Σε κατεπείγον νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα στο άρθρο 69 προβλέπεται η διάταξη για τη δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών που ασθενούν από κοροναϊό COVID-19 και των εντολέων – πελατών τους.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις, σύμφωνα με το taxheaven, παρέχεται η δυνατότητα στους λογιστές -φοροτεχνικούς, οι οποίοι ασθένησαν από Covid-19, να υποβάλλουν τις πάσης φύσεως δηλώσεις τους και των εντολέων-πελατών τους μεταγενέστερα, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ίδιοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εμπρόθεσμα λόγω της ασθένειας-νοσηλείας τους.

Χωρίς την προσθήκη των εν λόγω διατάξεων οι λογιστές- φοροτεχνικοί που ασθένησαν λόγω Covid-19, καθώς και οι εντολείς-πελάτες τους , θα επιβαρυνθούν με τα πρόστιμα εκπροθέσμου υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων.

Άρθρο 69

Ρυθμίσεις για τη δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών που ασθενούν από κοροναϊό COVID-19 και των εντολέων – πελατών τους.

1. Σε περίπτωση που λογιστής-φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από κοροναϊό COVID-19 και εξαιτίας αυτού έχει νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο που παρέχει νοσηλεία για κοροναϊό COVID-19, όπως αυτό αποδεικνύεται από τη σχετική βεβαίωση του εν λόγω νοσοκομείου, οι προθεσμίες υποβολής των πόσης φύσης – φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων – πελατών του, που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια της νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα του εξιτηρίου.

2. Η ρύθμιση της παρ. 1 ισχύει για τους εντολείς – πελάτες για τους οποίους ο λογιστής -φοροτεχνικός αποδεδειγμένα έχει εξουσιοδοτηθεί στο σύστημα Taxisnet κατά τον προηγούμενο μήνα της ημερομηνίας εισαγωγής του στο νοσοκομείο και παραμένει εξουσιοδοτημένος, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής εξουσιοδότησης. Η εξουσιοδότηση λογιστή-φοροτεχνικού στο σύστημα Taxisnet δημιουργεί τεκμήριο εξουσιοδότησης του ιδίου και για την υποβολή των ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων.

3. Σε περίπτωση θανάτου λογιστή – φοροτεχνικού λόγω κοροναϊό COVID-19, οι προθεσμίες της παρ. 1 παρατείνονται μέχρι την εξουσιοδότηση του εντολέα – πελάτη του σε άλλο λογιστή – φοροτεχνικό και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριών μηνών από την ημερομηνία θανάτου.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργού Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δύναται να ορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.