Τις τελικές ανακοινώσεις για τους χώρους που είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Αντιμετώπισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα του Σαββάτου.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, όταν και θα γίνει η πρώτη άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα ταξί, στα ασανσέρ, σε νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα.

Παράλληλα, θα πρέπει να φορούν μάσκα οι εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί, σε σούπερ μάρκετ ή καταστήματα τροφίμων που πωλούν μη τυποποιημένα προϊόντα, σε νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Κλειστοί χώροι: Η υποχρέωση έγινε σύσταση

Αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους τους κλειστούς χώρους, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο για σύσταση της πολιτείας για τη χρήση όπου παρατηρείται συγκέντρωση ατόμων.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η πολιτεία συστήνει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, γραφεία και στους επισκέπτες κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής.

Υπενθυμίζεται ότι στις ανακοινώσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τις προηγούμενες ημέρες, είχε ανακοινωθεί πως η χρήση της μάσκας θα ήταν υποχρεωτική για τους καταναλωτές που θα επισκέπτονταν σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, καταστήματα τυχερών παιχνιδιών. Μη χρήση της μάσκας στους παραπάνω χώρους, θα επέφερε πρόστιμο 150 ευρώ στους πολίτες σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να περιορίσει τα σημεία που η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες, έπειτα από τις αντιδράσεις για το κόστος τους στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ο κ. Χαρδαλιάς θέλοντας να δώσει διευκρινίσεις για την αλλαγή αυτή, υποστήριξε ότι σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, αλλά και οι κυβερνήσεις, συνεχώς μαθαίνουν πράγματα για τον κοροναϊό, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν τα ξέρει όλα και πως κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει μια και ξεκάθαρη απάντηση για όλα τα ερωτήματα σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού.

Οδηγίες ΕΟΔΥ για κατασκευή υφασμάτινης μάσκας

Την ίδια ώρα, τόσο κυβερνητικά στελέχη, όσο και οι αρμόδιοι φορείς υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν να φορούν μια υφασμάτινη μάσκα, την οποία μπορούν να αποστειρώσουν και να την επαναχρησιμοποιήσουν, μειώνοντας το συνολικό κόστος σε σχέση με τις χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης.

Αναλυτικές οδηγίες για την κατασκευή υφασμάτινης μάσκας έδωσε προς τους πολίτες ο ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά:

1. Κόβετε δύο ορθογώνια κομμάτια από ύφασμα 25 x 15 cm. Τα δύο κομμάτια υφάσματος θα ραφτούν μαζί ως να είναι ένα κομμάτι.

2. Διπλώνετε πρώτα τις μεγάλες πλευρές, δημιουργώντας ένα μικρό στρίφωμα περίπου 0,5 cm και γαζώνετε ή ράβετε καλά. Στη συνέχεια, κατά μήκος των μικρών πλευρών, διπλώνετε το διπλό στρώμα του υφάσματος, δημιουργώντας στρίφωμα 1-1,5 cm (για να περάσετε αργότερα το λάστιχο) και γαζώνετε ή ράβετε καλά.

3. Περνάτε σε κάθε μικρή πλευρά της μάσκας, που κατασκευάσατε, από ένα λάστιχο μήκους 15 περίπου cm και δένετε τα λάστιχα σφικτά. Τα λάστιχα αποτελούν τα στηρίγματα της μάσκας στα αυτιά. Αν δεν έχετε διαθέσιμο λάστιχο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορδόνι, ράβοντάς το στις τέσσερις άκρες της μάσκας και να τα δένετε αντίστοιχα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

4. Γυρίζετε το λάστιχο ώστε να κρύψετε τους κόμπους μέσα στο στρίφωμα. Συρρικνώνετε τις δύο μικρές πλευρές της μάσκας με το λάστιχο. Για καλύτερη σταθεροποίηση μπορείτε να ράψετε το λάστιχο στις τέσσερις άκρες.

Ωστόσο, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σημειώνει πως η χρήση υφασμάτινης μάσκας απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των δύο ετών, σε άτομα με προβλήματα αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους και σε ανθρώπους που για λόγους ανικανότητας δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.