Σε ύφεση είναι πλέον η φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας, η οποία έκαιγε δύο συνεχόμενα βράδια.

Νωρίτερα, η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατέβαλαν όλες τις προσπάθειές τους για να κατασβέσουν την πύρινη λαίλαπα.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί έξι οικισμοί και μία κατασκήνωση, κάηκαν περιουσίες και ένα όχημα της Πυροσβεστικής. Δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά πολλές διάσπαρτες εστίες που αναζωπυρώνονται διαρκώς.

Στο σημείο βρίσκονται 236 πυροσβέστες με 52 οχήματα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού.

«Η πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας είναι πλέον σε ύφεση. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και η γενική εικόνα της είναι πολύ καλή», τονίζει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

«Είναι σημαντικό το γεγονός», προσθέτει, «ότι η φωτιά είναι πλέον στάσιμη. Είναι επίτευγμα που σε μια τέτοια μεγάλη και «δύσκολη» πυρκαγιά δεν έπαθε κανείς άνθρωπος το παραμικρό».

«Δύσκολη » πυρκαγιά

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ γιατί είναι «δύσκολη» η συγκεκριμένη πυρκαγιά:»Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε δύσβατες περιοχές, ενώ έφτασαν σε συμπαγή δάση σε λόφους, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο πρόσβασης. Σημειώστε, ότι στα πιο δύσβατα σημεία επιχειρούν δυνάμεις της ΕΜΑΚ».

Ο αντιστράτηγος αναφερόμενος στο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, υπογραμμίζει:

«Εχουμε οργανωμένο σχέδιο και για αυτό αντιμετωπίζουμε δραστικά την φωτιά. Εκτός των άλλων, έχουμε απλώσει σε διάφορα σημεία δίχτυα με σωλήνες, μέσω των οποίων ρίχνουμε νερό από οχήματα, ώστε να πετύχουμε την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Σημειώνεται, ότι αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Θρίλερ με την εκκένωση του Σοφικού

Το βράδυ της Πέμπτης ωστόσο προκλήθηκε αναστάτωση μετά από ανακοίνωση που έκανε λόγο για διαδικασία εκκένωσης του Σοφικού.

Όμως, σύμφωνα με  πηγές της πυροσβεστικής, οι οποίες μίλησαν στο in.gr, δεν υπήρχαν σκέψεις για εκκένωση του Σοφικού, αφού η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή έχουν πέσει και η εικόνα είναι αισιόδοξη.

Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα διορθώθηκε και η ανακοίνωση της Περιφέρειας, που έκανε αρχικά λόγο για «διαδικασία εκκένωσης» του Σοφικού.

Λίγη ώρα αργότερα, την είδηση για εκκένωση του Σοφικού διέψευσε και ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, μιλώντας στο korinthostv.gr.

Δεν προωθείται απομάκρυνση κατοίκων του Σοφικού και δεν υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή, διευκρίνισε στη συνέχεια και η Πυροσβεστική.

Ο αρχηγός του Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης, δήλωσε στην ΕΡΤ πως δεν υπάρχει κίνηση του μετώπου της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα. Στις Κεχριές Κορινθίας, παραμένουν οι πολλές διάσπαρτες εστίες, με συνεχείς αναζωπυρώσεις και στην περιοχή επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα Αθίκια Κορινθίας

Συνεχείς ήταν οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή, χωρίς ωστόσο η φωτιά να κατευθύνεται σε κατοικημένες περιοχές. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, η ένταση του αέρα είχε πέσει, κάτι που διευκόλυνε το έργο των Πυροσβεστών που βρίσκονται στο σημείο.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής στις Κεχριές, κοντά στο στρατόπεδο από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, εξετάζοντας το σενάριο του εμπρησμού.

Στο Αλαμάνο, οι φλόγες έφτασαν σε σπίτι αλλά και σε πτηνοτροφική μονάδα, και κατέστρεψαν περιουσίες.

Δήμαρχος Κορινθίων στο MEGA : Υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού

Για ενδείξεις εμπρησμού, αναφορικά με τη μεγάλη πυρκαγιά στις Κεχριές που καίει από χθες, έκανε λόγο στο MEGA ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος.

«Εκείνο που πληροφορήθηκα και εγώ από τους κατοίκους είναι ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εμπρησμού και υπάρχουν και κάποια στοιχεία, τα οποία περιμένουμε να τα δούμε και η ανακριτική επιτροπή της πυροσβεστικής, γιατί ενδεχομένως οι κάμερες που υπήρχαν στο στρατόπεδο έχουν καταγράψει κάποιες κινήσεις, αφού η έναρξη της πυρκαγιάς έγινε πολύ κοντά στην περίφραξη του στρατοπέδου» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA.

«Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να σβήσουμε τη φωτιά. Υπάρχουν ενεργά μέτωπα και αναζωπυρώσεις και στην περιοχή της Δράσσας και στην περιοχή του Αϊ Γιάννη» συμπλήρωσε.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Σκοπός της ενεργοποίησης του δορυφορικού συστήματος καταγραφής είναι υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.