Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε ως δικαιολογία την έλλειψη χρόνου. Τώρα, πριν προλάβουμε να κατηγορήσουμε την έλλειψη εξοπλισμού, η Ζωή Δημητράκου καταρρίπτει όλα μας τα επιχειρήματα και μας θυμίζει την αξία που έχει η άσκηση όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για τη διάθεσή μας. Κάθε μέρα στις 11.20 το πρωί μας μαθαίνει από τη συχνότητα του MEGA πώς να κάνουμε “Γυμναστική… από σπίτι”, χρησιμοποιώντας αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Η διεθνής πρωταθλήτρια του μπάσκετ μας μίλησε για το ρόλο της γυμναστικής στη ζωή μας και για το πώς μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη διαφυγή στην περίοδο της καραντίνας.

Είστε χρόνια στα γήπεδα. Αθλητισμός σημαίνει αγώνας, προσπάθεια, επίτευξη στόχων. Πώς βιώνετε σήμερα αυτή την «παράξενη» μάχη κατά του κοροναϊού;

Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα στο να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Έχει παίξει μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι λάβαμε μέτρα από τόσο νωρίς. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν το καρναβάλι της Πάτρας ακυρώθηκε, δεν υπήρχε ούτε ένα κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα. Δεύτερον, όπως όλος ο κόσμος έτσι και εγώ μένω στο σπίτι – εκτός από τις ώρες της δουλειάς. Είμαι θετικός άνθρωπος και προσπαθώ να μην μένω άπραγη, εφόσον το MEGA μου προσφέρει ένα βήμα για να βοηθήσω κάποιους ανθρώπους. Γιατί δεν είναι μόνο το σωματικό κομμάτι, είναι και το ψυχολογικό. Η γυμναστική σου προσφέρει ευεξία για να συνεχίσεις τη μέρα σου με χαμόγελο. Αυτός είναι ο στόχος μου: Να βοηθήσω κι εγώ από την πλευρά μου αυτές τις μέρες της καραντίνας. Και αυτό είναι που δίνει και σε μένα πολύ μεγάλη ενέργεια και δύναμη.

Πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή σας η καραντίνα; Τι κάνετε τις ώρες που βρίσκεστε σπίτι;

Μου λείπει η οικογένειά μου που είναι στη Θεσσαλονίκη, όπως και οι φίλοι μου φυσικά. Όμως, έχω την ευκαιρία να κάνω πράγματα που δεν προλάβαινα μέχρι τώρα. Όπως παραδείγματος χάριν να διαβάζω περισσότερο εφημερίδες, πράγμα που μου αρέσει πάρα πολύ. Γενικότερα προσπαθώ να φροντίζω τον εαυτό μου ολιστικά. Όχι μόνο με το να κάνω γυμναστική – πράγμα που έκανα έτσι κι αλλιώς– αλλά και διαβάζοντας περισσότερο. Ίσως έχω εκτιμήσει περισσότερο και πράγματα που θεωρούσα δεδομένα, όπως έναν καφέ με μία φίλη σε κάποια ωραία καφετέρια.

Ασκηση σημαίνει σωματική και ψυχική υγεία: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουν οι πολίτες που βρίσκονται ώρες κλεισμένοι στα σπίτια τους;

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι δεν μπορεί να γυμναστεί στο σπίτι, ίσως δεν έχει και τη θέληση να το κάνει. Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι ακόμη και σε περιορισμένο χώρο, έστω και ένα δεκάλεπτο (ή ακόμη καλύτερα εικοσάλεπτο) που θα αφιερώσουμε για να κάνουμε μερικές απλές ασκήσεις, μας προσφέρει μεγάλη ευεξία και μας “ξεμουδιάζει” από την αδράνεια που βιώνει αυτές τις μέρες όχι μόνο το σώμα μας, αλλά και το μυαλό και η ψυχή μας. Μέσω της γυμναστικής βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και αυτό βοηθά τόσο το σώμα όσο και το μυαλό μας, ενώ μας χαρίζει και πολύ περισσότερη ενέργεια. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Επίσης, πρέπει να ξέρουμε ότι μπορούμε να ασκηθούμε ακόμα και στην κουζίνα ή στο σαλόνι με αντικείμενα που ήδη έχουμε. Δεν χρειάζεται ούτε να βγούμε έξω ούτε να περιμένουμε να ανοίξουν τα γυμναστήρια. Ταυτόχρονα, η γυμναστική βελτιώνει πολύ και τη διάθεσή μας: Πολλοί άνθρωποι, ιδίως εκείνοι που μένουν μόνοι τους, βρίσκονται αυτή την περίοδο στα πρόθυρα της κατάθλιψης, ενώ ακόμη και εκείνοι που ζουν με την οικογένειά τους ενδέχεται να αισθάνονται εκνευρισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εντάσεις. Η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να εκτονωθούμε και να νιώσουμε καλύτερα.

Ποια είναι η πρόταση που κάνετε στους τηλεθεατές μέσα από την εκπομπή σας «Γυμναστική… από σπίτι» στο MEGA;

Η πρότασή μου είναι πολύ απλή: Να σηκωθούμε από τον καναπέ, να ασκηθούμε, να καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται να βγούμε έξω για να το κάνουμε, δεν χρειάζεται πολύ χρόνο και δεν χρειάζεται πίεση. Δεν βάζω καμία πίεση στο πρόγραμμα, αντιθέτως τονίζω ότι όποιος θέλει μπορεί να σταματήσει και να συνεχίσει μετά. Δεν είναι ανάγκη οι τηλεθεατές να κάνουν τις επαναλήψεις που κάνω εγώ. Το θέμα είναι να τους γεννηθεί η διάθεση να σηκωθούν από τον καναπέ, να περάσουν ωραία και να ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματα που βιώνουμε. Γιατί η γυμναστική είναι και ένα είδος διαφυγής. Όταν ασκούμαστε δεν σκεφτόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αισθανόμαστε ωραία. Αυτό με αφορά περισσότερο από το αν θα ολοκληρώσουν το σετ.

Ασχολείστε με τον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία. Πιστεύετε ότι είναι εύκολο να ξεκινήσει κανείς να ασκείται στα 30, στα 40 ή ακόμη και στα 50 του;

Πρώτα από όλα πρέπει να το θέλει το ίδιο το άτομο. Από εκεί και πέρα όμως πιστεύω ότι ναι, μπορεί. Οι ασκήσεις που δείχνω είναι εύκολες και ακολουθώ μια προσέγγιση που απευθύνεται ακριβώς στους ανθρώπους που το δοκιμάζουν για πρώτη φορά. Σε έναν άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό ίσως να ήμουν πιο… “στρατηγός”. Τώρα φροντίζω οι τηλεθεατές να ξέρουν ότι και να μην καταφέρουν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα σήμερα, δεν έγινε και τίποτα, ώστε την επόμενη μέρα να δοκιμάσουν ξανά.

Πολλοί από εμάς δεν έχουμε ούτε ένα στρώμα γυμναστικής. Είναι τελικά εύκολο να ασκηθούμε στο σπίτι;

Αρκεί να στρώσουμε ένα χαλάκι και από πάνω μια μεγάλη πετσέτα σώματος. Δεν χρειάζεται καν το στρώμα. Μπουκάλια νερού νομίζω όλοι έχουμε στο σπίτι, όπως και βιβλία, μια τσάντα, μια σακούλα, ένα σκουπόξυλο. Αυτά είναι αρκετά. Και να μην έχουμε τίποτα, πάλι αρκετό είναι. Κάποιος που δεν θέλει να κάνει body building και θέλει να γυμναστεί, δεν χρειάζεται τίποτα. Και εννοώ να γυμναστεί μέχρι να “τα φτύσει”. Προσπαθώ να δώσω κάποιες ιδέες, να γυμναστούμε μαζί με τους τηλεθεατές. Γιατί ακόμα κι εγώ που σε όλη μου τη ζωή προπονούμαι σκληρά, βαριέμαι να ξεκινήσω μόνη μου γυμναστική από το σπίτι Θέλω κάποιον να μου πει “11:20 ξεκινάμε”. Δηλαδή στόχος μου είναι να μπούμε μαζί σε πρόγραμμα, αντί να αναβάλλουμε διαρκώς την άσκηση για… αύριο.

Οι Έλληνες είναι ο πιο παχύσαρκος λαός στην Ευρώπη. όταν περάσει η καραντίνα θα τους προτείνατε να συνεχίσουν τη γυμναστική;

Νομίζω όλοι μας μπορούμε να αφιερώνουμε ένα εικοσάλεπτο την ημέρα στη γυμναστική. Προς το παρόν, στόχος μας είναι να είμαστε κοντά στους Έλληνες στις ημέρες της καραντίνας, να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση και η επόμενη μέρα να μας βρει όλους υγιείς – ίσως και πιο δυνατούς από πριν. Γιατί όταν περάσει αυτή η κρίση θα πρέπει να κάνουμε όχι ένα βήμα παραπάνω, αλλά πέντε. Αν είμαστε αδρανείς θα μείνουμε πολύ πίσω. Πιστεύω πάντως ότι η άσκηση θα γίνει συνήθεια για τους ανθρώπους που θα κάνουν “Γυμναστική… από σπίτι” σε αυτό το διάστημα, αφού θα δουν αποτελέσματα όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχολογία τους. Επομένως, ελπίζω ότι μετά θα τους λείψει. Για να είναι κάποιος πραγματικά υγιής και ευτυχισμένος, πρέπει να ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση. Η γυμναστική μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο σε αυτό.