Αντίστοιχο καθαρά ελληνικό παραδοσιακό έθιμο αποτελεί το στολισμένο καραβάκι, που συναντάται ιστορικά στη Μικρά Ασία και στα νησιά.

Η χρήση αειθαλούς δέντρου, στεφανιού και γιρλάντας ως συμβόλων της αιώνιας ζωής, αποτελούσε έθιμο των αρχαίων Αιγυπτίων, των Κινέζων και των Εβραίων.

Η λατρεία των δέντρων, που ήταν συνηθισμένο φαινόμενο ανάμεσα στους ειδωλολάτρες Ευρωπαίους, επιβίωσε και μετά τον εκχριστιανισμό τους σε διάφορα έθιμα….