Οπρόεδρος μπροστά και το περιβάλλον του σε θέση μάχης. Ετσι θα μπορούσε να περιγραφεί το επόμενο διάστημα το πώς θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει μια πιο επιθετική αντιπολίτευση και ένα ασφυκτικό πρέσινγκ στην κυβέρνηση επιλέγοντας τρία πεδία. Εθνικά θέματα, υγειονομική κρίση, οικονομία. Ξεκινώντας μάλιστα από αύριο, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποδομήσει συνολικά τον νέο πτωχευτικό κώδικα, αλλά και να εστιάσει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. «Για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας ιδιωτικής περιουσίας που έρχεται και σε αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος» τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντησή του με την Ενωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή, ενώ είδε και τη ΓΣΕΒΕΕ.

Και αυτό δίνει μια πολιτική πινελιά της ρητορικής που θα ακολουθήσει. Στο φόντο της εσωτερικής περιδίνησης που αθόρυβα υφίσταται στον ΣΥΡΙΖΑ – αυτή τη φορά με αφορμή τα εθνικά όπου και καταγράφονται επιμέρους γκρίνιες – η επιλογή είναι να βγει ο πρόεδρος του κόμματος μπροστά ως μήνυμα και στον πολιτικό αντίπαλό του, αλλά και στις ομάδες εντός που έχουν πυκνώσει την γκρίνια, αν και δεν τη διατυπώνουν εκ νέου κεντρικά.

Τα «σκληρά» στελέχη

Εξάλλου καθόλου τυχαία μια σειρά στελεχών που βρίσκονται πολύ κοντά του και καταγράφονται στους σκληρούς προεδρικούς πήραν θέση αυτές τις ημέρες: Αλέκος Φλαμπουράρης, Θανάσης Καρτερός, Νίκος Καρανίκας, Γιώργος Τσίπρας επιδόθηκαν σε στήριξή του. Και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα υπερασπίστηκαν σε τυχόν αμφισβητήσεις, αλλά και τις θέσεις του – με αιχμή την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων σε Κρήτη και στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου – που άναψαν φωτιές στην ευρύτερη παράταξη.

«Είναι πρόσωπο της Αριστεράς τού σήμερα και του αύριο, πρόσωπο που, με τα χαρίσματα και τις αδυναμίες του, διαθέτει μεγάλο απόθεμα πολιτικού κεφαλαίου, επειδή μπορεί να συναντηθεί με τους πολλούς χωρίς προοδευτικό και αριστερό ελιτισμό» είπε ο Φλαμπουράρης (ieidiseis.gr) για παράδειγμα. Ο Nίκος Καρανίκας προχώρησε λίγο πιο πολύ και σχεδόν μίλησε για διαγραφές στο Fb: «Αν εμείς ταΐζουμε ελευθεριακότητα και διαφορετικό λόγο στο όνομα της ελεύθερης έκφρασης, υπονομεύοντας το κόμμα που σημαίνει μια απάντηση στο «τι να κάνουμε» και τον πρόεδρο που μας εκπροσωπεί, τότε το μόνο που θα μείνει για τον λαό που υποφέρει θα είναι ένα κόμμα που δεν είναι ικανό να συνεννοηθεί για να κυβερνήσει».

Ο Γιώργος Τσίπρας πάλι απλώς ενίσχυσε την πρόσφατη θέση του πρόεδρου για τα εθνικά αναφέροντας (militaire.gr) πως «βασικός μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κι όχι αν θα γίνει ή δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στη Βουλή αύριο έχοντας στον νου του όλα αυτά ενώ θα επιχειρήσει να πολιορκήσει την κυβέρνηση όλο το επόμενο διάστημα. Η όποια συναίνεση επεδείχθη με τον πρώτο κύκλο της πανδημίας θα πρέπει να θεωρείται λήξασα ενώ και στο καυτό μέτωπο της οικονομίας θα βλέπει φορείς και θα αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση μαζί με την Eφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση.

Τριγμοί για τα 12 μίλια

Eχει σημασία πάντως να αναφερθεί πως αν από τις 8 Οκτωβρίου που έγινε το τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος με θέμα τα εθνικά είχε υπάρξει μια σχετική ηρεμία στην Κουμουνδούρου, αυτή έσπασε από άρθρο του Σωτήρη Βαλντέν («Εφημερίδα των Συντακτών») για τα ελληνοτουρκικά. Ο πολύπειρος πανεπιστημιακός και μέλος της ΚΕΑ του κόμματος – του ευρύτερου κλίματος των προοδευτικών εκσυγχρονιστών – άσκησε ανοιχτή πολεμική στη θέση του Τσίπρα για τα 12 ν.μ. κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη και δημαγωγική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», κάτι που φαίνεται πως αποτυπώνει μια σειρά εσωτερικών μετώπων στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου ένας ακόμη προεδρικός, ο Γιώργος Μουζάλας, ήταν αυτός που εμμέσως απάντησε στον Βαλντέν (Kontra): «Oτι υπάρχουν στελέχη που έχουν άλλη άποψη δεν αδυνατίζει καθόλου τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η θέση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα».