Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής θα πέσουν στα μαλακά εξαιτίας του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου 2019.

Μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Σταύρου Κοντονή και την αποκάλυψή του ότι διαφωνούσε με τον Π. Κ. αναλογιζόμενος και την επίπτωση που θα έχει στη υπόθεση της Χρυσής Αυγής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται μπαράζ επιθέσεων.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο Τσίπρας ευνόησε την Χρυσή Αυγή με τον Ποινικό Κώδικα

Σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε το πρωί της Παρασκευής ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγορώντας το κόμμα αλλά και προσωπικά τον αρχηγός του για «συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή σε κρίσιμα ζητήματα» κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής τους.

«Όταν έσπευδαν στον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τον νέο Ποινικό Κώδικα, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ξέρανε ότι εκκρεμούσε η δίκη της Χρυσής Αυγής και ότι θα κρίνονταν οι κατηγορούμενοι με ευνοϊκότερους όρους», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον Antenna.

«Ο προηγούμενος Ποινικός Κώδικας προέβλεπε την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ο νέος δεν το προβλέπει. Επομένως, ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε ο Τσίπρας ευνοεί την Χρυσή Αυγή», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αποχωρήσει από την Βουλή, θεωρώντας ότι η τότε βουλή είχε διαλυθεί καθώς η διαδικασία γινόταν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Επίσης, επεσήμανε ότι οι διατάξεις δεν άλλαξαν ούτε όταν υπήρξαν τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, καθώς «ακόμη και για μία στιγμή να έχει ψηφιστεί ΠΚ με ευνοϊκότερους όρους, αυτός ισχύει για τους κατηγορούμενους».

«Η Χρυσή Αυγή ανέβηκε στην πλατεία των αναγακτισμένων, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Γεωργιάδης και αναφερόμενος στα περί συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή διευκρίνισε ότι συνέβη «σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως η καταψήφιση της εκλογής του Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία οδήγησε σε εκλογές».

Επίσης, τόνισε ότι ακόμη ότι αν δεν είχε αρνηθεί το ΚΙΝΑΛ να στηρίξει τον εκλογικό νόμο που ήθελε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που προέβλεπε και μείωση του ποσοστού για την είσοδο στη Βουλή σήμερα η Χρυσή Αυγή θα ήταν κοινοβουλευτικό κόμμα με 9 βουλευτές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση δρομολογεί προς ψήφιση το κώλυμα εκλογιμότητας για καταδικασμένους.

Πέτσας: «ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α. συνεργάζονταν όποτε τους βόλευε»

«Δεν ήταν έκπληξη οι δηλώσεις Κοντονή, ούτε για μας ούτε για όσους δεν είναι λωτοφάγοι» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας στον Σκάι, προσθέτοντας ότι «κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν ότι μπορούσαν να συνεργάζονται όταν βόλευε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «αντί να τοποθετηθεί ο Τσίπρας για τις δηλώσεις του Κοντονή, είδαμε εσωκομματικά μαχαιρώματα».

Ερωτηθείς γιατί δεν ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων, ο κ. Πέτσας είπε ότι «με αντισυνταγματικές και πρόχειρες τροπολογίες δε μπορεί να δοθεί μια λύση. Όσον αφορά το μέλλον, θα δούμε τι πρέπει να γίνει μετά την ανακοίνωση των ποινών και θα γίνουν τροποποιήσεις. Για το μέλλον απαιτείται τροποποίηση. Για το παρελθόν όμως, για τη δίκη αυτή που συγκλόνισε την Ελλάδα, δε θα μπορούσε να γίνει τίποτα», είπε προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει «κανένα περιθώριο σε τέτοια ναζιστικά μορφώματα».

Μαρκόπουλος: Άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα για τους τρομοκράτες αλλά επωφελήθηκε η Χ.Α.

Στο ζήτημα της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα αναφέρθηκαν μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης και ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, «πρόκειται για ένα μείζον πολιτικό θέμα, καθώς ο ποινικός κώδικας άλλαξε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να πέσουν στα μαλακά όσοι είχαν σχέση με την τρομοκρατία, και τώρα πιάνει και τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής».  Για τις καταγγελίες Κοντονή, υποστήριξε πως ο πρώην υπουργός ανοίγει το δημόσιο διάλογο με μια αποκάλυψη και σε αυτό πρέπει να τοποθετηθούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σαρακιώτης: Ο Κοντονής εξυπηρετεί αλλότρια πολιτικά συμφέροντα

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σαρακιώτης κατηγόρησε τη ΝΔ, ότι «την μέρα της ιστορικής απόφασης προσπαθεί να δηλητηριάσει τον ελληνικό λαό» και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του κ. Κοντονή κατηγορώντας τον «πως εξυπηρετεί αλλότρια πολιτικά συμφέροντα εκτός ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό και ορθώς διεγράφη».

Από την πλευρά του ο κ. Χρηστίδης αναρωτήθηκε «τι εξυπηρετούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έφερε τις αλλαγές οι οποίες αλλάζουν προς τα κάτω τα όρια στη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία αίσθηση της πραγματικότητας όταν έφερε αυτό ή είχαν κάτι άλλο στο μυαλό τους, το οποίο πρέπει να μας το αποκαλύψουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει τρόπο να αλλάξει η διάταξη για τη συμμετοχή σε εκλογές μέσα από τη φυλακή, ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε πως η συζήτηση έχει ανοίξει.

Ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε ξανά στις προβλέψεις του νέου ποινικού κώδικα τονίζοντας πως ενώ με τον προηγούμενο προβλεπόταν πραγματική αίτησης της ποινής στο 1/3, τώρα προβλέπεται στα 2/5 αυτής.

Τέλος, ο κ. Χρηστίδης υποστήριξε πως το πολιτικό σύστημα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές ώστε οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής να μην μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές.

Οι επίμαχες δηλώσεις Κοντονή

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αποκαλύπτοντας ότι είχε εκφράσει τη διαφωνία του για τον νέο Ποινικό Κώδικα και για το ύψος των ποινών που θα επιβάλλονταν βάσει αυτού στα διευθυντικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι διαφωνούσε με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, «ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση». Είπε όμως, ότι υπήρχαν διατάξεις για τις οποίες είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του και είχε πει ότι αν δεν αλλάξουν ορισμένα σημεία δεν θα το εισάγει στη Βουλή για συζήτηση. Πρόσθεσε ότι το είχε πει δημόσια τότε ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ).

Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι είχε κατηγορηθεί τότε η κυβέρνηση ότι κάποιες αλλαγές μπορεί να επηρέαζαν και εν εξελίξει σοβαρά θέματα, και ερωτηθείς αν είχε σκεφτεί και την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κοντονής είπε ότι το είχε σκεφτεί και πως είχαν αρθρογραφήσει και δημοσιογράφοι. Είπε ότι εκείνος είχε εντοπίσει «ορισμένα σοβαρά προβλήματα, διατάξεις με τις οποίες διαφωνούσα» και πρόσθεσε πως σήμερα μπορεί να πει πως «ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή και με τις παρεπόμενες ποινές που το δικαστήριο δεν θα επιβάλει διότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα».

«Πρώτον η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το θεωρούσα προβληματικό. Το δεύτερο που θεωρώ πολύ πιο σοβαρό και το είχα θέσει είναι ότι με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων», είπε.

«Εγώ δεν πιστεύω ότι οι αλλαγές έγιναν για να πέσουν στα χαμηλά», τόνισε ο κ. Κοντονής. Επισήμανε δε ότι τους ποινικές κώδικες δεν τους έφτιαξε η κυβέρνηση αλλά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, «αλλά την πολιτική ευθύνη για εισαγωγή προς συζήτηση των κωδίκων την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση», πρόσθεσε. Εγώ λέω ότι επειδή είχα διαπιστώσει προβλήματα είχα πει ότι αν δεν γίνουν αλλαγές από την επιτροπή δεν είναι δυνατόν να το εισάγει η κυβέρνηση στη Bουλή για συζήτηση». Για το ζήτημα αυτό ο κ. Κοντονής παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήξεις – αφίξεις από τον Παρασκευόπουλο

Λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στην Κουμουνδούρου έριξε ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, παίρνοντας θέση υπέρ του Σταύρου Κοντονή.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι «είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού κώδικα και ενώ ήταν έτοιμο το έργο να προωθηθεί αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει.

«Η ιδιομορφία είναι ότι όταν ψηφίζεται ένας κώδικας ψηφίζεται ως ένα άρθρο στο σύνολο του και δεν μπορεί να γίνει διόρθωση σε επιμέρους ρυθμίσεις. Αυτές οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αργότερα άλλα η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τον πολιτικό χρόνο για να της κάνει… τον ψήφισε και έφυγε. Εκ του αποτελέσματος θα σας έλεγα ότι η γνώμη μου σήμερα θα ήταν διαφορετική σε επιμέρους άρθρα, όχι στο σύνολο του»,  πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, ο οποίος ωστόσο αργότερα έσπευσε να ανασκευάσει δηλώνοντας ότι «παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου για να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο καθείς και οι επιλογές του

ΤΟ βράδυ της Πέμπτης ήρθε η επίσημη αντίδραση της Κουμουνδούρου με τη διαγραφή του Σταύρου Κοντονή.

«Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, «κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά». Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα.

Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί.

Ο καθείς και οι επιλογές του», ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.