Νέες οδηγίες για τον διαγνωστικό έλεγχο πολιτών για κοροναϊό εξέδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με αυτή, οποιοσδήποτε πολίτης εμφανίζει συμπτώματα, τα οποία τον καθιστούν ύποπτο για να τον έχει μολύνει ο κοροναϊός, θα υποβάλλεται σε δωρεάν τεστ από το κράτος, είτε σε νοσοκομείο, είτε από τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, εάν ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικές δηλώσεις έκανε και ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου και προσδιόρισε ποια είναι η κλινική εικόνα ενός ασθενούς, που είναι υποψήφιος για τεστ COVID-19.

«Αυτό αφορούν οι νέες μας οδηγίες, τον έλεγχο όλων των ανθρώπων που έχουν συμπτωματολογία ύποπτη για την παρουσία του νέου ιού, δηλαδή τα συμπτώματα που ξέρουμε όλοι: τον πυρετό, το βήχα, την δύσπνοια συν τα περαιτέρω που σας ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα, τις μυαλγίες, τον πονόλαιμο, την διαταραχή στην έλλειψη οσμής ή γεύσης, τον πονοκέφαλο. Συμπτώματα που είναι καθαρά συμπτώματα λοιμώξεων αναπνευστικού, αλλά είναι και χαρακτηριστικά για αυτό τον ιό» είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Άρα αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να ζητούν βοήθεια και ιατρικό έλεγχο. Ο ιατρικός έλεγχος μπορεί να γίνεται είτε από τον θεράποντα γιατρό τους, είτε από τον ΕΟΔΥ, σε κατευθείαν επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, αν δεν έχουν θεράποντα ιατρό. Αυτόν τον έλεγχο θα εξυπηρετήσουν τα νοσοκομεία της χώρας και φυσικά και οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, όταν κάποιος ανήκει σε μια ευπαθή ομάδα» συμπλήρωσε.

Έτσι, με βάση τα παραπάνω σε δωρεάν έλεγχο θα μπορεί να υποβάλλεται, όποιος έχει:

  • πυρετό
  • βήχα
  • δύσπνοια
  • μυαλγία
  • πονόλαιμο
  • πονοκέφαλο
  • διαταραχή στην οσμή και τη γεύση

Για την ιχνηλάτηση

«Τώρα, όσον αφορά τις επαφές του, αυτές θα ελέγχονται εφόσον αυτός βγει θετικός» είπε αναφορικά με την ιχνηλάτηση.

«Και αυτό, για να γίνεται καλύτερα η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Ίσως σας πω λίγα περισσότερα αύριο για την ιχνηλάτηση και τι σημαίνει, ώστε να μπορούμε να περιορίσουμε γρήγορα την διασπορά και την μετάδοση του ιού. Άρα αυτό θα γίνει» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από