Με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στο Δικαστήριο για τις ποινές που θα ανακοινωθούν για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με την τύχη του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού.

Ο κ.  Χρυσόγονος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τόνισε πως ο Γιάννης Λαγός, ακόμη και στην περίπτωση που φυλακιστεί, μπορεί να παραμείνει ευρωβουλευτής και να απολαμβάνει όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση αυτή, θα μισθοδοτείται δηλαδή κανονικά.

«Για την έκπτωση από το αξίωμα χρειάζεται αμετάκλητη καταδίκη»

Παράλληλα, ο καθηγητής συμπλήρωσε πως «θα γίνει άρση ασυλίας αλλά για την έκπτωση από το αξίωμα θα πρέπει να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη».

Ο κ. Χρυσόγονος διευκρίνισε πως, ακόμη και αν ο καταδικασθείς στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, συλληφθεί και φυλακιστεί, θα εξακολουθεί να έχει θεωρητικά το αξίωμά του στην Ευρωβουλή, καθώς στην πράξη δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Όσον αφορά στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που ευνοούν τη μη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, δήλωσε πως και χωρίς τις αλλαγές, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων δεν θα ίσχυε άμεσα.