Συναγερμός σήμανε στη Ρόδο με την αποκάλυψη της υπόθεσης κατασκοπείας για λογαριασμό της Τουρκίας, σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διάγουν πρωτοφανή ένταση με την τουρκική προκλητικότητα να χτυπά κόκκινο.

Κατηγορούμενοι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι που φέρονται να συλλέγουν και να προωθούν στην Τουρκία φωτογραφίες και στοιχεία για πολεμικά πλοία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις καθώς και όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά.

Η επιχείρηση προσεκτικά στημένη ώστε να μην κινήσει υποψίες: Ο ένας εργαζόταν ως ναυτικός και συγκεκριμένα ως μάγειρας από το καλοκαίρι έως και πριν από περίπου ένα μήνα σε πλοίο το οποίο έκανε το δρομολόγιο Καστελόριζο – Ρόδο – Κω, ώστε να μπορεί ανενόχλητα να φωτογραφίζει πολεμικά πλοία, στρατιωτικές θέσεις και εγκαταστάσεις στα νησιά.

Στη συνέχεια έστελνε το υλικό στον δεύτερο, ο οποίος εργάζεται στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο και μάλιστα σε υψηλόβαθμη θέση, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, διατελεί γενικός γραμματέας.

Ωστόσο, παρά το καμουφλάζ η επιχείρηση έγινε αντιληπτή από την ΕΥΠ που έθεσε σε παρακολούθηση τον ναυτικό ήδη από τον Αύγουστο.

Σήμερα, μετά από έρευνα της Αστυνομίας σε στενή συνεργασία με την ΕΥΠ, η υπόθεση βγήκε στο φως καθώς σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των δυο Ελλήνων μουσουλμάνων για κατασκοπεία, αλλά και για τον νόμο περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Οι έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων έφεραν -σύμφωνα με πληροφορίες- στο φως στοιχεία που δένουν την υπόθεση, με τα ευρήματα – φορητοί υπολογιστές, usb, και κινητά τηλέφωνα- να έχουν ήδη σταλεί στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για ανάλυση και ανάκτηση όλων των δεδομένων.

Υπό την πίεση αυτή ο ένας εκ των δύο, ο ναυτικός, φέρεται να ομολόγησε την εμπλοκή του και να ζήτησε πενθήμερη προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί παρουσία του συνηγόρου του.

Στο στόχαστρο των Αρχών οι διασυνδέσεις των δύο αντρών, και κυρίως του υπαλλήλου του Τουρκικού προξενείου καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη μεγαλύτερου κυκλώματος.

Ο εγκέφαλος της υπόθεσης

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση ο υπάλληλος στο τουρκικό προξενείο φέρεται να στρατολόγησε τον δεύτερο, ο οποίος φωτογράφιζε κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης στο Αιγαίο με την Τουρκία τις κινήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στις οχυρωματικές θέσεις των νησιών του Ελληνικού Στρατού όσο και τις κινήσεις πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού κλπ. οι οποίες μέσω του υπαλλήλου του τουρκικού Προξενείου κατέληγαν στους ενδιαφερόμενους της αντίπερα όχθης.

Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και η έρευνα σε βάρος τους διήρκησε αρκετούς μήνες ώστε να μπορέσει να στοιχειοθετηθεί. Η όλη ενέργεια βέβαια φανερώνει το πολεμικό κλίμα που καλλιεργεί διαρκώς και με κάθε τρόπο η Τουρκία αλλά και την διείσδυση που επιχειρεί να καταφέρει.