Τα νέα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κοροναϊού  έφεραν και νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των κλάδων που πλήττονται.

Ανάμεσα σε αυτά είναι η αναστολή εργασίας των εργαζομένων των πληττόμενων επιχειρήσεων, οι οποίοι θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 534 ευρώ, με τις ασφαλιστικές τους εισφορές να καλύπτονται στο 100%.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα υπάρξει επιστρεπτέα προκαταβολή άνω των 1.000 ευρώ, με επιδότηση 50%.

Δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας προβλέπεται για τους επιδοτούμενους ανέργους και αφορά λήξεις Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, προβλέπεται αναστολή του ΦΠΑ Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου 2021 αλλά και 12 άτοκες ή 24 δόσεις από τον Μάιο για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στις «κόκκινες» περιοχές τίθεται σε ισχύ η υποχρεωτική μείωση 40% του ενοικίου για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζομένους και φοιτητές, με τους ιδιοκτήτες να έχουν έκπτωση φόρου 30% με τη μορφή φορολογικού συμψηφισμού.

Για τα δάνεια, προβλέπεται αναστολή πληρωμής των δόσεων έως 31/12, με την Αριάδνη Νούκα, δικηγόρο, να επισημαίνει πως οι δικαιούχοι, με μια απλή αίτηση στην τράπεζα, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

«Μιλάμε για δάνεια τα οποία πληρώνονται ή είναι ρυθμισμένα, όχι για τα καταγγελμένα».

Από τη μεριά της, η Άσπα Παπαθανασοπούλου, εργατολόγος, σημείωσε ότι είναι σημαντικό η αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 534 ευρώ να δίνεται στην ώρα της και να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις καταβολής της, ωστόσο θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ζήτημα της τηλεργασίας.

«Θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το καθεστώς της τηλεργασίας, δεδομένου ότι αυξάνεται το ποσοστό. Θα πρέπει να υπάρχει προσοχή να μην καταλήγουμε σε αυξημένα ωράρια ή σε κατάχρηση της ημερήσιας απασχόλησης του εργαζομένου».

Η αποζημίωση του ειδικού σκοπού, δεν ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες τόνισε η Μάρα Μεθενίτη, φοροτεχνικός.

«Αναγκαστικά θα πρέπει να κάνουν την αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή, όμως αυτό τους δεσμεύει με την έννοια ότι στην επιστρεπτέα υπάρχει και ένα ποσό το οποίο πρέπει να επιστραφεί».

Αναδρομικά και συντάξεις

Πολλοί συνταξιούχοι είδαν λιγότερα ή μηδενικά αναδρομικά στους λογαριασμούς τους, ωστόσο μέχρι το τέλος του έτους θα πιστωθούν κάποια χρήματα σε δικαιούχους.

Αυτοί που είδαν λιγότερα χρήματα είναι όσοι έλαβαν την πρώτη τους σύνταξη μετά τις 13/5/2016 και αυτοί που έλαβαν πρώτη σύνταξη στο 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

Η κ. Παπαθανασοπούλου τόνισε ότι «αυτό θα τακτοποιηθεί είτε μέσα τον Νοέμβριο είτε μέχρι το τέλος του χρόνου».

Οι δικαιούχοι, σε περίπτωση που έχουν λάβει λιγότερα χρήματα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα στον ΕΦΚΑ προκειμένου να ενημερωθούνγια το ζήτημα και να τους γνωστοποιηθεί ο λόγος για τον οποίο, είτε έλαβαν λιγότερα χρήματα είτε καθόλου.

Εγκύκλιος αναμένεται από τον ΕΦΚΑ και για τους κληρονόμους «η οποία θα προσδιορίζει τις λεπτομέρειες για τις αιτήσεις που θα πρέπει να κάνουν τα πρόσωπα αυτά».

Επίδομα θέρμανσης

Χιλιάδες είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Οι αγορές καυσίμων αφορούν την περίοδο 15/10 – 31/12 ή 31/1 και το ποσό αγοράς θα πρέπει να είναι διπλάσιο του επιδόματος.

Οι πληρωμές του επιδόματος θα γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του 2021 και το ύψος του θα κυμαίνεται από 80 – 700 ευρώ.

Αφορά πετρέλαιο, φυσικό αέριο και υγραέριο, ενώ για ορεινές περιοχές έως 2.500 κατοίκους περιλαμβάνει και ξύλα ή πέλλετ.

Πτωχευτικό δίκαιο

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, με την Αριάδνη Νούκα να σημειώνει ότι «αποτελείται από δύο τμήματα. Ένα είναι το τμήμα της ρύθμισης οφειλών. Αν δεν μπορείς να ρυθμίσεις μέσα από αυτήν τη διαδικασία, τότε έρχεται η πτώχευση που σημαίνει ότι χάνω τα περιουσιακά μου στοιχεία».

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους εγγυητές, οι οποίοι ωστόσο έχουν τη «δυνατότητα μέσω δικαστικής οδού να μπορέσουν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να απαλλαγούν».