Το μήνυμά μας στην Τουρκία είναι καθαρό: «Σταματήστε τις προκλήσεις για να αρχίσουμε διάλογο σαν πολιτισμένοι γείτονες» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, απευθυνόμενος εκ νέου στη γείτονα λίγες ώρες μετά την παρέμβασή του στη έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ξεκαθάρισε πως η χώρα μας λέει «όχι» στον διάλογο όσο υπάρχει ένταση.

Ερωτηθείς «τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» το τελευταίο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπήρξε αυξημένο επίπεδο προκλήσεων και επανέλαβε ότι με την Τουρκία υπάρχει διαφωνία μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

«Είπαμε ανοιχτά στην Τουρκία να συζητήσουμε το θέμα και, εφόσον διαφωνήσουμε, τότε να καταφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο» χωρίς μονομερείς ενέργειες, υποστήριξε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό με τη φρεγάτα Λήμνος, κάνοντας λόγο για «σύγκρουση δύο σκαφών»,  ενώ στηλίτευσε την αποστολή εκ μέρους της Τουρκίας, όχι μόνο ερευνητικού σκάφος, αλλά και πολεμικών σκαφών που το συνόδευαν.

Δεν θα υπάρξει νέο lockdown

Σχετικά με την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα για τους τουρίστες.

Διαβεβαίωσε, δε, πως δεν θα υπάρξει νέο lockdown στην Ελλάδα.

Interview with Christiane Amanpour on CNN

Watch | Interview with Christiane Amanpour on CNN.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020