Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης κατά την παρουσίαση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων   «σε αυτή τη νέα φάση η οποία θα διαρκέσει μακρό χρονικό διάστημα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή, αποφασιστικότητα και εργατικότητα για να περάσουμε απέναντι.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προετοιμάσει οικονομικά εργαλεία τώρα που η οικονομία μας αρχίζει να ανοίγει και να κάνει τα πρώτα ξανά δειλά βήματα, φυσικά πάντα υπό τις προϋποθέσεις τους κανόνες που η υγειονομική κρίση επιβάλει και που καθιστούν την οικονομική δραστηριότητα έτι περαιτέρω δύσκολη».

Ειδικότερα τα  χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοινώθηκαν αφορούν:

- Την μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, παροχή κεφαλαίου κίνησης έως 500.000 ευρώ σε ενήμερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μόνη δέσμευση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως το Δεκέμβριο του 2020.  Το πρόγραμμα αυτό ήδη τρέχει ενώ όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του έχουν κατατεθεί στις τράπεζες 8.336 αιτήσεις δανείων  και έχουν δεσμευθεί από τις Τράπεζες προς εκταμίευση 1.286.815 ευρώ για την παροχή ρευστότητας. Το πρόγραμμα  θα συνεχιστεί  μέχρι εξαντλήσεων των πόρων, ενώ όπως είπε ο  υπουργός θα βρεθούν επιπλέον πόροι αν χρειασθεί.

-  Την έναρξη δύο νέων κύκλων στον αναπτυξιακό νόμο, για τις μικρές επιχειρήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ και 350 εκατ. ευρώ για τη γενική επιχειρηματικότητα . Παράλληλα το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επεκτείνει το πρόγραμμα των φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων των δύο διαφορετικών πεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου για τον πρώτο κύκλο από τα 150 εκατ. ευρώ στο 1 δις. ευρώ και για το δεύτερο από τα 350 εκατ. ευρώ στο 1 δις ευρώ.

-Τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα τεθεί σε κυκλοφορία το δεύτερο εργαλείο το οποίο έχει σχεδιαστεί με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αφορά την παροχή κεφαλαίου κίνησης εγγυημένου στο ποσοστό του δανείου κατά 80% για το 25% του ετήσιου τζίρου ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας σε κάθε επιχειρήσεις και σε μεγάλες. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το υπουργείο Ανάπτυξης έλαβε  ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  έγκριση για αύξηση του προϋπολογισμού κατά 200 εκατ. ευρώ έτσι ώστε το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν να είναι ακόμη χαμηλότερο απ’ ότι αρχικά είχε υπολογιστεί. Η δέσμευση και για αυτό το πρόγραμμα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

-Εντός του Μαΐου πρόκειται να ανακοινωθούν   στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

- Στην ειδική πλατφόρμα που συστάθηκε με τη ΜΟΔ για να μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν αίτηση για να λάβουν επιδότηση του επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, με δυνατότητα επέκτασης και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, έχουν εγκριθεί 5.205 αιτήσεις που αφορούν σε 93.379 εργαζομένους και είναι σε φάση επεξεργασίας 25.000 αιτήσεις επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 600.000 εργαζομένους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από