Νέα κατακόρυφη πτώση, κατά 25%, κατέγραψε η τιμή του αμερικανικού αργού σήμερα, καθώς η κατάρρευση της ζήτησης λόγω της πανδημίας του κοροναϊού σε συνδυασμό με την πληθώρα προσφορών και τον φόβο ότι σταδιακά εξαντλούνται οι χώροι αποθήκευσης του μαύρου χρυσού διαμορφώνουν συνθήκες τέλειας καταιγίδας.

Στη Νέα Υόρκη, το συμβόλαιο του αργού (WTI) παράδοσης Ιουνίου έκλεισε στα 12,78 δολάρια το βαρέλι, τιμή μειωμένη κατά 4,16 δολάρια ή 24,6%  μετά από τέσσερις συνεδριάσεις με συνεχή άνοδο.

Το δεύτερο χαμηλότερο κλείσιμο στην ιστορία του

Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο κλείσιμο του συμβολαίου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα σε μια πρωτοφανή συνεδρίαση, το συμβόλαιο του Μαΐου – το οποίο έληξε στο μεταξύ – έκλεισε με αρνητική τιμή στο -37,63 δολ. το βαρέλι, δηλαδή οι επενδυτές εμφανίζονταν έτοιμοι ακόμη και να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν τα συμβόλαιά τους.

Στο Λονδίνο, το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας παράδοσης Ιουνίου έκλεισε στα 19,99 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 7%.

Δεν αρκούν οι κινήσεις του ΟΠΕΚ+

Ο Μπγιόρναρ Τονχάουγκεν, αναλυτής της Rystad Energy, εξήγησε ότι η αγορά ανησυχεί γιατί τα αποθέματα πετρελαίου αυξάνονται και η μείωση της παραγωγής που αποφασίστηκε από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες «δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς».

Έτσι, ενώ οι αμερικανικές γεωτρήσεις έχουν κατεβάσει ρυθμούς και η Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει να μειώνει την παραγωγής της ενόψει της ημερομηνίας εκκίνησης των περικοπών που συμφώνησε ο OPEC+, οι επενδυτές εστιάζουν εκ νέου στην υπερπροσφορά αργού που οδηγεί τις δεξαμενές κοντά στην πλήρη αποθηκευτική τους ικανότητα, εγείροντας φόβους για επανάληψη της κατάρρευσης που έστειλε το συμβόλαιο του Μαΐου σε επίπεδα κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία την περασμένη εβδομάδα.