Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αντίθετος στο άνοιγμα των σχολείων. Συμφωνεί μόνο για τη Γ’ Λυκείου προκειμένου να δώσουν οι μαθητές της Πανελλαδικές. Τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοψίζονται στις ακόλουθες 112 λέξεις της μακροσκελούς της ανακοίνωσης.

«Αναρωτιόμαστε,» γράφει ο συντάκτης της «τι θα εξυπηρετούσε μια τέτοια βεβιασμένη απόφαση από πλευράς της κυβέρνησης, στο βαθμό που η επανέναρξη μαθημάτων για λίγες μόνο μέρες δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ, μπορεί να οδηγήσει σε επέκταση των κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και του γενικού πληθυσμού. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο όσα πετύχαμε επί δύο μήνες να ανατραπούν; Επιπλέον, σε όσες ευρωπαϊκές χώρες έχει αποφασιστεί επαναλειτουργία των σχολείων, αυτή συνδυάζεται με δεκάδες χιλιάδες τεστ ημερησίως, κάτι που στη χώρα μας δεν είναι δυνατό, όταν επί μήνες έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 70.000 τεστ και είμαστε ουραγοί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης, η κατάσταση των σχολικών κτιρίων δεν προσφέρεται για άμεση οργάνωση υγειονομικών μέτρων».

Η Κουμουνδούρου, παράλληλα, προτείνει να αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι το φθινόπωρο για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο. Μικροπολιτικά μιλώντας, θα έλεγε κανείς ότι αντιγράφει το μητσοτακικό στυλ. Όπως και να ‘χει, όμως, φαίνεται να αφουγκράζεται μια ανησυχία που υπάρχει στην κοινωνία. Το δε αποτέλεσμα της συγκεκριμένης διατύπωσης των παραπάνω παρατηρήσεων είναι το κόμμα να δίνει την εικόνα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Εικόνα που έχει μεγάλη ανάγκη να ενισχύσει. Ειδικά μια μέρα μετά την ιστορία του αχαιού πολιτευτή που ανάγκασε τον ΣΥΡΙΖΑ να απολογείται έστω και εμμέσως και μερικές ώρες μετά τις σχετικές τοποθετήσεις Πολάκη και Κυρίτση που θύμισαν πως σκέφτονται στο βαθύ κόμμα. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να ξεφύγει από την κριτική που δέχεται για τις ακραίες φωνές της η Αριστερά είναι το στρίβειν δια της υπεύθυνης αντιπολίτευσης.