Πριν δέκα χρόνια, στις 23 Απριλίου του 2010, ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο ανακοίνωνε την προσφυγή της Ελλάδας στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα έμπαινε επισήμως στην εποχή των μνημονίων -και η κοινωνία βρισκόταν μπροστά στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση από την Μεταπολίτευση.

Η τύχη τα έφερε έτσι που η επέτειος των δέκα χρόνων συνέπεσε με την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού -μια νέα οικονομική κρίση περιμένει την Ευρώπη, ενώ οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ αποφασίζουν για τα μέτρα στήριξης που πρέπει να πάρουν. Το σκηνικό θυμίζει λίγο-πολύ την ατολμία του 2010, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια διχασμού μεταξύ των βόρειων και των νότιων Ευρωπαίων.

Ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε άρθρο που συνυπογράφουν στους FT, προειδοποιούν πως η ΕΕ δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη που έκανε με την Ελλάδα στην περίπτωση του κορωνοϊού.

«Η ιστορία έχει έναν περίεργο τρόπο να επαναλαμβάνεται», αναφέρουν. «Δέκα χρόνια πριν (…) οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα όταν πια δεν μπορούσε να βγει στις διεθνείς αγορές. Ήμασταν εκεί. Όλοι μαζί, συλλογικά, πήραμε την απόφαση, με σκοπό να προστατεύσουμε την οικονομική σταθερότητα του ευρώ», περιγράφουν.

Μιλώντας για τα προβλήματα της λύσης που επελέγη, επεσήμαναν πως η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν πολύ λίγη και ήρθε πολύ καθυστερημένα. «Πήρε», εξηγούν, «δύο χρόνια για να υπάρξει ριζική αλλαγή στην στάση της ΕΚΤ (…). Ως αποτέλεσμα, όλοι υπομείναμε αχρείαστο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν πως σπαταλήσαμε την ευκαιρία της κρίσης για να προωθήσουμε ριζικές αλλαγές στην Ευρώπη».

«Οι Έλληνες έδειξαν πειθαρχία και αλληλεγγύη»

«Στην Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση δεν είχαμε συναίνεση και αυτό μας κόστισε πολύ», ανέφερε στο Euronews o Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή την επέτειο.

Τονίζει πως αυτή τη φορά η ελληνική κοινωνία έδειξε μεγάλη ωριμότητα και οι πολιτικές δυνάμεις κράτησαν χαμηλούς τόνους, γι’ αυτό τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

«H Ελλάδα έχει γίνει παράδειγμα για άλλες χώρες, είμαι περήφανος για αυτό και είμαι περήφανος που ο ελληνικός λαός επέδειξε πειθαρχεία και αλληλεγγύη. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για όλη την Ευρώπη», επισήμανε, ενώ, όταν ρωτήθηκε για την στάση που πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη, μίλησε για έναν «κεντρικό μηχανισμό, πιθανόν υπό την Επιτροπή, με τον οποίο θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές και να δούμε βαθύτερα ζητήματα που δημιουργεί αυτή η κατάσταση και απαιτεί η ανάκαμψη από αυτή».