Μόνο το 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε περίπτωση ενός δεύτερου lockdown ενώ  το 46%  των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει εντός του 2021.

Αυτά  υπογραμμίζει στην έρευνα  της EndeavorGreece  η οποία πραγματοποιήθηκε σε  επιχειρήσεις   για να μετρήσει τις  επιπτώσεις  του δίμηνου « αποκλεισμό» της αγοράς αλλά και το τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της , οι μισές επιχειρήσεις  προκύπτει ότι διέκοψαν εντελώς ή τμήμα της εμπορικής τους δραστηριότητας στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών,  ενώ το 13% να διέκοψε εντελώς.  Μάλιστα το ίδιο διάστημα  σχεδόν οι έξι στις δέκα επιχειρήσεις ( 57% ) σημείωσε μείωση των ετήσιων εσόδων τους, με το 17% αυτών να έχει καταγράψει πτώση   τζίρου που κυμαίνεται από  60 έως και 100%.  Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που βρήκαν ευκαιρία στις  νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν .Έτσι  περισσότερες από δύο στις δέκα  επιχειρήσεις (24% ) σημείωσε ανάπτυξη .

 Το lockdown έφερε περικοπές και απολύσεις

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετώπισε ο επιχειρηματικός κόσμος και  ξεπερνούν και αυτές  της οικονομικής κρίσης  των προηγούμενων ετών και των μνημονίων ανάγκασε  πάνω από τις μισές εταιρείες να  έχουν θέσει μέρος ή σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή.  Ωστόσο μέχρι σήμερα μόνο το 10% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε απολύσεις και περικοπές. Όμως σύμφωνα με τους επιχειρηματίες το ποσοστό  αυτό αναμένεται να αυξηθεί  σημαντικά, καθώς το 30% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και προσωπικού,  της τάξης έως και  του 20% μέχρι το τέλος του 2020.

 Ψάχνουν σωσίβιο τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί

Ενδιαφέρον  ,σύμφωνα με την έρευνα  της EndeavorGreece , παρουσιάζουν τα στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με τα μέτρα στήριξης που  ανακοίνωσε η κυβέρνηση και επιλέγουν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Περισσότερες από τις μισές (51% των επιχειρήσεων) δήλωσαν πως έχουν προχωρήσει σε αναστολή εργασίας σημαντικού τμήματος του προσωπικού τους. Σχεδόν τέσσερις στις δέκα (35% ) έχουν λάβει την έκπτωση του 40% του επαγγελματικού τους ενοικίου και το  46% έχει προχωρήσει σε αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων.

Εξίσου σημαντικό είναι και το ποσοστό εκείνων που   επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα χρηματοδότησης με το  55%  να έχει ακολουθήσει μέτρα διεύρυνσης της χρηματοδότησής τους και μόνο το  20% των επιχειρήσεων  να μην έχει αξιοποιήσει κανένα μέτρο στήριξης.

Πρόβλημα η ρευστότητα

Πάντως   έξι στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, με ταμειακά διαθέσιμα που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να λειτουργούν για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, ενώ  από αυτές  οι τρεις στις δέκα δηλώνουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα και εξασφαλισμένη ρευστότητα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους έχει μόνο το 15% των επιχειρήσεων.

Τέλος,  η υγειονομική κρίση επαναπροσδιόρισε σημαντικά και τα σενάρια βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις καθορίζουν και υλοποιούν το στρατηγικό τους σχεδιασμό.  Έτσι  περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις ( 53%) λειτουργούν   θεωρώντας ότι η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2020. Η μια στις δέκα επιχειρήσεις σχεδιάζει την λειτουργία της με  δεδομένο ότι η κρίση θα κρατήσει  έως το τέλος 2021 και το 3% μέχρι το 2022.  Πάντως υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι που λειτουργούν  με το σενάριο επιστροφής στην ανάπτυξη ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι 2020 και αντιπροσωπεύουν το 34% του συνόλου.

Όσον αφορά το διάστημα που θα χρειαστεί ο κλάδος τους να ανακάμψει το 46% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στο 2021, ενώ το 17% δεν αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα πριν το 2022.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της EndeavorGreece που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 25-27 Μαΐου. Στην έρευνα συμμετείχαν 100 επιχειρηματίες ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2019, από 15 διαφορετικούς κλάδους. Η έρευνα αποτυπώνει την επίδραση της κρίσης του Κορονοϊού στην ανάπτυξη, το στρατηγικό σχεδιασμό και τις λειτουργίες των εταιρειών κατά το διάστημα 15 Μαρτίου – 15 Μαΐου, καθώς και το βαθμό αισιοδοξίας τόσο για τον κλάδο όσο και για την οικονομία συνολικά.