«Μπήκαμε από σήμερα το πρωί στη γέφυρα ασφάλειας που μας πάει σε μια νέα κανονικότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Στόχος είναι η σταδιακή και ασφαλής επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας ώστε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Από σήμερα αίρονται οι περιορισμοί στις εντός του νομού μετακινήσεις, αλλά όχι στις μετακινήσεις προς την περιφέρεια και τα νησιά.

Επανεκκινούν τη λειτουργία τους επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ώστε από σήμερα να μπορούμε να πούμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε όλοι ένα βήμα».

Παράλληλα ο κ. Πέτσας τόνισε πως «όλοι ξέρουμε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» επισημαίνοντας πως «η επιστροφή στη νέα κανονικότητα μοιάζει με έξοδο από το λαβύρινθο».

«Στόχος μας να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Οφείλουμε να ακούμε τους ειδικούς. Κάθε σχέδιο υπόκειται σε βελτιώσεις και αναθεωρήσεις. Θα πηγαίνουμε σταδιακά ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα»  τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας.

Ξεκινούν τα τεστ από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ

Υπογράμμισε ότι από σήμερα ξεκινούν τα τεστ για τον κοροναϊό από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Υγείας, ο κ. Πέτσας τόνισε πως στόχος είναι αφενός να παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα για τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό και αφετέρου να επιστρέψει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς.

«Τα νοσοκομεία ξεκινούν σταδιακά από σήμερα να επανέρχονται στην κανονική λειτουργία τους με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.

Από σήμερα ξεκινά και η λειτουργία των πρώτων κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τεστ σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών. Οι κινητές μονάδες εξυπηρετούν τρεις στόχους: α) τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τις κλειστές δομές, (όπως για παράδειγμα γηροκομεία και φυλακές) -στα διαγνωστικά τεστ θα προστεθούν σταδιακά και τα τεστ αντισωμάτων-, β) τη συλλογή στοιχείων σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια των απαραίτητων επιδημιολογικών μελετών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, γ) την ενίσχυση των προσπαθειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ώστε να γίνεται η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρουσμάτων κορονοϊού.

«Παράθυρο» για πρόωρη άρση μέτρων

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε αν θα υπάρξει επίσπευση στην επιστροφή της κανονικότητας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι προχωράμε με σχέδιο και επαναξιολογούμε όπου χρειάζεται τα μέτρα. Τόνισε ότι εξετάζονται διάφοροι δείκτες και στοιχεία για τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

«Φρένο» στα σενάρια ανασχηματισμού

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και τα σενάρια που υπάρχουν για τον ανασχηματισμό βάζοντας «φρένο» ενώ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει να αξιολογηθεί όλους τους υπουργούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από