Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ποτέ δεν έκρυψε την αντίθεσή του στο καθεστώς που εκφράζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον ανατρέψει και είναι ένα από τα πιο διάσημα πρόσωπα στη Ρωσία.

Ο λόγος για τον 44χρονο Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι, ο οποίος είναι ο διασημότερος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση στις 20 Αυγούστου έπειτα από δηλητηρίασή του στη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ στη Μόσχα. Ο Ναβάλνι ταξίδευε προς τη Μόσχα όταν άρχισε να μην αισθάνεται καλά και να σφαδάζει από τους πόνους. Το αεροπλάνο αναγκάστηκε να προσγειωθεί εκτάκτως στο Ομσκ προκειμένου ο δικηγόρος και μεγάλος επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με υποστηρικτές του, ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από αντιπάλους του, κάτι που διαψεύδεται μέχρι στιγμής από το νοσοκομείο. «Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα δηλητήριο στο αίμα και τα ούρα, δεν υπάρχουν ίχνη τέτοιας παρουσίας», σημείωσε ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου στη Σιβηρία, Ανατόλι Καλινιτσένκο.

Σύμφωνα με την Κίρα Γιάρμις, την εκπρόσωπο του Ναβάλνι, ο επικεφαλής γιατρός είπε σήμερα πως η κατάσταση του ρώσου αντιπολιτευόμενου είναι ασταθής και πως το νοσοκομείο θεωρεί πως η επιθυμία των συγγενών του να μετακινηθεί σε άλλη εγκατάσταση δεν είναι αρκετή για να δικαιολογήσει μια τέτοια μετακίνηση.

«Η απαγόρευση της μεταφοράς του Ναβάλνι είναι μια απόπειρα κατά της ζωής του που εκτελείται αυτή τη στιγμή από γιατρούς και τις δόλιες αρχές που την επέβαλαν», έγραψε η Γιάρμις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πολιτικές του θέσεις

Ο ίδιος ο Ναβάλνι προσδιορίζεται ως εθνικιστής δημοκράτης. Είναι μέλος του Ρωσικού Αντιπολιτευτικού Συντονιστικού Συμβουλίου και επικεφαλής του κόμματος Προόδου, ενώ το Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχε στις δημαρχικές εκλογές της Μόσχας με την υποστήριξη του Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας, λαμβάνοντας το 27% των ψήφων – με τον Ναβάλνι να κάνει λόγο για νοθεία στα αποτελέσματα.

Ο 46χρονος πολιτικός ακτιβιστής έγινε γνωστός μέσα από το ιστολόγιο του στο LiveJournal, αλλά αργότερα έκανε κανάλι στο YouTube με 2,9 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ είναι ενεργός και στο Twitter όπου έχει πάνω από 2,1 εκατομμύρια ακολούθους.

Ο Ναβάλνι χρησιμοποιεί το ιστολόγιο του και τους λογαριασμούς του σε YouTube και Twitter για να δημοσιεύσει βίντεο και έγγραφα για τη διαφθορά από Ρώσους αξιωματούχους, να διοργανώσει διαμαρτυρίες και να προωθήσει τις υποψηφιότητες του στις εκλογές.

Αρκετές συλλήψεις

Αρκετές είναι οι φορές που ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει συλληφθεί από τις ρωσικές αστυνομικές αρχές, ενώ έχει καταδικαστεί δύο φορές με αναστολή, μία φορά τον Ιούλιο του 2013 και άλλη μια φορά τον Δεκέμβριο του 2014.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κατηγορίες εναντίον του ήταν κατασκευασμένες λόγω του ακτιβισμού του, ενώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι καταδίκες παραβίαζαν το δικαίωμα του Ναβάλνι για δίκαιη δίκη. Το Φεβρουάριο του 2014 ο Ναβάλνι τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και του επετράπη να έχει επαφή μόνο με την οικογένεια του.

Το Μάρτιο του 2017, ο Αλεξέι Ναβάλνι και το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς δημοσίευσαν ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο και νυν πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για διαφθορά.