Ψαλιδισμένα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, αλλά όχι σε όλους τους παλιούς συνταξιούχους, θα δώσει εφάπαξ εντός του έτους η κυβέρνηση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Τα εφάπαξ ποσά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ανεξάρτητα εάν είχαν καταθέσει αγωγές ή όχι. Ωστόσο τα αναδρομικά ποσά που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση θα αφορούν μόνο τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και όχι τις περικοπές στις επικουρικές και στα δώρα. Μάλιστα από τα αναδρομικά αποκλείονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη κάτω των 800 ευρώ.

Πάντως η κυβέρνηση επιχειρεί να μπλοκάρει ένα νέο κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη για διεκδικήσεις από τους συνταξιούχους με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ξεκαθαρίζοντας ότι με την καταβολή των αναδρομικών ποσών για τον 11μηνο αποσβήνονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων.

«Στενά περιθώρια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε». «Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου Δημοσίου. Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζομένους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν προχθές ότι «η κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών. Με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ».

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας».

«Θα τα διεκδικήσουν»

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «με τις ανακοινώσεις του κ. Πρωθυπουργού για τα αναδρομικά καταλύεται η διάκριση των εξουσιών και παραβιάζονται βασικές αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σίγουρα οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα για επιστροφή των αναδρομικών σε σύνταξη, επικούρηση και δώρα, όπως επιτάσσουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ως συνήγοροι αυτού του δύσκολου και πολυετούς δικαστικού αγώνα θα συμβουλεύσουμε τους ασφαλισμένους όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να προασπίσουν τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντά τους».

Σημειώνεται ότι με βάση το επίσημο έγγραφο του ΕΦΚΑ, το οποίο κατατέθηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, το Ταμείο υπολογίζει ως εξής τα αναδρομικά:

  • Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 ποσό 11 δισ. ευρώ.
  • Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το περίφημο 11μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) ποσό 3,9 δισ. ευρώ.
  • Από 12/5/2016 έως 31/12/2018 ποσό 11,5 δισ. ευρώ

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση αντί για 3,9 δισ. ευρώ θα δώσει στους συνταξιούχους μόνο 1,4 δισ. ευρώ

Τι διεκδίκησαν

Οι περικοπές που διεκδικήθηκαν από τους παλιούς συνταξιούχους είναι:

  • Μείωση 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ (ν. 4051/2012).
  • Μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά από 5% έως 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων (κύριες και επικουρικές) από 1.000 ευρώ και άνω (ν. 4093/2012).
  • Μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά από 10% έως 20% από το πρώτο ευρώ (ν. 4051/2012).
  • Πλήρης περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν, αντίστοιχα, 400 ευρώ, 200 ευρώ και 200 ευρώ (ν. 4093/2012).
  • Πλήρης περικοπή των δώρων στις επικουρικές, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος (ν. 4093/2012). Οι διεκδικήσεις κινούνται σε δύο ταχύτητες.