Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πάνω από 500 τμήματα στα σχολεία έκλεισαν πριν παρθεί η απόφαση για το lockdown καθώς την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν 700 κρούσματα σε μαθητές.

Αύξησε τους μαθητές ανά τάξη

Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τις επιλογές της για τη λειτουργία των σχολείων και κυρίως για το γεγονός ότι η κυβέρνηση  δεν έκανε δεκτά τα αιτήματα των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας που ζητούσε μείωση των μαθητών στους 15 ανά τμήμα.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο αυτό εξαπέλυσε σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι εργαλειοποίησε την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την επιστημονική κοινότητα με αποκορύφωμα στελέχη του ΕΟΔΥ να επιχειρηματολογούν σε κάποια φάση για να στηρίξουν τις αποφάσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για την αύξηση των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Συγκεκριμένα κατά την εισητηγική του τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

«Το άλλο ζήτημα, και θέλω να κλείσω με αυτό, πριν αναφερθώ στην οικονομία, είναι αυτό των σχολείων. Και εκεί απόλυτος εφησυχασμός και αδράνεια. Αδιανόητες δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον συνωστισμό 25, 26, 27 μαθητών σε μια τάξη.

Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου εν μέσω της πανδημίας αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.

Εμείς φωνάζαμε, προτείναμε. Αυξήστε τις δαπάνες, προχωρήστε στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών, βρείτε αίθουσες.

Προτείναμε ακόμα και την αλλαγή του ωραρίου, ώστε σε βάρδιες πρωί-απόγευμα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έχουμε τμήματα με λιγότερους μαθητές.

Δεν άκουσαν κανέναν

Δεν άκουσαν ούτε εμάς, ούτε τους δασκάλους, ούτε τους καθηγητές. Δεν άκουσαν κανέναν.

Παρά μόνον επαναλάμβαναν διαρκώς τη θεωρία ότι οι μαθητές δεν κολλάνε.

Το αποτέλεσμα; Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 700 κρούσματα (εκ παραδρομής ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε 7000) σε μαθητές. Αναλογικά δηλαδή πρέπει να είναι ακριβώς απόλυτη αναλογία σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Και σήμερα υπάρχουν πάνω από 500 κλειστά τμήματα, πριν το lockdown δηλαδή, κλειστά τμήματα σχολείων λόγω κοροναϊού».