Το σχολικό έτος ξεκίνησε επίσημα, και οι γονείς ανησυχούν περισσότερο από ποτέ για την υγεία των μικρών μαθητών. Ορισμένες απλές κινήσεις, σε συνδυασμό με τα μέτρα που ήδη υιοθετούνται από  τους Δήμους, αλλά και από σημαντικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες, θα συμβάλλουν στην προστασία τους από τα μικρόβια. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να κρατήσουμε τα μικρά μας ασφαλή από τις μικροβιακές λοιμώξεις;

Το σημαντικότερο μάθημα

Ποιος θα περίμενε ότι θα χρειαστεί πριν καν μάθουν να γράφουν, να μάθουν… βιολογία; Κι όμως, εκτός από απαραίτητο, είναι και εφικτό. Ο καλύτερος τρόπος να βεβαιωθείτε ότι θα ακολουθήσει τα απαραίτητα μέτρα, είναι εξασφαλίζοντας ότι καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει και γιατί. Μιλήστε του με απλά λόγια για το πώς εξαπλώνονται τα μικρόβια ή – ακόμη καλύτερα – χρησιμοποιήστε παιχνίδια που οπτικοποιούν τη μετάδοσή τους. Για παράδειγμα, δώστε του να φάει ένα λουκούμι. Η ζάχαρη άχνη σύντομα θα βρίσκεται στα χεράκια του, γύρω από το στόμα του, στο πάτωμα αλλά και σε ό,τι πιάσει. Ακριβώς έτσι απλώνονται στον χώρο και τους άλλους και οι ιοί!

Η καλή εκδοχή της αποστήθισης

Η δημιουργική σκέψη του είναι υπέροχη και χωρά σε πολλούς τομείς, όχι όμως και στην ατομική του προστασία. Οι κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορούν να του γίνουν δεύτερη φύση, μόνο αν επαναλαμβάνονται διαρκώς και απαρέγκλιτα. Με άλλα λόγια: Αν δεν θέλετε να αγκαλιάζει τους συμμαθητές του στα διαλείμματα, μην το παροτρύνετε να αγκαλιάσει τον θείο ή το ξαδερφάκι που συναντήσατε στο δρόμο. Αν θέλετε να φτερνίζεται στον αγκώνα του, φροντίστε να το κάνετε και εσείς. Και, φυσικά, μην παραλείπετε ποτέ να του θυμίζετε να πλύνει τα χεράκια του μετά την τουαλέτα, αμέσως μόλις μπει στο σπίτι, αμέσως πριν το φαγητό, κλπ. Σύντομα, θα κάνει το σωστό χωρίς καν να το σκέφτεται!

Τα απαραίτητα εφόδια

Μολύβι, γόμα, ξύστρα, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές… Και σαπούνι, αντισηπτικό, μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα και καθαριστικά μαντηλάκια για επιφάνειες. Φέτος, εκτός από την κασετίνα του, το μικρό μας θα χρειαστεί και ένα νεσεσέρ με όλα τα απαραίτητα για να απολυμαίνει τα χεράκια και το θρανίο του – αλλά και τις γνώσεις για να τα χρησιμοποιεί σωστά, μόνο του ή με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών. Φυσικά, από τις προμήθειες δεν μπορεί να λείπει και η μάσκα του, η οποία μπορεί να του γίνει πολύ πιο αγαπητή, αν φροντίσουμε να τη στολίσουμε με τρόπο που του αρέσει. Για παράδειγμα, με τον αγαπημένο του ήρωα κινουμένων σχεδίων!

Όλα αρχίζουν από το σπίτι

Τα παιδιά μας δεν μπορούν να μάθουν τους σωστούς κανόνες ατομικής προστασίας, αν πρώτοι από όλους δεν τους ξέρουμε εμείς. Οι γνώσεις μας για τον νέο ιό αλλάζουν καθημερινά, καθώς οι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να τον ερευνήσουν σε μεγαλύτερο βάθος, και μαζί τους αναπροσαρμόζεται και η στρατηγική της άμυνάς μας απέναντί του. Επομένως, η μεγαλύτερη υποχρέωσή μας ως γονείς, είναι να μένουμε ενημερωμένοι και σε εγρήγορση. Άλλη μια σημαντική αρμοδιότητά μας; Να καθαρίζουμε… σχολαστικά τα σχολικά του αντικείμενα, και κυρίως εκείνα που έχουμε βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να έχουν αγγιχτεί και από άλλα χεράκια ή να έχουν ακουμπήσει βρώμικες επιφάνειες.

Καθαρά σχολεία, υγιείς μαθητές

Ακόμη και αν μεγαλώνουμε έναν τρομερά επιμελή νοικοκύρη, η επαρκής προστασία του από τα μικρόβια απαιτεί και το σχολείο του να είναι εξίσου υγιεινά καθαρό. Πρόκειται για έναν πραγματικό άθλο, τόσο σε ό,τι αφορά τον όγκο, όσο και τις ώρες εργασίας, αλλά και το κόστος σε καθαριστικά. Για αυτό και έχει τεράστια σημασία η ανάληψη ιδιωτικών πρωτοβουλιών, που σε συνεργασία με τους Δήμους συμβάλλουν στην ασφάλεια των μικρών μας σε αυτή τη δύσκολη χρονιά. Ανάμεσα σε αυτές ανήκει και η νέα συνεργασία του προγράμματος της KLINEX «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο» με το Δήμο Αθηναίων, με στόχο την κάλυψη των ετήσιων αναγκών απολυμαντικών προϊόντων για 280 Δημόσια Δημοτικά και Νηπιαγωγεία του Δήμου.

Σχολεία σε πρόγραμμα

Σε μια πανδημία, η προστασία του καθενός από εμάς είναι και προστασία του κοινωνικού συνόλου. Γι’ αυτό και τους τελευταίους μήνες, η KLINEX έχει δωρίσει δεκάδες τόνους απολυμαντικών προϊόντων, ορισμένα εκ των οποίων είναι αποτελεσματικά και εναντίον του ίδιου του νέου κορωνοϊού, όχι μόνο σε σχολεία, αλλά και σε δημόσιους φορείς όπως Δήμους, νοσοκομεία κλπ.

Τη δράση της KLINEX, που αναμένεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της φετινής χρονιάς, χαιρέτισε και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης:

«Είναι στρατηγική επιλογή του Δήμου Αθηναίων να ενώνουμε δυνάμεις, να συνθέτουμε. Και το κλειδί είναι η σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά τώρα, μέσα στην πανδημία, που το έχουμε περισσότερο ανάγκη απ’ ότι ίσως ποτέ. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην Klinex λοιπόν, χάρη στην οποία, 280 σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία της πόλης, θα έχουν όλες τις αναγκαίες συνθήκες που θα εξασφαλίσουν την καθαριότητα και την υγεία των παιδιών μας».

Από την πλευρά της, η Κλειώ Κούβελα, Communications Manager South East Europe της Unilever, τόνισε:

«Η συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και η προσωπική στήριξη του Δημάρχου αποτελούν μεγάλη τιμή για μας. Οι έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, και οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν εκλείψει ακόμη, λειτουργούν ως ένα επιπλέον κίνητρο για την κινητοποίησή μας, γι’ αυτό και αυξάνουμε τη δωρεά απολυμαντικών προϊόντων σε περισσότερα σχολεία της χώρας μας. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα την εθνική εκστρατεία για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στην καινούργια μορφή κανονικότητας».

Τέσσερα χρόνια λαμπερά θρανία

Το πρόγραμμα «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο» έχει ήδη τη δική του ιστορία. Από το 2016, έχει συμβάλει στη δημιουργία ενός υγιεινά καθαρού σχολικού περιβάλλοντος στο οποίο τα παιδιά μας μπορούν να ζουν και να αναπτύσσονται με ασφάλεια. Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτες, η καθαριότητα επηρεάζει όχι μόνο τη γνωστική, αλλά και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μικρών μας. Μέσα από το πρόγραμμα, η KLINEX έχει προσφέρει τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότερους από 310 τόνους απολυμαντικών προϊόντων της, σε πάνω από 800 δημόσια δημοτικά σχολεία, σε 32 νομούς της χώρας μας, ενώ έχει διενεργήσει και προγράμματα εκπαίδευσης των μικρών μαθητών στους κανόνες υγιεινής.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο» και βρείτε δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό εδώ.