Μια ψεύτικη ανάρτηση στο Tik Tok  ήταν η αφορμή για να ξεσπάσουν τα επεισόδια με τους Ρομά σε όλη σχεδόν τη χώρα το βράδυ της Παρασκευής, μετά τη δολοφονία ενός 18χρονου Ρομά από έναν 64χρονο στη Μεσσήνη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρομά, Ευθύμη Δημητρίου, μετά τηνπροφυλάκιση του 64χρονου, μια ανάρτηση στο Tik Tok ανέφερε ψευδώς πως ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του.

Αυτό ήταν η σπίθα για να ξεσπάσει η ένταση, καθώς εκατοντάδες εξαγριωμένοι Ρομά σε πολλές περιοχές της χώρας βγήκαν στους δρόμους, άναψαν φωτιές, απέκλεισαν δρόμους και ζητούσαν από την ελληνική δικαιοσύνη να μην πέσει στα μαλακά ο 64χρονος, ο οποίος πυροβόλησε τον 18χρονος, όταν τον βρήκε μέσα στην ιδιοκτησία του.

Επεισόδια και έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα

Ειδικότερα επεισόδια προκάλεσαν άγνωστοι αργά το απόγευμα της Παρασκευής, κοντά στον οικισμό Αγία Σοφία όπου κατοικούν Ρομά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, άγνωστοι κάλεσαν την πυροσβεστική για δήθεν πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στον οικισμό, ωστόσο όταν μετέβησαν στο συγκεκριμένο σημείο δύο πυροσβεστικά οχήματα, συνοδεία περιπολικού, δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα και τα τρία οχήματα να υποστούν ζημιές. 

Οι πέτρες είχαν στόχο όχι απλά τα οχήματα, αλλά τους πυροσβέστες που επέβαιναν σε αυτά.

Στον καταυλισμό Βλυχό Μεγάρων σημειώθηκαν πυροβολισμοί και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ωστόσο η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Επεισόδια και σε Κατερίνη και Ασπρόπυργο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντίστοιχα επεισόδια σημειώθηκαν και στην περιοχή της Κατερίνης και στον Ασπρόπυργο και σχετίζονται με τα γεγονότα που σημειώθηκαν στη Μεσσήνη, με την ανθρωποκτονία 18χρονου Ρομά, από έναν 63χρονο άνδρα, στην αυλή του σπιτιού του δεύτερου.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα και στην Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Ζευγολατιού, με τους εξαγριωμένους Ρομά να ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του 18χρονου και την παραδειγματική τιμωρία του 63χρονου.

Έσπασαν αυτοκίνητα μέσα στη Λαμία

Αγρίεψαν τα πράγματα γύρω στις 9 το βράδυ της Παρασκευής και στη Λαμία από συγκεντρωμένους Ρομά που επιτέθηκαν με σίδερα και πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα στον κυκλικό κόμβο στην περιοχή της Έκθεσης Λαμίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport δύο αυτοκίνητα δέχθηκαν σοβαρή επίθεση το ένα με πέτρες και το άλλο με σιδερένια λοστάρια με αποτέλεσμα σπασμένα τζάμια και φθορές στο αμάξωμα. Μάλιστα στο ένα αυτοκίνητο επέβαινε και μικρό παιδί σε καθισματάκι.

Οι εξαγριωμένοι Ρομά επιτέθηκαν και σε άλλα δύο οχήματα πριν διαλυθούν για να αποφύγουν την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Κατά τη φυγή τους προκάλεσαν ζημιές στο περίπτερο έναντι του Εφετείου Λαμίας.

Ένταση με Ρομά και στο Δέλτα Καλαμπάκας

Εν τω μεταξύ, άναψαν φωτιές και έκλεισαν τον κόμβο στο Δέλτα Καλαμπάκας Ρομά, το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalavoice οι Ρομά διαμαρτύρονται για τη δολοφονία 18χρονου Ρομά στη Μεσσηνία, πριν λίγες μέρες.

Πάτρα: Δόθηκαν στην κυκλοφορία όλες οι οδικές αρτηρίες της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας

Στην κυκλοφορία έχουν δοθεί όλες οι οδικές αρτηρίες της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας, όπου είχαν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις το απόγευμα ομάδες ατόμων τα οποία, σύμφωνα με την Αστυνομία, διαμαρτύρονταν για τον φόνο του 18χρονου που είχε γίνει την περασμένη Δευτέρα, στην κοινότητα Πιπερίτσα της Μεσσηνίας.

Αποκλεισμένος παραμένει μόνο ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Καλαμάτας, στο ύψος των διοδίων, στα Αρφαρά της Μεσσηνίας, ενώ μέχρι να αποκατασταθούν ζημιές στα διόδια, η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριους δρόμους

Ειδικότερα, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, στο ύψος του Ζευγολατιού της Κορινθίας, όπως επίσης και στα σημεία των εθνικών και επαρχιακών οδών, Πατρών – Πύργου, Αντιρρίου – Ιωαννίνων, Σπάρτης – Γυθείου, Τρίπολης – Σπάρτης, Νέας Κίου – ‘Αργους και Εξαμιλίων – Κορίνθου, όπου είχαν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, για να καθαριστούν οι δρόμοι από καμένα λάστιχα και αντικείμενα, ώστε να παραδοθούν με ασφάλεια στην κυκλοφορία.