Παρά το γεγονός ότι συμπληρώνεται ένας μήνας από τη στιγμή που εφαρμόστηκαν οι περιορισμοί της μετακίνησης, οι προσδοκίες της κυβέρνησης και των επιστημόνων για μείωση των επικίνδυνων ποσοστών που σχετίζονται με την πανδημία, καθυστερούν να επαληθευθούν.

Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, με τους αριθμούς να εξακολουθούν να είναι «σκληροί». Πάντως κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα, αναμένονται νέες ανακοινώσεις  για το σταδιακό ξεκλείδωμα της αγοράς.

Σήμερα το πρωί άνοιξαν τα 110 καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη (από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ), με τις ημερομηνίες για τις υπόλοιπες δραστηριότητες να αναμένεται να αποσαφηνιστούν άμεσα.

Η κρισιμότητα του επόμενου δεκαπενθημέρου αποτυπώνεται και στην παράταση του lockdown (μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου), όπως και στην αναστολή δραστηριότητας για μια σειρά επιχειρήσεις, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την νέα χρονιά.

Τρομάζουν οι εικόνες από τα Harrods

Μολονότι η έναρξη λειτουργίας του περιορισμένου αυτού αριθμού επιχειρήσεων συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, η αδημονία που καταγράφηκε χθες έξω από το πολυκατάστημα Harrods στο Ηνωμένο Βασίλειο τρομάζει και τους Έλληνες επιστήμονες, καθώς η χώρα διανύει ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Οι εικόνες της υγειονομικής βόμβας έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, δημιουργώντας θύελλα αντιδράσεων, καθώς διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας με θανατηφόρες συνέπειες.

Διαβάστε επίσης: Συνωστισμός χωρίς κανένα μέτρο έξω από Harrods – Εικόνες σοκ

Την ίδια στιγμή, προβληματίζει η επισήμανση του καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη για το άνοιγμα της αγοράς.

Το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα κοροναϊού, μια εβδομάδα μετά την 1η μέρα που είδαμε κάτω από 1.000, με τον ίδιο ρυθμό μείωσης πάντα, επισήμανε ο κ.  Δερμιτζάκης.

«Από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε» τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

«Από τη στιγμή που ξεκινάμε να ανοίγουμε ο σκοπός είναι να μην έχουμε συνωστισμούς και να τηρούνται τα μέτρα. Αν ανοίξουμε το 1/3 των δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα» εξήγησε. «Και τα εμπορικά νομίζω μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν» σημείωσε.

Άλλωστε την ανησυχία για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς εξέφρασε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠ, Νικόλαος Θωμαΐδης μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

«Η δραστηριότητα που υπάρχει στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αποτυπώνεται και στα λύματα. Η κατάσταση τις δύο τελευταίες εβδομάδες είναι σταθεροποιημένη. Δείχνουν 15-20 χιλιάδες κρούσματα. Αυτό μας δείχνει ότι εδώ και 10 ημέρες υπάρχει μια σταθερή διάδοση η οποία δε μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι υπό αυτές τις συνθήκες, με αυτά τα μέτρα και αυτή τη δραστηριότητα, θα υπάρχει αυτή η διάδοση. Τα κρούσματα στην Αττική είναι σχετικά λίγα σε σχέση με τον πληθυσμό με βάση και τη δραστηριότητα που βλέπουμε. Περιμένουμε κάποια μικρή μείωση και τι επόμενες μέρες. Δεν είμαστε σε lockdown Μαρτίου – Απριλίου, είναι εμφανές αυτό. Τώρα υπάρχει σταθερή οικονομική δραστηριότητα. Έχω την αίσθηση ότι το 50% τηλεργασίας μπορεί να μην τηρείται πλήρως και παντού. Αυτό αποτυπώνεται στα λύματα και σίγουρα μετά στα κρούσματα. Για να πέσουν και άλλο τα κρούσματα πρέπει να παρθούν περισσότερα μέτρα», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.

«Μία αύξηση της δραστηριότητας θα φέρει οπωσδήποτε περισσότερο διάδοση. Για το άνοιγμα των καταστημάτων θα πρέπει να συνυπολογίσουν πολλούς παράγοντες στην κυβέρνηση για να το κάνουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του καθηγητή, Νίκου Σύψα ο οποίος τόνισε ότι «φανταστείτε τι θα γίνει στην Ερμού αν ανοίξουν όλα τα καταστήματα. Θα γίνει εστίας υπερμετάδοσης».

Ο καθηγητής μάλιστα, ζήτησε να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση στις γιορτές, καθώς «ό,τι συμβεί τα Χριστούγεννα θα το αντιμετωπίσουμε τον Γενάρη και θα είναι άσχημο» και ανέφερε ότι «στη Θεσσαλονίκη η έκρηξη έγινε μέσα σε πέντε μέρες».

«Είναι επικίνδυνο το φαινόμενο και είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Θα μας ταλαιπωρεί μέχρι την Άνοιξη», ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Open.

Το σχέδιο με… τριήμερα επανεκκίνησης

Οι σκέψεις είναι να επαναλειτουργήσουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς ανά τρεις ημέρες θα προστίθενται και νέες δραστηριότητες στη λίστα επαναφοράς στην κανονικότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ κοντά τους επαναλειτουργήσουν βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και καταστήματα πώλησης παιχνιδιών, μικρά και μεγάλα.

Το άνοιγμα της αγοράς σαφώς και θα γίνει τμηματικά. Θα ανοίξουν πρώτα εκείνα που άνοιξαν και την προηγούμενη φορά: κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία κτλ. και μετά θα ακολουθήσουν άλλοι κλάδοι», ενώ όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τονίζοντας δεν είναι από τα πρώτα που να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα που λειτουργούν σε αυτά.

Αγκάθι στους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εξακολουθεί να παραμένει η εστίαση, δηλαδή τα εστιατόρια και τα καφέ, καθώς το αρμόδιο υπουργείο προωθεί ρύθμιση για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, τη στιγμή που πολλοί επαγγελματίες του κλάδου προτιμούν να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους, λόγω υψηλών λειτουργικών εξόδων.