Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται 12 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, και στην ΕΛ.ΑΣ. έχει σημάνει συναγερμός και καταρτίζεται επιχειρησιακός σχεδιασμός αντίστοιχος με εκείνον της επετείου του Πολυτεχνείου, προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός σε συγκεντρώσεις και συναθροίσεις.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ήδη δηλώσει ότι  «δεν πρόκειται να επιτραπούν εκδηλώσεις και πορείες στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του στις 17 Νοεμβρίου, είχε πει πως την ημέρα μνήμης για τον θάνατο του 15χρονου, θα ισχύσουν τα μέτρα που ισχύουν μέχρι τώρα για τις συναθροίσεις και υπάρχει απόφαση να μην υπάρξουν ούτε πορείες, ούτε εκδηλώσεις, ειδικά για την φετινή χρονιά λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. «Και για τον Αλέξανδρο Γρηγοροπουλο είναι προφανές ότι δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις όπως πέρυσι, να κάνουμε λίγο υπομονή και θα γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα, και την 25η Μαρτίου και το Πάσχα, όταν τελειώσει η πανδημία θα γιορτάσουμε όπως συνηθίζουμε τόσα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους την Κυριακή, ενώ δεν αποκλείεται, στο σημείο όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο μαθητής  και σε άλλα σημεία στο κέντρο της Αθήνας να αναπτυχθούν από νωρίς το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έτσι ώστε να μη γίνουν συγκεντρώσεις.

Μιλώντας στο MEGA, ο γενικός γραμματέας ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, υποστήριξε ότι τα μέτρα θα είναι αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόστηκαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου και περίπου 2.000 αστυνομικοί θα είναι στο δρόμο για να αποτρέψουν τυχόν συγκεντρώσεις.

 Κάλεσμα για να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Κάλεσμα για να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πάντως, απευθύνουν με κείμενο υπογραφών δικηγόροι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και άλλοι.

«Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις) θα βρεθούμε στην οδό Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου, στο μνημείο που έχει στηθεί» σημειώνουν στο κείμενο που έχουν ετοιμάσει.

«Για να αφήσουμε ένα λουλούδι, ένα γράμμα, μία υπόσχεση. Για να παραμείνουμε άνθρωποι» υπογραμμίζουν.

Υπογραφές συγκεντρώνονται στο tinyurl.com/y2d3aro9.

Μεταξύ άλλων, το κείμενο υπογράφουν οι: Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Αγγελάκας, Νατάσα Μποφίλιου, Σπύρος Γραμμένος, Βασίλης Κουκαλάνι, Θανάσης Καμπαγιάννης, Χρυσούλα Πετσιμέρη.