Νέα φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η φωτιά ξέσπασε έξω από το ΚΥΤ, όπου είχαν βρει καταφύγιο πρόσφυγες με τις λιγοστές σκηνές που είχαν απομείνει ανέπαφες από τις φλόγες την Τρίτη και την Τετάρτη.

Άνθρωποι πανικόβλητοι εγκατέλειψαν την περιοχή καθώς πυκνοί καπνοί κάλυψαν τον ουρανό, κάνοντας την κατάσταση αποπνικτική.

Πρόκειται για την τρίτη πυρκαγιά μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, δύο εστίες φωτιάς φαίνονται να είναι σε εξέλιξη, καίγοντας τα λιγοστά κοντέινερ που έχουν απομείνει.

Πώς ξημέρωσε η μέρα για τους πρόσφυγες 

Στους δρόμους, τα δάση ακόμα και σε νεκροταφεία, οι πρόσφυγες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά βρήκαν μια γωνία να ξεκουραστούν το βράδυ, έχοντας μαζί όσα προσωπικά αντικείμενα κατάφεραν να σώσουν.

Την ίδια στιγμή κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες αντιδρούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις ζημιές.

Η κατάσταση στο νησί παραμένει έκρυθμη ενώ το νησί κηρύχτηκε για τέσσερις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για πρώτη φορά κάτοικοι και πρόσφυγες θέλουν το ίδιο πράγμα: το κολαστήριο της Μόριας να κλείσει μια και καλή, το νησί να αποσυμφορηθεί και οι «ένοικοι» του να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Οι τοπικοί παράγοντες της Λέσβου είχαν απευθύνει ουκ ολίγες φορές εκκλήσεις για αποσυμφόρηση του καταυλισμού, όπου η κατάσταση ήταν οριακή.

Αποφασίζοντας να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας η κυβέρνηση, αποστέλλει κλιμάκιο στη Λέσβο, με τον δήμο να διαφωνεί κάθετα με τις προτάσεις της κυβέρνησης για εγκατάσταση των προσφύγων ξανά στο ΚΥΤ της Μόριας ή σε κλειστά στρατόπεδα.  

«Μπλόκο» από κατοίκους και δημοτική αρχή

Μάλιστα, νωρίς το πρωί της Πέμπτης κάτοικοι της Μόριας μαζί με στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης έκλεισαν το δρόμο στο ύψος της θέσης Φανός επιστρατεύοντας και μηχανήματα του Δήμου, με αίτημα να μην πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού της καμένης έκτασης του ΚΥΤ, ώστε να στεγασθούν όσοι από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν δεύτερη νύχτα στους δρόμους και τα χωράφια. 

Στο διαμαρτυρία παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο όποιος επανέλαβε ότι δεν αποδέχεται την επαναλειτουργία της Μόριας, τη δημιουργία οιοσδήποτε άλλης δομής ακόμα και προσωρινής. Ζήτησε δε την άμεση αναχώρηση από το νησί με οιονδήποτε τρόπο των προσφύγων και μεταναστών που αυτή τη στιγμή ζουν στο δρόμο.

Σχετική συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο.

«Ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση »καμία δομή στη Λέσβο»» όπως δήλωσε.

Παράλληλα καλεί όποιον θέλει και μπορεί να βρεθεί το πλάι του, ώστε να συνδράμει και εκείνος στην κρίσιμη αυτή στιγμή, που μπορεί να σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας.

Λύση εντός της ημέρας με σκηνές και πλοία

Η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στο ΚΥΤ της Μόριας διέκοψε τις εργασίες αποκατάστασης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπ. Μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Μάλιστα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ δεσμεύτηκε ότι εντός της ημέρας θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κοιμηθούν είτε σε πλοίο, είτε σε σκηνές οι ευάλωτες ομάδες και οι οικογένειες με παιδιά.

Στο λιμάνι του Σιγρίου στη δυτική Λέσβο, 100 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, έδεσε, νωρίς σήμερα το πρωί, το πλοίο «Blue Star Chios» στο οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χθες στη Μυτιλήνη, θα στεγασθούν 1000 άτομα από τους πυρόπληκτους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε δρόμους και χωράφια. ‘Αλλοι τόσοι θα στεγασθούν σε αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία δεν έχουν φτάσει ακόμα στη Μυτιλήνη. 

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει δυο μέτωπα, αυτό των μεταναστών που εκβιάζουν για να φύγουν και αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης που αντιδρά.

Τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει κλειστή και ασφαλής δομή με κανόνες στη Λέσβο.

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση του υπουργείου η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Όμως, όπως διευκρινίζει «η δεύτερη πυρκαγιά κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής και σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης. Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων», σημειώνεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει προειδοποιώντας πως : «Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

 Στη Θεσσαλονίκη οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε σήμερα η μετακίνηση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη.

Όπως μετέφερε ο ανταποκριτής του MEGA, Θεολόγος Ηλιού, συνολικά θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη 400 ανήλικοι πρόσφυγες που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας.

Τα 75 παιδιά που έφτασαν το πρωί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» υποδέχθηκαν στελέχη του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης και τα οδήγησαν σε ξενοδοχεία της Μακεδονίας όπου και θα φιλοξενηθούν για το επόμενο διάστημα.

Χθες με δύο πτήσεις έφτασαν συνολικά 325 παιδιά στη Θεσσαλονίκη.

Όλα τα παιδιά είχαν υποβληθεί σε τεστ για κοροναϊό, ενώ θα παραμείνουν προληπτικά σε καραντίνα 10 ημερών.

Μπαλάκι ευθυνών

«Κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα κάτι που είναι μοναδικό. Η συνύπαρξη μεταναστευτικού και πανδημίας που κάνει ακόμα πιο δύσκολη μια ήδη δύσκολη κατάσταση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ερωτηθείς για τις θλιβερές εικόνες που έρχονται από τη Μόρια, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να αναγκάζονται να περάσουν τη νύχτα  στους περιφερειακούς δρόμους.

Επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά στο ΚΥΤ ήταν εμπρησμός ενώ σημείωσε πως η χώρα αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει μια τριπλή πρόκληση δημόσιας υγείας, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας.

Παράλληλα ανέφερε πως η αλληλεγγύη της Ευρώπης έρχεται πάντα στις δύσκολες στιγμές με μορφή είτε οικονομική, είτε μέσων και πως υπάρχει ετοιμότητα από τους Ευρωπαίους  να στείλουν κοντέινερ, φαγητά κλπ. Ωστόσο επεσήμανε πως «σε περιόδους ηρεμίας όταν πραγματικά χρειαζόταν η αποσυμφόρηση των νησιών θα θέλαμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τους εταίρους μας».

Σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν άστεγοι ο ίδιος επεσήμανε πως «πρέπει να αναζητηθεί χώρος και έχουμε μια δυσκολία με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία όπου θα μπουν σκηνές ώστε να διαμείνουν αυτοί οι άνθρωποι. Πρέπει να γίνουν αυστηρά και ελεγχόμενα κλειστού τύπου κέντρα. Είναι στο δρόμο χιλιάδες σκηνές όμως υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο αντιδράσεις για οποιοδήποτε χώρο που ζητούν να φύγουν από εκεί και από την άλλη υπάρχει η ελπίδα-επιθυμία των ίδιων των μεταναστών ότι είναι ευκαιρία  να φύγουν. Πρόκειται για έναν αστερισμό συμφερόντων που οδηγεί σε μία δύσκολη κατάσταση ενώ προσθέτει πως 5 προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση δεν έχουν γίνει αποδεκτές».

«Θα επιμείνουμε γιατί πρέπει να κατανοηθεί ότι είναι πρώτο θέμα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας. Θα βελτιωθούν οι εικόνες μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης σημείωσε πως το πρόβλημα της Μόριας δεν μπήκε ποτέ κάτω από το χαλί γι αυτό και υπήρξε σε σύντομο χρονικό διάστημα αποσυμφόρηση από τις 20.000 στις 13.000.

Χημικά και δακρυγόνα από την αστυνομία

Ο δρόμος προς το Καρά Τεπέ φρουρούταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απώθησαν με δακρυγόνα και χημικά μεγάλη ομάδα προσφύγων που κινείτο προς τη Μυτιλήνη.

Σοκαριστικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, δείχνει πρόσφυγες με τα υπάρχοντα τους στα χέρια να προσπαθούν να ξεφύγουν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ παιδιά ακούγονται να φωνάζουν.

«Απίστευτο, είναι εντελώς τρελό, η αστυνομία επιτίθεται σε μικρά παιδιά» ακούγεται από το βίντεο, οι πρόσφυγες πνίγονται από τα δακρυγόνα με τα παιδιά τρομοκρατημένα να κλαίνε.

Ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαλαν τις φωτιές να το ξεχάσουν

Μήνυμα σε όσους έβαλαν τη φωτιά στη Μόρια να ξεχάσουν ό,τι είχαν στο μυαλό τους όταν την έβαζαν, έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα φύγουν από το νησί εξαιτίας της φωτιάς.

«Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαλαν τις φωτιές να το ξεχάσουν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στη Μόρια τίθενται σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και υγείας, ενώ η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ερωτηθείς σχετικά για το αν θα υπάρχουν απελάσεις για τη Μόρια, επεσήμανε ότι «είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κυρώσεις και συλλήψεις. Θα σας ενημερώσω όταν θα έχουμε προχωρήσει σε αυτό το στάδιο».

Δήλωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σε αυξημένη ετοιμότητα και για τις υπόλοιπες δομές.

«Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες.

Όπως είπε «στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση για την παροχή άμεσης στήριξης, στέγασης, σίτισης και υγειονομικής προστασίας στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους αλλά και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Από χθες το πρωί και μέχρι το βράδυ, με συντονισμένες ενέργειες υπουργείων σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων, είχε αντιμετωπιστεί η πρώτη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χάρις σε υπεράνθρωπες προσπάθειες χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί και θύματα. Τετρακόσια έξι ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου σε τρεις διαφορετικές αποστολές, με την τελευταία αποστολή αποτελούμενη από 86 ανήλικα, να πραγματοποιείται σήμερα το πρωί. Επιπλέον είχε καταπλεύσει από τα ξημερώματα πλοίο για να φιλοξενήσει οικογένειες και παράλληλα γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Υπάρχει μερίδιο ευθύνης και στην κυβέρνηση που δεν έδειξε την αποφασιστικότητα που έπρεπε όταν έπρεπε, παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι τώρα αντιμετωπίζουμε μια κρίση, που απαιτεί άμεση στέγαση των ανθρώπων, καλώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης.

Επεσήμανε ότι πρέπει να συγκρατηθεί τυχόν διασπορά του κοροναϊού. Για το σκοπό αυτό όπως είπε ξεκίνησαν να γίνονται χιλιάδες τεστ κοροναϊού στο νησί και αποστέλλονται κι άλλα.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να στεγαστούν, αλλά αυτό δεν μας αποσυντονίζει από τον στόχο, που είναι να δημιουργηθούν κλειστές ελεγχόμενες δομές.