Ελπιδοφόρα μηνύματα στον πόλεμο κατά της πανδημίας στέλνουν οι δοκιμές που έγιναν στο φάρμακο EIDD-2801 από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Emory στις ΗΠΑ.

Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές σε ζώα (ποντίκια) και σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων του πνεύμονα και βάσει των προκαταρκτικών ερευνητικών δεδομένων το φάρμακο φαίνεται πως να μπορεί να μειώσει τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες η νόσος Covid-19.

Σύντομα αναμένεται ότι θα αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, καθώς ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη δώσει τη σχετική άδεια.

Εάν οι τα στοιχεία που θα προκύψουν επαληθεύσουν τις έως τώρα προσδοκίες, το φάρμακο αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.

Σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών, όταν το EIDD-2801 χορηγείται ως θεραπεία 12 ή 24 ώρες μετά την έναρξη της λοίμωξης, μπορεί να μειώσει τον βαθμό πνευμονικής βλάβης και απώλειας βάρους σε ποντίκια. Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας αναμένεται να είναι μεγαλύτερο στους ανθρώπους γιατί η περίοδος έναρξης της νόσου επεκτείνεται.

Ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε ότι το φάρμακο «όχι μόνο έχει υψηλές δυνατότητες για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19, αλλά φαίνεται επίσης αποτελεσματικό για τη θεραπεία άλλων σοβαρών λοιμώξεων κοροναϊού».

Τι είπε για το EIDD-2801 ο Σωτήρης Τσιόδρας

Στο νέο αντιιικό φάρμακο αναφέρθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας

Ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα για το πειραματικό χάπι. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα «το επόμενο διάστημα θα δίνεται φάρμακο διά στόματος σε ασθενείς με κοροναϊό.

«Ελπίζουμε να έχει θετική απόκριση», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρόκειται για μεγάλο βήμα αν πραγματικά δουλεύει, όπως δούλεψε στο εργαστήριο.