Στα… ναρκωτικά και τα αντικαταθλιπτικά «έπεσαν» οι κάτοικοι της Αττικής κατά την περίοδο της καραντίνας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, καταγράφηκε η μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης από το 2010, οπότε και λειτούργησε το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση κοκαΐνης αγγίζει τα 800 γραμμάρια την ημέρα

Μιλώντας στο DailyPharmaNews, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης, τονίζει πως η ψυχολογική πίεση και ο εγκλεισμός είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση ναρκωτικών και αντικαταθλιπτικών ουσιών από τους Έλληνες

650% αύξηση της αμφεταμίνης

Αναφορικά με την αμφεταμίνη (έκσταση, MDMA), η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 650%, σε σύγκριση με το 2019. Πολύ μικρότερη αύξηση που έφτασε στο 37% παρουσίασε η κατανάλωση της μεθαμφεταμίνης (crystal).

«Η ανάλυση προκύπτει από τον μεταβολίτη της κοκαΐνης, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για πραγματικό αριθμό και όχι για έναν απλό υπολογισμό. Μάλιστα, σε μερικές ημέρες που ολοκληρώνεται ένα ακόμη μέρος της μελέτης, θα γνωρίζουμε και ακριβώς πόσα άτομα πήραν και ποιο ναρκωτικό την συγκεκριμένη περίοδο», εξηγεί ο Νικόλαος Θωμαΐδης.

Πώς έγινε η ανάλυση

Οι ερευνητές παρακολουθούν τα εισερχόμενα λύματα στην Ψυττάλεια, η οποία δέχεται τα λύματα περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας. Αναλύουν χιλιάδες ενώσεις και από τις συγκεντρώσεις τους βγάζουν συμπεράσματα για τις συνήθειες του πληθυσμού της Αττικής. Σε αυτά εντοπίζουν ναρκωτικά, φάρμακα, ψυχοδραστικές ενώσεις, βιοκτόνα, φυτοφάρμακα ενώ μπορούν να παρατηρήσουν την μεταβολή της αδρεναλίνης και της δοπαμίνης και να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

«Για παράδειγμα, στην αρχική φάση της οικονομικής κρίσης, τα έτη 2010-2014, παρατηρήσαμε δραματική αύξηση ψυχοφαρμάκων, η οποία αποτυπώθηκε στα λύματα. Καταγράψαμε αύξηση κατά 35 φορές στη χρήση αντιψυχωσικών, κατά 19 φορές στις βενζοδιαζεπίνες (ηρεμιστικά και υπνωτικά) και κατά 11 φορές στα αντικαταθλιπτικά, αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης.

Αντιβιοτικά

Όσον αφορά στα αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα σημειώθηκε αύξηση κατά 36% του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη. Ο κ. Θωμαΐδης χαρακτηρίζει αναμενόμενη την αύξηση της κατανάλωσής τους, διότι αποτέλεσαν, τα κύρια μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι οδηγίες που δόθηκαν από τις Αρχές Υγείας αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στον τριπλασιασμό κατανάλωσης της παρακεταμόλης, αλλά και ταυτόχρονης μείωσης των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων».

Τριπλασιασμός κατανάλωσης της παρακεταμόλης

Η αύξηση κατά 36% του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη ήταν χαρακτηριστική της κατάστασης του φόβου και της προφυλακτικής χρήσης λάθος φαρμάκων.

Οι οδηγίες που δόθηκαν από τις Υγειονομικές Αρχές αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στον τριπλασιασμό κατανάλωσης της παρακεταμόλης, αλλά και ταυτόχρονης μείωσης των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ηρεμιστικά

Σχετικά με τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (βενζοδιαζεπίνες) που χρησιμοποιούνται ως ηρεμιστικά ή υπναγωγά, αν και δεν παρατηρείται έντονη διακύμανση σε σχέση με το 2019, ο καθηγητής λέει, ωστόσο πώς εμφανίζεται αύξηση 77% στην κατανάλωση της λοραζεπάμης (tavor), φαρμακευτικής ουσίας με αγχολυτική δράση.

Αντικαταθλιπτικά

Στα αντικαταθλιπτικά παρουσιάστηκε αύξηση 31%. «Με δεδομένο ότι η πανδημία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία του πληθυσμού, εξετάστηκε παράλληλα η ιδιαίτερης σημασίας κατηγορία των αντικαταθλιπτικών, και παρατηρήθηκε αύξηση κατά 31% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά», σχολιάζει ο κ. Θωμαΐδης.