Πρόγραμμα επιδότησης από 65% έως και 100% για νοικοκυριά που μένουν σε 22 δήμους της Αττικής και θέλουν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο φέρνει το ΕΣΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα προκηρύχθηκε ο δεύτερος κύκλος της δράσης με τίτλο «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες», προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ και αφορά:

1Καταναλωτές με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ. Η κατηγορία αυτή ενισχύεται κατά 65%.

2Δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Η συγκεκριμένη ομάδα τυγχάνει 100% της επιδότησης για τις δαπάνες αντικατάστασης.

Οι 22 δήμοι που έχουν επιλεγεί είναι εκείνοι με χαμηλή τη διείσδυση φυσικού αερίου:

Αγίου Δημητρίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ασπρόπυργου, Δάφνης – Υμηττού, Διονύσου, Ελευσίνας, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Κρωπίας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μοσχάτου – Ταύρου, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Ιλίου, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Παλλήνης, Πειραιώς, Περιστερίου, Πετρούπολης, Φυλής και Χαϊδαρίου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής μέχρι τις 28 Μαΐου 2021.

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Εχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία, και στις ειδικές περιπτώσεις που η κατοικία αποκτήθηκε μετά την υποβολή της τελευταίας φορολογικής δήλωσης ή παραχωρείται δωρεάν, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο ο πλήρης κύριος και ο επικαρπωτής (όχι ο ψιλός κύριος).

– Δεν έχουν συνάψει (τα ίδια ή οι συγκύριοι) σύμβαση σύνδεσης με την Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής ΜΑΕ μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης του 2ου κύκλου της δράσης.

– Πληρούν τα προαναφερόμενα εισοδηματικά κριτήρια.

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη στη δράση, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία, ή μεμονωμένο διαμέρισμα.

– Χρησιμοποιείται ως κύρια. Δεν είναι επιλέξιμες κατοικίες που εκμισθώνονται.

– Βρίσκεται στην Περιφέρεια Αττικής, σε σημεία με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου και διείσδυση φυσικού αερίου σε επίπεδο δήμου έως 25%,

– Υφίσταται νόμιμα, ήτοι φέρει σχετική οικοδομική.

n Διαθέτει σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία ή θερμαίνεται από κεντρικό σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία. Για να είναι επιλέξιμη η αλλαγή κεντρικού συστήματος θέρμανσης σε πολυκατοικία θα πρέπει τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών να είναι επιλέξιμες.

Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται αφορούν:

1. Εκπόνηση μελέτης και επίβλεψης κατασκευής εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.

2. Ενεργειακή επιθεώρηση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου και έκδοση φύλλου ανάλυσης καύσης υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου.

3. Εργασίες για την έναυση του καυστήρα φυσικού αερίου και την έκδοση φύλλου ανάλυσης καύσης.

4. Εργασίες εγκατάστασης σωληνώσεων, καμινάδας, εργασίες λεβητοστασίου κ.λπ.

5. Προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτροβανών, ανιχνευτών και υλικών σχετικών με τον αερισμό και την απαγωγή καυσαερίων.

6. Προμήθεια υλικών σωληνώσεων φυσικού αερίου και καμινάδα.

7. Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος καυστήρα – λέβητα.

8. Εργασίες και υλικά υδραυλικής σύνδεσης.

Υπογραμμίζεται ότι ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη.