Αντιλαϊκό μνημείο σε βάρος των εργαζομένων χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογραμμίζοντας ότι αυξάνει τους έμμεσους φόρους που φτάνουν το 56% ενώ φέρνει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ φορολογία για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα γονατίσουν το 2021.

Το σχέδιο Πισσαρίδη φέρνει λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο γραμματέας του ΚΚΕ επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι βαφτίζει το μεταμνημονιακό της σχέδιο ως σχέδιο Πισσαρίδη και στόχο έχει την επιτάχυνση της καταστροφής μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε στην κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε στο click away.

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για «ανεφάρμοστo» μέτρο σε ότι αφορά το klic away και υπογράμισε ότι στόχος μέσα από τέτοιες πολιτικές είναι να συγκρεντρωθεί το εμπόριο και η εστίαση σε λιγότερα χέρια.Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι μοναδική λύση είναι η διαγραφή και όχι η προσωρινή αναστολή των χρεών για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ εκτίμησε ότι θα έρθουν λουκέτα σε πάνω από 200 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χαρακτήρισε την κυβέρνηση «πλασιέ μεγάλων εμπορικών ομίλων».

Αναξιόπιστες και ατεκμηρίωτες οι προβλέψεις για ανάπτυξη

Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε αναξιόπιστες που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι με τον εμβολιασμό θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, υπενθυμίζοντας τις ίδιες διαβεβαιώςσεις της κυβέρνησης πέρσι στον προϋπολογισμό του 2020 όταν η οικονομία ήταν σε επιβράδυνση πριν από τον κοροναϊό.

Ο κ. Κουτσούμπας επέπληξε την κυβέρνηση ότι αναθεώρησε τα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων προς το χειρότερο για να πει ότι παρέλαβε καμμένη γη όταν το 2019 ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονταν για το ποιος θα καρπωθεί το δήθεν τέλος των μνημονίων.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι η ύφεση κατά 10% το 2020 όπως εκτιμάει ο προϋπολογισμός του 2021 έρχεται να προστεθεί στη βύθιση κατά 25% του ΑΕΠ το 2010-2015. «Η εμφάνιση του covid 19 ήρθε να επιδράσει πάνω σε μια οικονομία που ήταν σε αδύναμη φάση», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας λέγοντας παράλληλα ότι είναι ατεκμηρίωτος και αντιφατικός ο προϋπολογισμός ως προς τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη.

Ποιος θα πληρώσει το κρατικό χρέος;

Ο γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν είναι απεριόριστη η επίδραση των κρατικών επιδομάτων για τη διαχείριση της φτώχειας, ενώ αναφερόμενος στις κρατικές επιδοτήσεις για την προστασία μεγάλων επιχειρήσεων όπως πχ της Aegean και της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε ότι το μόνο που θα μείναι στο λαό είναι να πληρώνει το κρατικό χρέος την επόμενη μέρα.

«Πως θα πληρώνει η εγχώρια οικονομία ένα χρέος πάνω από 200% ακόμα και αν πάρει μπρος η εγχώρια ανάπτυξη;» αναρωτήθηκε ο κ. Κουτσούμπας, λέγοντας ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΑ δεν έχουν καμία αγκύλωση να εφαρμόζουν τις πολιτικές που απαιτούν οι εκάστοτε προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι δεν είναι ανεμελιά της ΝΔ αλλά συνειδητή επιλογή το χτύπημα των εισοδημάτων της εργατικής τάξης και σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η πολιτική του κεφαλαίου φέρνει μικρότερους μισθούς, αύξηση της ανεργίας, αύξηση της φορολογίας και χτύπημα δημοκρατικών δικαιώματα και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Οι χώροι δουλειάς εστίες υπερμετάδοσης

Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι οι χώροι δουλειάς είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού, αποδίδοντας σε αυτό τον παράγοντα την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στη Δυτική Αττική, ενώ χαρακτήρισε στάχτη στα μάτια τη ρητορική της κυβέρνησης ότι λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού.

Αναφερόμενος στο «όργιο καταστολής» και τις απαγορεύσεις ο κ. Κουτσούμπας τόνισε «Θα μας γυρίζετε αιώνες πίσω και δεν θα κουνιέται φύλο; Οι αγώνες των εργαζομένων δεν αναστέλλονται. Η μάσκα είναι μέσο προστασίας και όχι φίμωτρο».

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο και εχθρικό στις μεταφυσικές θεωρίες, λέγοντας «τα εμβόλια είναι χρήσιμα εργαλεία της επιστήμης» ωστόσο συμπλήρωσε ότι η προσμονή του εμβολίου δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες όλων των κυβέρνησεων και της ΝΔ για την κατάσταση της δημόσιας υγείας.

Ερωτήματα για την προμήθεια του εμβολίου

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε εκτός από την αμφισβήτηση από σκοταδιστικές θεωρίες υπάρχει και η αμφισβήτηση σε επιλογές που προκύπτει από ερωτήματα τα οποία έχουν ως αφετηρία το γεγονός  ότι τα εμβόλια, τα φάρμακα και η υγεία είναι εμπορεύματα. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι με ευθύνη του κράτους πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση και εμβολιασμός με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Όπως πχ με τη γρίπη Η1Ν1 έτσι και τώρα συνιστούμε τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει συνειδητή πράξη και απαίτηση του ελληνικού λαού.

Ειδικότερα για την προμήθεια του εμβολίου ο κ. Κουτσούμπας έθεσε ορισμένα ερωτήματα:

«Για ποιους λόγους η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε να έχει ο λαός πρόσβαση σε περισσότερα εμβόλια που είναι και φθηνότερα; Για ποιο λόγο δεν ενδιαφέρθηκε για την χορήγηση φαρμάκων που έχουν αποτελέσματα;

Είναι σε γνώση της κυβέρνησης το περιεχόμενο των συμβάσεων της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες; Γιατί δεν δίνεται την επιλογή ο καθένας να κάνει το εμβόλιο που συνιστά ο γιατρός του;».

Τέλος για τα εθνικά θέματα ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε την κυβέρνηση σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ.