Ερχεται τετράμηνο πληρωμών (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) για τις νέες αυξημένες συντάξεις και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους – όπως προβλέπεται από τον νόμο Βρούτση – μαζί με τη μείωση του «πέναλτι» από 60% σε 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται. Τα αναδρομικά οκταμήνου των επικουρικών, ύψους 150 εκατ. ευρώ, τελικά θα καταβληθούν στις 9 Ιουλίου αντί τον Οκτώβριο που είχε προγραμματιστεί. Παράλληλα οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από το 2016) περιμένουν την κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ όσον αναφορά τα παλιά αναδρομικά με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται (εφόσον είναι θετική η απόφαση) να τα δώσει από το νέο έτος και σε δόσεις. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί έως τις 3 Ιουλίου 2020.

Ειδικότερα, το τετράμηνο των πληρωμών για τους συνταξιούχους έχει ως εξής:

Αναδρομικά

Η καταβολή των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων σε 245.000 δικαιούχους θα γίνει τελικά στις 9 Ιουλίου και όχι τον Οκτώβριο, όπως και ήταν προγραμματισμένο. Οπως είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης μετά την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων, που θα γίνει στις 2 Ιουλίου, θα ακολουθήσει στις 9 Ιουλίου η καταβολή των αναδρομικών 8 μηνών των επικουρικών συντάξεων.

Από τα 21 Ταμεία που αφορούν οι επιστροφές υπάρχουν και αναδρομικά που φτάνουν σε μέσο όρο στα 1.894 ευρώ, καθαρά μετά τον φόρο, που σημαίνει ότι στα εν λόγω Ταμεία (κυρίως τραπεζών) θα πληρωθούν και αναδρομικά πάνω από τον μέσο όρο με ποσά ακόμη και 2.500 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η μεσοσταθμική αύξηση που δόθηκε στις 2 Ιουνίου φτάνει στα 99,57 ευρώ τον μήνα μεικτά. Σε απόλυτους αριθμούς τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι έχουν ως εξής:

  • τραπεζοϋπάλληλοι των πρ. Τραπεζών Πίστεως και Εμπορικής και πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του τ. ΟΑΕΕ πήραν κοντά στα 200 ευρώ μεικτά, θα πάρουν συνολικά 1.600 ευρώ
  • ναυτικοί του τ. ΚΕΑΝ και ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες του τ. ΤΕΑΥΝΤΠ πήραν κοντά στα 150 ευρώ μεικτά, θα πάρουν 1.200 ευρώ
  • εμποροϋπάλληλοι και δικηγόροι πήραν κοντά στα 130 ευρώ μεικτά, θα πάρουν 1.040 ευρώ
  • μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ), συμβολαιογράφοι και τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. ΕΤΒΑ πήραν κοντά στα 100 ευρώ μεικτά, θα πάρουν αναδρομικά 800 ευρώ
  • εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοπνευματοποιίας και Ζυθοποιίας, Δημοτικοί Υπάλληλοι, Προσωπικό Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων πήραν 50 έως 100 ευρώ μεικτά, θα πάρουν 400-800 ευρώ
  • δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά Ταμεία, τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. Αγροτικής Τράπεζας, μηχανικοί, εργαζόμενοι του ΟΤΕ, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, τεχνικοί Τύπου πήραν έως 50 ευρώ μεικτά, θα πάρουν αναδρομικά 400 ευρώ.

Αύγουστος

Από τον Αύγουστο (για τις συντάξεις Σεπτεμβρίου) – με σημαντική καθυστέρηση – θα τεθεί σε εφαρμογή (με αναδρομικότητα από τις 28/2/2020) το νέο ευνοϊκό καθεστώς στην απασχόληση συνταξιούχων. Η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30% αντί για 60% που προβλεπόταν έως τον Φεβρουάριο, ενώ υπάρχουν αναδρομικά από τις συντάξεις του Μαρτίου 2020. Ειδικότερα, με το νέο καθεστώς από τις 28 Φεβρουαρίου 2020 ισχύει η περικοπή της σύνταξης κατά 30% (από 60%) κατ’ εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου. Οι αυξήσεις συντάξεων θα φανούν στις πληρωμές του Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Η εφαρμογή της νέας και μικρότερης ποινής μείωσης των συντάξεων ισχύει από τη δημοσίευση του νέου νόμου, δηλαδή από 28 Φεβρουαρίου 2020, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά την αύξηση συντάξεων λόγω μείωσης της ποινής για έξι μήνες και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο ως και τον Αύγουστο 2020.

Τονίζεται ότι εξαιρούνται από τη μείωση κατά 30% του ποσού της σύνταξης οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων και του Δημοσίου, των οποίων το ετήσιο εισόδημα από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Σεπτέμβριος

Αυτόν τον μήνα θα καταβληθούν οι νέες αυξημένες κύριες συντάξεις για συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση (ισχύει από τις 28/2/2020). Η αύξηση κινείται από 12 έως 252 ευρώ. Θα αφορούν τόσο τους παλαιούς, όσο και τους νέους συνταξιούχους. Ωστόσο, αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα αφορούν προπαντός τους νέους συνταξιούχους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι όσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει.

Οκτώβριος

Τον Οκτώβριο θα καταβληθούν εφάπαξ και τα αναδρομικά ενός έτους (δωδεκάμηνο) των κύριων συντάξεων (έως 80 ευρώ μεσοσταθμικά), σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη αφού αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης.