Τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη έχουν δηλώσει πως στόχος τους είναι να εξαντλήσουν την τετραετία. Τα πιο επίσημα χείλη της αντιπολίτευσης δεν έχουν ακόμα ζητήσει εκλογές. Κι όμως, το σενάριο των εκλογών το δεύτερο εξάμηνο του 2021 είναι ένα απ’ αυτά που συζητιέται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά ανάμεσα σε αυτούς που δεν τις θέλουν. Τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο Κίνημα Αλλαγής πιθανολογούν συχνά έναν εκλογικό αιφνιδιασμό – και οι κινήσεις τους δείχνουν ότι προετοιμάζονται γι’ αυτό.

Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ήρθε και πάλι στην επιφάνεια με τα πρώτα καλά νέα για τα εμβόλια, που επιτρέπουν όχι μόνο μια νότα αισιοδοξίας εν μέσω λοκντάουν, αλλά και τον σχεδιασμό του χρόνου και του τρόπου επιστροφής στην υγειονομική κανονικότητα. Είναι δύσκολο για όλους να πιστέψουν πως υπάρχει χρόνος για εκλογικούς σχεδιασμούς τη στιγμή που όλη η κυβερνητική προσοχή έχει πέσει στην αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αν βρίσκονταν στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είχαν ήδη στο βάθος του μυαλού τους τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας πιθανής εξέλιξης.

«Κλειδί» η οικονομία

Οι θιασώτες του σεναρίου των πρόωρων εκλογών θεωρούν πως η οικονομία θα αποτελέσει τον βασικό παράγοντα που θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Οι ευνοϊκοί όροι δανειοδότησης και η αντιμετώπιση από την ΕΚΤ, που παρέχει ρευστότητα και εγγυάται για τα ελληνικά ομόλογα, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αφήνει άθικτο το περίφημο «μαξιλάρι» που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια – δηλαδή τα ποσά του ESM και όσα προέκυψαν από την υπερφορολόγηση και τη διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης. Η ίδια συνθήκη αναμένεται και το 2021, όταν η Ευρώπη θα έρθει (καλώς εχόντων των πραγμάτων) αντιμέτωπη με την επιστροφή στην κανονικότητα.

Καθ’ όλη την περίοδο του εμβολιασμού, η ΕΕ θα φροντίσει τίποτα να μην αλλάξει για τα κράτη-μέλη της, άρα και η ίδια τακτική προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί. Οταν πια ένας ικανοποιητικός αριθμός πολιτών πανευρωπαϊκά εμβολιαστεί, λέει το σενάριο, η αισιοδοξία θα είναι τέτοια που θα «σηκώσει» ψηλά τα ποσοστά της κυβέρνησης. Και με το αφήγημα των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την υπόσχεση μιας νέας αρχής, το Μέγαρο Μαξίμου θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες με τις καλύτερες συνθήκες που θα μπορούσε να το κάνει. Κι αυτό γιατί το 2022 μπορεί η ευρωπαϊκή κοινότητα να μη συνεχίσει να είναι τόσο γαλαντόμα – και ο οποιοσδήποτε οικονομικός περιορισμός, σε συνδυασμό με τις πληγές-απομεινάρια της πανδημίας, θα έφερνε αναπόφευκτα μια σχετική φθορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Το 2021 είναι επομένως μια καλή χρονιά για εκλογικό αιφνιδιασμό – ή, τουλάχιστον, αυτό εκτιμούν έμπειρα στελέχη της αντιπολίτευσης. Το χαρτί είναι στα χέρια της κυβέρνησης και οι κύριοι αντίπαλοί της μπορούν μόνο να προετοιμάζονται για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Οι πρόωρες κάλπες, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο, θα στρίμωχναν την αξιωματική αντιπολίτευση. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως το γνωρίζουν.

Σε άλλη περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα είχε ήδη προχωρήσει στην αναδιοργάνωση του κόμματος, θα είχε κάνει πιο τολμηρά βήματα για τον μετασχηματισμό του. Από τη στιγμή όμως που αυτό δεν συνέβη το 2019 (αμέσως μετά τις εκλογές, με φρέσκο το 30% της αξιωματικής αντιπολίτευσης), αν γίνει τώρα, θα καταστρέψει τη συνοχή του κόμματος – η οποία, όσο εύθραυστη κι αν είναι, υπάρχει ακόμα.

Αν σε αυτή τη φάση σημασία για τους ενοίκους της Κουμουνδούρου έχει η επιβίωσή τους στις επόμενες εκλογές, μόνο ένα ποσοστό παρόμοιο με αυτό της προηγούμενης φοράς θα μπορέσει να τους την εξασφαλίσει. Οσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, όμως, τόσο πιο πολύ απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο.

Το Κίνημα Αλλαγής

Για το Κίνημα Αλλαγής, από την άλλη, οι εθνικές εκλογές θα αποτελέσουν δείκτη για τις εσωκομματικές εξελίξεις. Ειδικά αν αυτές γίνουν πρόωρα, το 2021, την ίδια περίοδο για την οποία είναι προγραμματισμένες οι εσωτερικές διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Αν οι εθνικές προηγηθούν, τότε αυτές θα κρίνουν στην πράξη την επόμενη μέρα. Πιο ενδιαφέρουσα, όμως, είναι η πιθανότητα να έρθουν λίγο αργότερα, γιατί για αυτήν ανησυχούν όσοι σκέφτονται να θέσουν υποψηφιότητα απέναντι στη Φώφη Γεννηματά. Οι πιθανοί αντίπαλοί της θα πρέπει να έχουν ήδη έτοιμο, ξεκάθαρο αφήγημα και για τις εθνικές εκλογές. Γνωρίζοντας παράλληλα πως μια παρατεταμένη εσωκομματική αντιπαράθεση δεν βοηθάει την πορεία του κόμματος. Παρότι, λοιπόν, η Χαριλάου Τρικούπη έχει ξεκαθαρίσει πως οι εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν με βάση το καταστατικό, δεν βλέπουν όλοι αρνητικά την πιθανότητα η εθνική κάλπη να προηγηθεί της εσωκομματικής.