Κάθε δυνατή προσπάθεια διάσωσης της εορταστικής περιόδου καταβάλλουν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, ελπίζοντας ότι αυτό θα δώσει μία ανάσα στην πληττόμενη οικονομία και θα συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης των πολιτών.

Βασικός άξονας είναι η προσωρινή χαλάρωση των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν ώστε τα Χριστούγεννα να είναι, κατά το δυνατόν, ομαλότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας προγραμματίζουν να επιτρέψουν τη συμμετοχή έως και 10 ανθρώπων στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με προσχέδιό τους που έγινε σήμερα γνωστό.

Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αναμένεται να συζητήσουν τα σχέδιά τους με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αύριο, ενώ επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στα μέσα της εβδομάδας.

Προς παράταση το lockdown

Η Γερμανία επέβαλε από τις 2 Νοεμβρίου lockdown διάρκειας ενός μήνα για να συγκρατήσει το δεύτερο κύμα του ιού, όμως οι αριθμοί των μολύνσεων δεν έχουν μειωθεί. Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων μάλιστα, ενδέχεται να να παρατείνουν τα μέτρα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι κλειστά, όμως τα σχολεία και τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά. Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις περιορίζονται σε 10 άτομα το πολύ, προερχόμενα από δύο νοικοκυριά, και στο σχέδιο πρότασης αναφέρεται πως ο αριθμός αυτός πρέπει να μειωθεί στα πέντε.