Κάλεσμα στον Αλέξη Τσίπρα να διαλέξει ποιο πρόσωπο θέλει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση της πανδημίας απηύθυνε ο πρωθυπουργός.

«Όσοι σπεύδουν να πλειοδοτήσουν σε ατέλειωτες παροχές σπρώχνουν την Ελλάδα από τώρα σε νέο μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαι εδώ να ακούσω κάθε κριτική . Δεν είναι όμως ώρα για χυδαίες επιθέσεις. Δεν είναι σωστό ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί κριτική για τις προσλήψεις. Αντίθετα ακούω με προσοχή τις παρατηρήσεις του κ. Ξανθού για την ΠΦΥ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για την ΠΝΠ για τις ιδιωτικές ΜΕΘ.

«Δεν πρόκειται να ανεχτώ φτηνές απειλές του τύπου «όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε». Ούτε fake news από χείλη πολιτικών. Ευκαιρία κε Τσίπρα να διαλέξετε ποιο πρόσωπο θέλετε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πως «δεν διάθεση να λογαριαστώ με κανένα αλλά να δώσω λογαριασμό σε όλους».

«Όσοι σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πλειοδοσία παροχών στην οικονομία με αφορμή την πανδημία.

«Εξακολουθώ να εμπιστεύομαι τους ειδικούς τους επιστήμονες και τους τεχνοκράτες. Αυτούς που απαξιώθηκαν στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων» ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Κάποιοι θέλησαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα στην πανδημία (πχ κρατισμός, νεοφιλελευθερισμός). Αυτές οι αναλύσεις είναι εκτός θέματος» είπε και υπογράμμισε πως «η μόνη ιδεολογία είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Το κράτος που προστατεύει χωρίς να καταπιέζει που καθοδηγεί χωρίς να ποδηγετεί».

Ο πρωθυπουργός επαίνεσε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων και σημείωσε ξεκινώντας την ομιλία του λέγοντας ότι οι συνθήκες απαιτούν πειθαρχία και αλληλεγγύη καθώς «είμαστε όλοι ίσοι στην απειλή».

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό ειδικά στις συνθήκες που διανύουμε» και πρόσθεσε με νόημα: «Απορρίπτω κάθε αυταρχικό περιορισμό» κάνοντας ευθεία αναφορά στις εξελίξεις στην Ουγγαρία.

«Όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος η παραπλάνηση και οι φήμες. Ο δρόμος μας είναι η αλήθεια και η κοινοβουλευτική δημοκρατία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ως τώρα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και τόνισε ότι «στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις» και αναφέρθηκε στον ορισμό των νοσοκομείων αναφοράς, στο κλείσιμο σχολίων στην καμπάνια μένουμε σπίτι αλλά και στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, εργαζομένων και επιχειρήσεων.

«Η κοινωνία στήριξε στη μεγάλη της πλειοψηφία αυτά τα μέτρα. Να ευχαριστήσω τους πολίτες. Που επέβαλαν σημαντικούς περιορισμούς στην ελευθερία τους για να προστατεύσουν το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας και της ζωής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ωστόσο ότι «είμαστε στο τέλος της αρχής. Ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Μέχρι στιγμής οι Έλληνες το πετυχαίνουμε».

«Αντιλαμβάνομαι και την κόπωση πολιτών . Την αγωνία για τις δουλειές τους για το αύριο. Επαινώ την αντοχή της ελληνικής κοινωνίας. Η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί».

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης εξήρε την προσφορά του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας.

«Οι Έλληνες όρθιοι να ξαναχτίσουν ότι γκρεμίζει η πανδημία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης.

Σε τριάντα μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν 4 δέσμες μέτρων με χρηματοδότηση πάνω από το μέσο όρο ο της ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κύριο μέλημα η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα τόνισε ο πρωθυπουργός.