Επίδομα-δώρο στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα λάβουν αναδρομικά εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προκειμένου να συμπεριληφθεί αυτή η ευάλωτη κοινωνική κατηγορία στο συνολικό έκτακτο πακέτο στήριξης του 2020. Αναλόγως της πορείας των εσόδων το επόμενο δίμηνο - και παρά το θολό τοπίο στον προϋπολογισμό του 2021 - κυβερνητική επιδίωξη είναι να σχεδιαστεί όσο το δυνατόν ομαλότερος ο δρόμος στο κομμάτι της οικονομίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν πως οι επόμενες κινήσεις θα κριθούν από την πορεία των δημοσιονομικών τον μήνα Οκτώβριο, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις περί τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ διευκρινίζουν πως το επίδομα, εφόσον οριστικοποιηθεί, θα καταβληθεί έως τον Δεκέμβριο και δεν θα είναι «13η σύνταξη», αλλά ένα εφάπαξ ποσό. Το ύψος του επίσης δεν θα κυμαίνεται στα επίπεδα της σύνταξης, αλλά θα είναι χαμηλότερο και όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν. Αλλωστε φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δημοσιονομικής ευελιξίας η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος, εφόσον δεν ανατραπεί η σημερινή κατάσταση τους επόμενους μήνες από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

 

Τα αναδρομικά

Από τα μέσα του Οκτωβρίου εξάλλου και μετά περίπου 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα εισπράξουν εφάπαξ τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ με τροπολογία προβλέπεται κονδύλι 500 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν τα ποσά που θα δοθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου θα λάβουν τα αναδρομικά για το 11μηνο 2015-2016. Το μεσοσταθμικό ποσό των αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους κινείται στα 1.300-1.500 ευρώ ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λάβουν τα ποσά και οι κληρονόμοι των αποθανόντων. Το ύψος των αναδρομικών κυμαίνεται για κάθε συνταξιούχο από 550 ευρώ (για όσους είχαν άθροισμα συντάξεων το 2012 1.000-1.1200 ευρώ) έως 7.800 ευρώ μεικτά. Οσα ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ αφορούν συνταξιούχους με άθροισμα συντάξεων το 2012 άνω των 3.000 ευρώ. Σημειώνεται πως ψαλιδισμένο αναμένεται να είναι το 11μηνο των αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

Τα ποσά

Ειδικότερα, συνταξιούχοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ασφαλισμένοι στο πρ. ΙΚΑ και ναυτικοί αναμένεται να λάβουν από 550 έως 4.500 ευρώ. Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ - τραπεζών από τα πρώην ευγενή Ταμεία θα λάβουν από 1.300 έως 7.800 ευρώ, συνταξιούχοι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ) πρέπει να περιμένουν ποσά από 1.400 έως 3.400 ευρώ, συνταξιούχοι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι στο πρ. ΕΤΑΑ αναμένεται να λάβουν ποσά από 1.400 έως 6.000 ευρώ. Συνταξιούχοι Δημοσίου με κύρια σύνταξη 1.600 ευρώ θα λάβουν 1.600 ευρώ, με κύρια σύνταξη 2.000 ευρώ θα λάβουν περί τα 1.860 ευρώ, ενώ με κύρια σύνταξη 2.500 ευρώ πρέπει να περιμένουν 3.300 ευρώ.

Τα αναδρομικά ποσά που θα λάβουν εντός του Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι θα είναι ακατάσχετα και χωρίς συμψηφισμό με άλλα χρέη προς το Δημόσιο. Οπως προβλέπει η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, τα ποσά 1,4 δισ. ευρώ θα είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων και δεν θα δεσμεύονται και δεν θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το Δημόσιο, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Στα ποσά δεν θα παρακρατηθεί φόρος 20%, με τη μοναδική παρακράτηση να είναι ένα 6% για ασθένεια, ενώ η φορολογική διευθέτηση των αναδρομικών ποσών θα γίνει το καλοκαίρι του 2021 μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Τότε οι συνταξιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016, στα οποία αντιστοιχούν τα αναδρομικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από