Μετά τον Ηλία Κασιδιάρη και ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές λίγη ώρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Πατέλης  έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 1ο έτη και δύο μήνες για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης είναι το τελευταίο πρόσωπο στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής που μετέφερε την εντολή στο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ποιος είναι ο Γ. Πατέλης

Βέβαια στο δικαστήριο παρίστανε τον ευαίσθητο και έκανε την πάπια εκφράζοντας τη …λύπη του για το Φύσσα. Ισχυρίστηκε δε ότι μόλις του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς για να του πει ότι σκότωσε το Φύσσα, ο Πατέλης του είπε «κόψε το λαιμό σου» για να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη.

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου έκρινε ότι ο Γιώργος Πατέλης είναι ένοχος ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

Αρχηγός του τάγματος εφόδου της Νίκαιας

Και όμως, ο τύπος αυτός που για να συγκινήσει, στην πραγματικότητα για να εξαπατήσει το δικαστήριο, λιποθυμούσε, ήταν ο αρχηγός του πιο δολοφονικού τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής, το οποίο αναλάμβανε όλες τις «ειδικές αποστολές». Ο «άνθρωπος» αυτός, ο Πατέλης δηλαδή, ήταν αυτός που δήλωνε -όταν η Χρυσή Αυγή απολάμβανε της ασυλίας μέρους του κρατικού μηχανισμού για την εγκληματική της δράση- πως «ότι κινείται σφάζεται».

Στο δικαστήριο ο Πατέλης, που κατείχε ηγετικό ρόλο στον πυρήνα της Νίκαιας, ακολούθησε μια συγκεκριμένη υπερασπιστική γραμμή προκειμένου να αντικρούσει τις κατηγορίες για ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και παράνομη κατοχή πυρομαχικών.

Είχε υπό την προστασία του το Ρουπακιά

Ήταν επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας και – όπως αποκαλύφθηκε- ήταν αυτός που έδωσε την εντολή εφόδου το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Συγκεκριμένα, περίπου στις 23:30 ο Πατέλης έστειλε μέσω υπολογιστή σε κινητά τηλέφωνα μελών της Χρυσής Αυγής από τη Νίκαια το γραπτό μήνυμα: «Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Ο Πατέλης είχε επίσης σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Γιάννη Λαγό, πριν και μετά τη δολοφονία.

Είχε υπό την προστασία του το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά και είναι το πρόσωπο-κλειδί για όλες τις έκνομες δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά. Είχε στενές σχέσεις με τους Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Κασιδιάρη, ενώ την «αρχηγία» του έχουν υμνήσει σχεδόν όλοι οι βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος. Είχε μάλιστα αναλάβει τη δημιουργία του Τάγματος Εφόδου.

Η τοπική οργάνωση Νίκαιας, υπό τις οδηγίες του, έδινε ηχηρό «παρών» σε όλες τις εκδηλώσεις της εγκληματικής οργάνωσης και τις περιφρουρούσε. Μάλιστα, ο πυρήνας της Νίκαιας του Πατέλη καλούνταν σε «δύσκολες αποστολές», όπως στα εκτεταμένα επεισόδια που είχαν γίνει στην Κόρινθο.

«Ό,τι κινείται σφάζεται»

Ενδεικτικό του ρόλου του «ευαίσθητου» Πατέλη είναι το γνωστό βίντεο με την εντολή «ό,τι κινείται σφάζεται». Στο βίντεο ο Πατέλης μιλά σε χρυσαυγίτες στη Νίκαια αποτυπώνοντας με ανάγλυφο τρόπο στοιχεία όπως η ιεραρχία, η δομή και η στρατιωτική πειθαρχία της οργάνωσης. Όπως αναφέρει ο Πατέλης, αν δεν «πάρουν το ΟΚ από τον Λαγό», η επίθεση δεν θα γίνει. «Οτιδήποτε μας λένε πρέπει να το κάνουμε. Δεν είμαι αυτόνομος, είμαι στη Χρυσή Αυγή», ομολόγησε. «Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Ό,τι κινείται, σφάζεται», λέει ο Πατέλης στους χρυσαυγίτες.

Υπεύθυνος των κλειστών πυρήνων

Βεβαίως, στην εποχή της… μεγάλης μαγκιάς ο Πατέλης δεν είχε πρόβλημα να φωτογραφίζεται με όπλα.

Το 2013 είχε αποκαλυφθεί ότι ήταν υπεύθυνος των Κλειστών Πυρήνων της οργάνωσης.

Τι ήταν οι Κλειστοί Πυρήνες; Ομάδες μέσα στις Τοπικές οι οποίες ήταν αυτές που επιτίθονταν σε Πακιστανούς και παρευρίσκονταν πάντα στις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής.

Σε συνέντευξη-φωτιά που είχε δημοσιεύσει το Έθνος, πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, αποκάλυπτε πως: «Είσαι ένα μηδενικό, σου λένε να πέσεις να πάρεις κάμψεις και σε κλωτσάνε στα πλευρά μπροστά σε όλους. Όταν μπεις στον Κλειστό Πυρήνα, σου βγάζουν ειδικό βιβλιαράκι στο οποίο καταγράφονται και οι επιδόσεις σου. Σε πόσες εκδηλώσεις πήγες, αν έδειρες Πακιστανούς, πόσες φορές έχεις πάει στις οργανώσεις του γραφείου», σχολιάζοντας την δομή και την λειτουργία των Κλειστών Πυρήνων. 

Με τα όπλα των ναζί

Στην φωτογραφία που δημοσίευσε τότε το Έθνος, ο Γιώργος Πατέλης κρατά ένα πιστόλι Walther PP. Ο συγκεκριμένος τύπος όπλου μάλιστα χρησιμοποιήθηκε πολύ από τις δυνάμεις του ναζισμού.

Για τον Γιώργο Πατέλη αναφέρει: «Στο αυτοκίνητο του Γιώργου Πατέλη και στο σπίτι της μητέρας του βάζαμε τα όπλα μας, όταν έπρεπε να τα κρύψουμε». Παράλληλα τόνισε ότι: «Ο Γιώργος Πατέλης λάμβανε ενημέρωση από τα μέλη του για ό,τι αφορούσε την περιοχή της Νίκαιας και αυτός ήταν υπεύθυνους να «λογοδοτήσει» στον Λαγό, ο οποίος λάμβανε τις όποιες αποφάσεις και είχε και το τελικό πρόσταγμα. Ωστόσο και αυτός έπρεπε να λογοδοτήσει στον «αρχηγό» ο οποίος έδινε το τελευταίο ΟΚ».

Τσέπωναν τα λεφτά

Στις αποκαλύψεις φάνηκε πως η Χρυσή Αυγή «τσέπωνε» τα χρήματα που μάζευαν για άπορους Έλληνες προκειμένου αυτοί να ζουν μία αξιοπρεπέστατη ζωή, παρά το γεγονός πως είναι άνεργοι.

Συγκεκριμένα για τον Γιώργο Πατέλη, αποκάλυψε: «Μάζευαν λεφτά για κάποιον συνάνθρωπο που είχε πρόβλημα και τα έβαζαν στην τσέπη τους. Έλεγαν 40 ευρώ μάζεψα και από την καταμέτρηση που γινόταν στον Κλειστό Πυρήνα μαθαίναμε ότι είχανε μαζευτεί 300 ευρώ που τα έβαζαν στην τσέπη τους. Και πλήρωναν τα κοινόχρηστα των σπιτιών τους και έκαναν μία ζωή αξιοπρεπέστατη.

Παρόλο που ο Γιώργος Πατέλης και η σύζυγός του είναι άνεργοι και το μοναδικό εισόδημα που έχουν είναι η σύνταξη της μητέρας του, ζουν σε μεγάλο άνετο σπίτι στην Νίκαια. Πληρώνει φως νερό τηλέφωνο, κοινόχρηστα ζει αξιοπρεπέστατα και υπερηφανεύεται ότι έδινε κάθε μέρα στο παιδί του 15 ευρώ. Αν είσαι άνεργος από κάπου πρέπει να τα βγάζεις αυτά». 

Η συγγνώμη από τον Λαγό

Στην απολογία του ο Πατέλης είχε αρνηθεί τα όσα του αποδίδονταν λέγοντας υποκριτικά πως «δεν έβαλα κανέναν να κάνει φόνο. Πραγματικά λυπάμαι που κατέληξε αυτό το παιδί. Το καταδικάζω αυτό που έγινε. Με πέταξαν στη φυλακή σαν σκουπίδι. Όταν με πήρε ο Ρουπακιάς και μου είπε ότι μαχαίρωσε κάποιον του είπα κόψε το λαιμό σου».

Μάλιστα θέλησε να βγάλει λάδι και τον Γιάννη Λαγό που ήταν ο περιφερειάρχης για την εν λόγω περιοχή στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής, δηλαδή ο προϊστάμενος του Πατέλη. Στην ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου πως υπήρχαν δράσεις για τις οποίες τα μηνύματα έλεγαν εντολή Λαγού ο Πατέλης απάντησε:

«Θέλω να το πω αυτό και να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Λαγό. Το κάναμε για να έρχεται περισσότερος κόσμος. Πολλές φορές έβαζα μόνος μου το «εντολή Λαγού» για να έρχονται περισσότεροι. Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη».

Σε αυτό το πνεύμα ότι δεν ήξερα, δεν οργάνωσα τίποτα και πως ο Ρουπακιάς είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη δολοφονία Φύσσα κινήθηκε ο Πατέλης σε ολόκληρη την απολογία του, ωστόσο αυτό που δεν κατάφερε να εξηγήσει είναι το πως γίνεται σε μια οργάνωση με τέτοια αυστηρή πειθαρχία και ιεραρχία να προβαίνει κάποιος σε δολοφονία χωρίς άνωθεν εντολή…

Χώρια από το γεγονός ότι το τάγμα της Νίκαιας συμμετείχε και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες όπως τα ρατσιστικά πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας που είχαν ως αποτέλεσμα νεκρούς και τραυματίες μετανάστες.