Ένταση επικράτησε χθες στο Old Bailey, στο Λονδίνο, ένα 24ωρο αφότου επαναλήφθηκε η εκδίκαση του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ: ο ιδρυτής της Wikileaks παρενέβη σχολιάζοντας «αυτά είναι ανοησίες» (σύμφωνα με τους παριστάμενους δημοσιογράφους) στη διάρκεια αψιμαχίας ανάμεσα σε έναν συνήγορο υπεράσπισης και έναν δικηγόρο της αμερικανικής πλευράς και η δικαστής τον προειδοποίησε πως αν δεν συγκρατηθεί, θα απομακρυνθεί από το δικαστήριο.

Με ή χωρίς τον Ασάνζ παρόντα, η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ακόμα. Και αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο ιδρυτής της Wikileaks κινδυνεύει με συνολικά 175 χρόνια φυλάκιση. Η υπόθεση έχει κάνει πολλούς από όσους τον είχαν στηρίξει σε πρώτο στάδιο, για να πάρουν κατόπιν αποστάσεις εξαιτίας των επιλογών του, να δηλώνουν εκ νέου στο πλευρό του.

Το κατηγορητήριο

Συνολικά 18 σημεία περιλαμβάνει το κατηγορητήριο με το οποίο συνόδευσαν οι ΗΠΑ το αίτημα για έκδοση του Ασάνζ. Ολα έχουν σχέση με τη δημοσίευση από τη Wikileaks, το 2010, περίπου 500.000 μυστικών εγγράφων του αμερικανικού στρατού για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και περίπου 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων, καθώς και τη δημοσιοποίηση, το 2011, εγγράφων για τους φυλακισμένους του Γκουαντάναμο.

Οι 17 κατηγορίες στηρίζονται στον αμερικανικό Νόμο περί Κατασκοπείας, έναν νόμο ηλικίας 103 χρόνων που έχει χρησιμεύσει ως βάση για τη δίωξη πολλών whistleblowers, από τον Ντάνιελ Ελσμπεργκ, την πηγή των Pentagon Papers για τον Πόλεμο του Βιετνάμ μέχρι την Τσέλσι Μάνινγκ, την πηγή των στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων που δημοσίευσε προ δεκαετίας η Wikileaks.

Η αμερικανική πλευρά επιμένει πως ο Ασάνζ δεν κατηγορείται επειδή «αποκάλυψε δυσάρεστες ή ενοχλητικές για την αμερικανική κυβέρνηση πληροφορίες» αλλά επειδή «έθεσε σε κίνδυνο πηγές, διαφωνούντες, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», στο Ιράν, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, δημοσιοποιώντας απόρρητα έγγραφα, χωρίς να διαγράψει τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Κατηγορεί επίσης τον ιδρυτή της Wikileaks ότι «ενθάρρυνε» τη Μάνινγκ να αρπάξει απόρρητα έγγραφα: η 18η κατηγορία που τον βαραίνει, και η οποία άπτεται του ηλεκτρονικού εγκλήματος, διευρύνθηκε στην πραγματικότητα σημαντικά τον Αύγουστο, με τον Ασάνζ να κατηγορείται πλέον ότι απέκτησε «μη εγκεκριμένη πρόσβαση στο κυβερνητικό πληροφορικό σύστημα χώρας του ΝΑΤΟ» και ότι «συνωμότησε» με ομάδες και κινήματα χάκερ και «χακτιβιστών», όπως οι Anonymous και η LulzSec, για την πειρατεία εμπιστευτικών δεδομένων.

Απελευθέρωση

Αυτή η όψιμη διεύρυνση του κατηγορητηρίου είναι ένας ακόμη από τους λόγους που κάνουν ανθρώπους όπως ο Αλαν Ράσμπριτζερ, πρώην αρχισυντάκτης της «Guardian», να δηλώνει πως «τα νομικά μέσα που έχουν αναπτυχθεί ώστε να επιτευχθεί η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ είναι πρωτοφανή, και τρομακτικά για καθέναν με δημοσιογραφική δραστηριότητα που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια, την άμυνα ή την κατασκοπεία.

Αν ο Ασάνζ σταλεί να εκτίσει μια ποινή που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 175 χρόνια φυλάκιση, τότε κανείς δημοσιογράφος δεν είναι ασφαλής».

Με τα χρόνια, πολλοί από τους αρχικούς υποστηρικτές του Ασάνζ είχαν απομακρυνθεί, λόγω των κατηγοριών για σεξουαλική βία που είχαν διατυπώσει εις βάρος του δύο Σουηδέζες, και εξαιτίας των οποίων παρέμεινε κλεισμένος επί επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, λόγω της δημοσίευσης από τη Wikileaks, πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, e-mails του Δημοκρατικού Κόμματος που είχαν χακαριστεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, λόγω της στήριξης από την αμερικανική alt-right που απολάμβανε ανερυθρίαστα ο Ασάνζ…

Το διακύβευμα είναι όμως πλέον άλλο, το πλαίσιο έχει αλλάξει, τουλάχιστον 40 ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου διεκδικούν την «άμεση απελευθέρωσή» του – επισημαίνοντας συν τοις άλλοις και την εύθραυστη υγεία του.